Ohlasy k zápasu
ne 3.12.2017 | Matouš Soukup

Patrik Rybár: Zápas jako s Brnem jsme potřebovali. Utkání o jedné chybě mám rád

Takový zápas, jaký svedl Mountfield během první adventní neděle s Kometou Brno, potřeboval po klání v Liberci každý z hráčů. Největší vzpruhou byl ale bezpochyby pro muže mezi třemi tyčemi. V minulém zápase opouštěl Patrik Rybár svou klec už během první třetiny, proti Kometě pustil za svá záda jen jediný samostatný nájezd. Díky páté vychytané nule v letošní sezóně se stal v souboji s loňským mistrem hlavním strůjcem východočeského úspěchu.

Po nešťastném zápase na libereckém ledě jste svému týmu vychytal čisté konto. Pomůže vám nula proti Brnu hodit brzké střídání za hlavu?
Určitě, velmi mi to pomohlo a cítím se teď lépe. Poslední zápasy nebyly úplně stoprocentní, což se ukázalo i v Liberci. Sice jsem možná za všechny góly nemohl, ale padalo to tam a já šel z ledu. Takový zápas, jako byl ten s Brnem, jsme potřebovali. Jsem vděčný mužstvu, že mě podrželo a pomohlo mi. Myslím si, že výhru jsme si zasloužili.

Jak důležité pro vás bylo, že jste dokázali ustát první třetinu bez inkasovaného gólu?
Řekli jsme si, že v minulém zápase nám nevyšla a že musíme začít úplně jinak. To se nám podařilo. Brno je velmi silné mužstvo, takže jsme rádi, že jsme drželi nadějný výsledek co nejdéle. Zápas jsme dokázali v nájezdech strhnout na naši stranu, čehož si moc ceníme.

Hráči Komety asi mysleli, že na mě platí střela – nevyšlo jim to

V samostatných nájezdech nad vámi dokázal vyzrát pouze Alexandre Mallet, který stejně jako jeho spoluhráči zvolil střelu. Čekal jste od něj naopak kličku?
Nepřekvapilo mě to. Viděl jsem, že bude střílet. Trefil to dobře a mně to bohužel propadlo a doklouzalo do branky. Nevadí, vyhráli jsme a Malletův gól naštěstí o ničem nerozhodl. Proti Brnu už jsem chytal hodně nájezdů. Asi si mysleli, že na mě střela platí, ale nevyšlo jim to.

Souhlasíte, že utkání s Brnem bylo hlavně o souboji obou brankářů?
Marek Čiliak chytal výborně. Bylo to o chybě, kterou nakonec nikdo neudělal a výsledek ukázaly až nájezdy, které jsme lépe zvládli my. Mám rád zápasy, kde rozhoduje jediná chyba a jsem stále pod tlakem.

V desáté minutě jste předvedl famózní zákrok proti zblízka zakončujícímu Zohornovi. Jak jste vnímal celu situaci?
První střelu od modré jsem vůbec neviděl. Puk se potom nějak odrazil a brněnský hráč, který mohl zakončovat, ještě nahrával. Já se tam válel a čvachtal se jako ryba na suchu (usmívá se). Naštěstí z toho gól nepadl.

Jsme rádi, že jsme mohli vyhrát i pro hradecké fanoušky

Během třetí části jste zažil kvůli vyloučení Michala Dragouna krušné chvilky. Který moment pro vás byl tím nejkritičtějším?
Nejhorší bylo, když se kotouč odrazil od rozhodčího přímo k brněnskému hráči. Ten mohl zakončovat téměř do prázdné branky, ale trefil tyčku. Kdyby ten gól padl, asi bychom byli nazlobení. Naštěstí se tak nestalo a my rozhodli v nájezdech. Teď se musíme kvalitně připravit na další zápasy, šňůra utkání bude do přestávky ještě dlouhá.

Na tým Komety se po nepříznivých výsledcích snáší vlna kritiky. Ukázali Moravané na hradeckém ledě, že síla týmu rozhodně nechybí?
Zápas byl hlavně o tom, že ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. V podstatě se to rovnalo zápasům z vyřazovací části, kde jsme na ně minulý rok narazili. Jsou velice silní v útoku. Když už se dostanou do šancí, dokáží je i proměnit. Fanoušci nás ale výborně podpořili a jsme rádi, že jsme mohli vyhrát i pro ně.

I když zápas nepřinesl ani jeden gól, hokej se hrál atraktivní a divákům se musel líbit…
Ano, samozřejmě. Hodně se bruslilo, hrál se aktivní hokej. Zápasy s Kometou jsou velmi těžké. Naštěstí jsme hráli doma, kde je to trošku jiné. Příště nás ale zase čeká souboj u nich.