Preview k zápasu
čt 16.11.2017 | Šimon Sedlařík, Matouš Soukup

Poslední vzájemný duel rozjel vítěznou sérii. Budou Lvi bodovat i v Boleslavi?

Když se oba celky potkaly naposledy, zachraňovaly hradeckou výhru dvě branky až v poslední desetiminutovce. Mužstvo zpod Bílé věže tehdy vydřené tři body nastartovaly k mimořádné sedmizápasové šňůře, Bruslaři naopak smolně prohráli už čtvrté utkání z posledních pěti. Stejně negativní výsledky vykazují Mladoboleslavští v současné době, přičemž je jistě budou chtít přerušit právě doma s Východočechy. Jak dopadne druhé vzájemné střetnutí letošního ročníku?

BK Mladá Boleslav – Mountfield HK, pátek od 17:20: ON-LINE

První měření sil po delší pauze může být zrádné, Hradec nicméně ve středečním duelu vyprovodil Ševce 5:1 a předvánoční úsek extraligy zahájil k radosti svých příznivců vítězně. Tříbodový zisk se však podle Romana Kukumberga nerodil lehce. „Výsledek neodpovídá průběhu. Zápasy po pauze jsou vždy zvláštní, člověk i tým se musí znovu dostat do určitého zápasového tempa. Jsme ale šťastní, že jsme dokázali dát první gól. Jediné, co naštve, je soupeřova branka na konci duelu, to by se doma stávat nemělo. Dostala ji naše lajna, měli jsme Patrikovi pomoci udržet nulu,“ podotýká zkušený forvard Lvů.

Počítá se nicméně především výhra – a nyní už se Východočeši mohou soustředit na páteční duel v Mladé Boleslavi. Ve středních Čechách je čeká specifické místní prostředí v podobě malé, chladné haly, kde jsou fanoušci vždy hodně slyšet. „Mně to na takových stadionech vyhovuje, nelíbí se mi, když je teplo, pak se totiž hůř dýchá. Maximálně je tam na mě až moc zelené barvy,“ směje se sedmatřicetiletý bratislavský rodák. „Co se Boleslavi týče, myslím, že to bude hokej o vysokých otáčkách.“

Hradecké může hřát i fakt, že v posledním utkání se jim dařily přesilové hry, se kterými paradoxně před pauzou dost bojovali. Překvapily rovněž určité herní kombinace, z nichž nakonec domácí celek vytěžil několik branek. „Přesilovky jsme si zkoušeli, byli jsme na ně i nanovo složení. Dali jsme dva góly, potom ale zase některé nevyšly. Je proto třeba je pořád cvičit a stále to zkoušet, ať nám to tam padá co nejvíc. Co se zmíněných kombinací týče, jsou nám často vytýkány, takže bude lepší, když si na ně nebudeme zvykat a budeme prostě rovnou střílet,“ uzavírá slovenský defenzivní útočník Roman Kukumberg.

Soupeře trápí koncovka i nevyrovnanost

Mladoboleslavský celek letos prožívá sezónu jako na houpačce. Do nového ročníku vstoupil dvěma porážkami, po nichž dvakrát vyhrál, pak nicméně třikrát znovu ztratil a září zakončil domácím vítězstvím s Litvínovem. V podobném duchu pokračovali svěřenci trenérského tria Patrik Augusta, Viktor Ujčík a Boris Žabka i od začátku října a nezastavili se až do listopadové reprezentační přestávky. Sečteno, podtrženo: Bruslařům momentálně patří desátá příčka extraligové tabulky s 26 body.

Poslední zápasy Ml. Boleslavi
Ml. Boleslav – Brno 0:2
Pardubice – Ml. Boleslav 3:0
Ml. Boleslav – Liberec 3:1
Ml. Boleslav – Vítkovice 1:4
Litvínov – Ml. Boleslav 6:3

Zajímavostí je, že klub ze ŠKO-ENERGO Arény ještě nedokázal bodovat víckrát než dvě utkání po sobě. Už celkem třikrát se stalo, že druhý zisk v řadě vzbuzoval naději na lepší vyhlídky v tabulce, po něm však pokaždé přišla studená sprcha. Posledních pět zápasů navíc Středočechy často trápila i koncovka – dvakrát neskórovali vůbec, jednou prostřelili soupeřova gólmana pouze čestným úspěchem. V posledním utkání v Litvínově šli střelci do sebe a nasbírali tři branky, i přesto však Boleslav odjela jasně poražena.

Východočeši se nejenže drží ve vedoucím kvartetu ligy, po středečním vítězství se Zlínem navíc předstihli i do té chvíle třetí Oceláře a na kontě nyní mají 39 bodů. Na druhou Kometu už tak ztrácejí pouhé dva! Přestávka, během níž se český národní tým zúčastnil tradičního Karjala Cupu, Lvům očividně prospěla – přesně, jak před dvanácti dny předpovídal útočník Lukáš Cingel. Před Hradcem nyní stojí úkol v podobě udržení stanovených standardů, na ledě Mladé Boleslavi totiž bude usilovat už o třetí triumf v řadě.

Říjnový duel rozhodly poslední minuty

kolodatumdomácíhosté
9. ne 1.10.2017 Mountfield HK Ml. Boleslav 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Poslední vzájemné utkání hostila před necelými dvěma měsíci ČPP Aréna. A dlouho byla svědkem trápení domácích: Hradečtí hokejisté sice v první části svého soupeře přestříleli a měli rovněž možnost přesilovky pět na tři, k rozvlnění mladoboleslavské sítě však ne a ne dojít. Ve druhé třetině naopak z hole Pavla Musila sami inkasovali, a to ještě Bruslaři nevyužili trestné střílení. Výhru vybojovali svěřenci Václava Sýkory až v posledních sedmi minutách, když se nejprve dělovkou od modré čáry prosadil Blaž Gregorc a o čtyři minuty později rozjásal publikum Rudolf Červený.

Rozdělené síly v útoku a gólman s šancí na OH

Při pohledu na statistiky útočníků zjistíme, že Mladá Boleslav rozhodně nespoléhá jen na jednoho či dva muže. Naopak, produktivitě sice vévodí Jakub Orsava (6+6), zdatně mu však sekundují Lukáš Žejdl (3+8), nejlepší skórer sestavy Jakub Klepiš (7+4), jediný střelec z prvního vzájemného utkání Pavel Musil (3+6) či Jakub Valský (4+5). Dvanáct forvardů si v probíhajícím ročníku připsalo alespoň jednu branku, devět z nich pak propálilo gólmany soupeře minimálně třikrát.

Největší hrozbu v defenzivním šiku lze najít v Oldrichu Kotvanovi (1+6), následují Jan Hanzlík (0+4) a Jiří Říha (1+2). Celkově však lze říci, že obranné řady podtrhují mírnou střeleckou krizi posledních týdnů – třeba David Němeček (21 střel) je aktivní víc než dost, na svou první letošní trefu však stále čeká. Již zmíněný Říha se pak při 36 pokusech trefil poprvé ve středu v Litvínově.

Svatyni mladoboleslavského celku stráží šestadvacetiletý Američan Brandon Maxwell, který zasáhl už do patnácti utkání. Brankář, jenž má stále šanci zúčastnit se únorové Olympiády v Pchjongčchangu, si drží solidní průměr 2,32 obdržených gólů na zápas a 92,18% úspěšnost zásahů. Záda mu kryje teprve dvacetiletý Jan Růžička – mladý gólman v šesti startech průměrně lovil ze své sítě 2,02 puky a drží si úspěšnost chycených střel na 92,72 %.

Statistické okénko – Mladá Boleslav…

  • … nastřílela nejméně branek v extralize, pouze 43. O dva góly více vstřelil Litvínov, o tři Jihlava. Mountfield si v tomto ohledu drží deváté místo se 49 úspěšnými zásahy.
  • … však paradoxně drží dělenou třetí příčku v počtu vyslaných pokusů na soupeřovy svatyně. Stejný průměr, tedy 29,1, vykazuje i Plzeň, Hradečtí jsou desátí s 28,24 střelami.
  • povoluje protivníkům 29,45 střel na zápas, což je čtvrté nejvyšší číslo. Svěřenci Václava Sýkory jsou v této statistice vůbec nejlepší – pouze 24,38.
  • nastřílela 16 branek v přesilových hrách, což je dělený čtvrtý nejlepší výsledek. Druhým týmem, který nasbíral stejný počet zářezů, je právě klub zpod Bílé věže.
  • … je celkem, jenž letos získal pouhou jednu výhru v prodloužení. Znamená to v tabulce nejnižší výsledek, stejně je na tom pouze pražská Sparta. Hradec vyhrál v nastaveném čase dvakrát a zde mu patří jedenáctá příčka.

Fanklub míří do Boleslavi, podpořte Lvy přímo na stadionu!

Na zápas do Mladé Boleslavi míří podpořit hráče také hradecký fanklub. Pokud se výjezdu s nimi chcete zúčastnit i vy, stačí napsat vaše jméno (případně jména osob, které také přihlašujete) na e-mailovou adresu vyjezdy@fanclubhchk2007.cz. Více informací včetně ceny výjezdu naleznete na oficiálním webu fanklubu.

Sestavy z minulého utkání
Rybár – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Rosandić – Köhler, Dragoun, Cingel – Jaroslav Bednář, Džerinš, Vopelka – Látal, Koukal, Červený – Miškář, Kukumberg, R. Pavlík. Trenér: Václav Sýkora.
Maxwell – Kotvan, Eminger, Hanzlík, Knot, Němeček, J. Říha, Bernad – Valský, P. Holík, Klepiš – Lenc, Urban, Orsava – Pabiška, P. Musil, Pacovský – P. Kousal, Vrdlovec, Martin Procházka. Trenér: Patrik Augusta.