Tiskové zprávy
st 6.12.2017 | Jan Vavřina | Foto: Lukáš Caha

Druhý tým extraligy hlásí zvučnou posilu – do Hradce Králové míří Radek Smoleňák!

Již delší dobu avizovalo vedení klubu Mountfield HK, že shání posilu do útoku. Na startu prosince byla tato slova naplněna. Do kádru aktuálně druhého týmu české nejvyšší soutěže míří hráč se zkušenostmi z reprezentace, zámoří, Finska, Švédska i KHL Radek Smoleňák! Ten se na česká kluziště vrací po sedmi letech.

Produktivní útočník letos nastupoval za Slovan Bratislava, kde ve 24 zápasech nasbíral 19 bodů za 5 branek a 14 asistencí. Díky tomu patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu, avšak 1. prosince s klubem ukončil spolupráci. Na novou výzvu nečekal někdejší kapitán reprezentace dlouho, pár dní po jeho uvolnění po něm sáhl Mountfield HK, kam přichází na hostování do konce sezóny.

Proč se hradecký hokejový klub rozhodl angažovat jednatřicetiletého útočníka, to prozrazuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Jsem rád, že se nám podařilo s takto kvalitním hráčem, jakým Radek Smoleňák bezpochyby je, dotáhnout jednání do zdárného konce. Získali jsme hráče, který by měl zvýšit důraz v osobních soubojích, před brankou a zároveň by měl zvýšit produktivitu našeho týmu, neboť Radek na to má potřebné parametry,“ říká generální manažer Mountfieldu HK.

Nová akvizice Východočechů dorazí pod Bílou věž ve čtvrtek. „Naše dohoda je v tuto chvíli do konce soutěžního ročníku. Radek by se měl ve čtvrtek připojit k týmu a pokud se nic nestane, v pátek by měl naskočit do zápasu proti Litvínovu,“ dodává Aleš Kmoníček.

Profil Radka Smoleňáka

Radek Smoleňák se narodil v Praze, mládežnická léta ale strávil v Kladně, odkud také vyrazil do světa. V roce 2005 byl ve třetím kole draftován týmem Tampa Bay Lightning a přesunul se do zámoří, kde strávil následujících šest sezón. Nastupoval v OHL, ECHL, AHL, připsal si také 7 startů v NHL. Po kanadsko-americké štaci se vrátil na jednu sezónu do rodné země, nastupoval převážně za Spartu Praha.

Z té vyrazil do Finska, následně do Švédska a KHL. V těchto třech soutěžích působil mezi lety 2011 a 2015, kdy se nastálo usadil v nejkvalitnější evropské soutěži. V KHL pomáhal táhnout coby asistent kapitána v ročníku 2015/16 Záhřeb, kde si připsal 35 bodů v 59 zápasech. Stejnou funkci vykonával také ve Slovanu Bratislava, za který v průběhu dvou let odehrál 37 zápasů s bilancí 10+20.

Důrazný forvard s výbornou střelou a prací v předbrankovém prostoru má zkušenosti také z reprezentace. Zúčastnil se mistrovství světa do 18 let, ze kterého má bronz, a také mistrovství světa seniorů v Praze a Ostravě. To bylo v roce 2015, kdy vedl národní tým v přípravných zápasech jako kapitán. V KHL působil do prosince 2017, než se přesunul na východ Čech do kádru Mountfieldu HK.

Statistiky Radka Smoleňáka