Preview k zápasu
po 20.11.2017 | Šimon Sedlařík

Udržet druhé místo a vyhrát popáté v řadě. Lvi jedou do Vítkovic s jasným cílem

Čtvrté utkání v sedmi dnech. Hradečtí po reprezentační pauze vlétli zpět do extraligového kolotoče naplno, prakticky každý druhý den hrají zápas. Nabité období pokračuje už v úterý, kdy budou Lvi ve Vítkovicích útočit na páté vítězství v kuse. Se soupeřem ze severovýchodu republiky už letos doma zvítězit dokázali. Jak dopadne druhé měření sil, které se tentokrát odehraje v OSTRAVAR ARÉNĚ?

HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK, úterý od 17:20: ON-LINE

Jízda Mountfieldu pokračuje! Hradecké v defenzivně laděném duelu nepřemohli ani chomutovští Piráti a po výhře 3:2 v prodloužení se celek z východních Čech usadil na druhé příčce extraligové tabulky. K vítězství přispěl i Petr Zámorský, jenž nedávno přišel ze Sparty a který si novou kariérní výzvu nemůže vynachválit. Na ledě strávil ve druhém startu za Lvy více než třináct minut a zasáhl i do přesilovek. „Pro mě je super, že jsem přišel z jedenáctého týmu do třetího, teď už druhého. Co víc si přát, než dostat takovou šanci? Co se týče zápasu, chtěli jsme vycházet ze zabezpečené obrany. Chomutov měl asi stejnou taktiku, z toho pak pramenila ta opatrnost,“ komentoval nedělní střetnutí zlínský rodák.

210

Mountfield nyní čeká duel ve Vítkovicích. Ostravská hala, která hostila i zápasy Mistrovství světa v letech 2004 a 2015, je specifická svou velikostí a kapacitou přes deset tisíc míst. Čím se v ní budou chtít hradečtí hokejisté prezentovat? „Stejně jako vždy se chceme spoléhat na dobrou obranu. Ta je na prvním místě, pak můžeme něco vymýšlet vepředu. Dále je třeba hrát s pokorou a snad nějaké body odvezeme,“ doufá hráč, jenž má kromě české extraligy zkušenosti i ze Švédska, Finska či Ameriky.

Svěřence Václava Sýkory čeká v Severomoravském kraji typově úplně jiný soupeř – tým s modrobílými dresy se spoléhá především na útok, o čemž svědčí i třetí nejvyšší počet nastřílených branek. Mohla by Hradci jeho hra, na rozdíl od defenzivně laděných Pirátů, vyhovovat? „Těžko říct, to vždycky záleží. Někdy to tým prostě úplně zavře, jako se to stalo s Chomutovem, někdy se tam nějaká okýnka otevřou. Máme dobré hráče, věřím, že si poradíme,“ tvrdí bek Petr Zámorský.

Doma se Vítkovicím nedaří podle představ

Ostravští, kteří v posledních letech změnili generálního partnera i název haly, prozatím drží páté místo s 37 body. Nebýt šňůry šesti porážek z konce září a října, jistě by na tom byli i lépe – současné výsledky Vítkovic totiž napovídají, že by klub letos mohl zaútočit na první medaili od roku 2011. Tehdy brala parta okolo Jiřího Burgera, Viktora Ujčíka či Romana Málka stříbro, když nestačila pouze na třineckého rivala.

Poslední zápasy Vítkovic
Vítkovice – Chomutov 4:2
Ml. Boleslav – Vítkovice 1:4
Vítkovice – Jihlava 3:4
Kometa – Vítkovice 1:3
Plzeň – Vítkovice 4:3sn

Jestliže je však zmíněný úspěch již šest let starou vzpomínkou, jiné „tradice“ celek z Ostravy dodržuje. Vítkovice totiž i v právě probíhajícím ročníku vykazují výborné výsledky na stadionech soupeřů, momentálně jim v tomto ohledu patří druhá příčka. Doma to však drhne – výběr trenéra Jakuba Petra z posledních tří duelů v OSTRAVAR ARÉNĚ dvakrát padl. Není to poprvé, co je klub poblíž polských hranic úspěšnější na výjezdech, stejně ve výsledku dopadly i dvě z posledních čtyř sezón.

Sestava hradeckých hokejistů bude usilovat už o páté vítězství v řadě, přičemž se nachází na výše již zmíněné druhé příčce tabulky se ziskem 43 bodů. O pět více jich nasbírala pouze vedoucí plzeňská Škoda, na záda Mountfieldu dýchají třinečtí Oceláři se 42, respektive brněnská Kometa se 41 body. Budou se Lvi v úterý radovat i na popáté?

Říjnovému duelu dominovali Rybár s Bartošákem

kolodatumdomácíhosté
11. ne 8.10.2017 Mountfield HK Vítkovice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)   

První vzájemné střetnutí letošní sezóny hostila v 11. kole ČPP Aréna. Mountfield předvedl před svými diváky zodpovědný výkon, přičemž vynikal zejména Patrik Rybár, jenž Ostravanům vychytal všechny pokusy a celkově posbíral 25 zásahů. Domácí se pod Bílou věží ujali vedení už v páté minutě, které později navýšili brankou do šatny jen několik sekund před druhou sirénou. Vítkovičtí se sice aktivitou snažili s nepříznivým stavem něco udělat, domácí val nicméně prostřelit nedokázali, a tak všechny body zůstaly u Hradeckých. Trenér Václav Sýkora na tiskové konferenci po utkání vyzdvihl oba brankáře – kromě zmíněného Rybára totiž odchytal solidní utkání i Patrik Bartošák, jenž lapil dokonce 35 pokusů.

Gólman se zkušenostmi ze zámoří či lídr Radegast indexu

Kanadskému bodování Vítkovických vévodí kvarteto forvardů, v jehož čele se nachází ostravská stálice Ondřej Roman (7+11). Následují nejlepší střelec týmu Jakub Lev (11+6), Radoslav Tybor (8+7) a David Květoň (9+5). Jeden z tahounů celku, Rostislav Olesz, má prozatím na kontě 9 bodů (4+5), nejtrestanějším mužem ostravské skvadry je pak s 55 minutami Roman Szturc.

V defenzivních řadách o sobě nejvíce dává vědět slovenské duo Ivan Baranka (1+11) a Karol Sloboda (1+9), jemuž sekundují Marek Hrbas (3+6), Peter Trška (1+6), Jak Výtisk (1+4) a Lukáš Klok (0+5). Posledně zmíněnému patří dělená čtvrtá příčka v extralize ve statistice +/-, kde v kolonce bodů svítí číslo 10 – stejně jako u plzeňského Davida Skleničky či hradeckého Reného Vydareného. Jan Výtisk zase vládne Radegast indexu, speciální statistice sledující bojovnost hráčů – i za měsíc říjen ho o zelenou helmu nikdo nepřipravil, ve své moci ji tak má už více než 400 dní.

Jasnou jedničkou mezi tyčemi vítkovické svatyně pak je Patrik Bartošák, jenž letos zasáhl už do dvaceti duelů, v nichž pomohl k jedenácti vítězstvím. Gólman, který byl v roce 2013 draftován Los Angeles Kings a před štací v Rideře nastupoval v nižších zámořských soutěžích, si drží průměr 2,36 obdržených branek na utkání a soupeřovy pokusy chytá s 92,04% úspěšností. Záda mu kryje Daniel Dolejš – ten po pěti startech vykazuje průměr 2,11 a jeho úspěšnost zásahů je 92,92 %.

Statistické okénko – Vítkovice…

  • … nastřílely třetí největší počet branek, 69. Hradeckým patří s 54 góly sedmá příčka.
  • odehrály 122 přesilovek, což je největší číslo v letošním ročníku extraligy. Svěřenci Václava Sýkory si v početní převaze zahráli v 93 případech a jsou zde na desátém místě.
  • … rovněž v přesilové hře nasčítaly 23 zásahů, což je nejvíce ze všech klubů. Tým zpod Bílé věže se trefil devatenáctkrát a spolu s Kometou a Mladou Boleslaví se dělí o druhou pozici.
  • … jsou nejvylučovanějším celkem v soutěži, bránit se musely už ve 120 případech. Hradec v tomto ohledu patří k těm slušnějším – v jeho kolonce svítí cifra 84, po Spartě a Jihlavě třetí nejnižší.
  • … nasbíraly třetí největší počet bodyčeků, celkem 281. Mountfield si jich připsal 252, což v této statistice znamená šestou příčku.
Sestavy z minulého utkání
Dolejš – Hrbas, Baranka, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška, D. Krenželok – D. Květoň, O. Roman, Š. Stránský – Olesz, Lev, Szturc – Kucsera, Kolouch, P. Zdráhal – Kurovský, T. Jáchym, Tomi. Trenér: Jakub Petr.
Rybár – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský – Köhler, Dragoun, Cingel – Bednář, Džerinš, Kukumberg – Látal, Koukal, Červený – Berger, Miškář, R. Pavlík. Trenér: Václav Sýkora.