Zápasy
pá 8.12.2017 | Jan Vavřina | Foto: HC Verva Litvínov

Hradec poprvé v sezóně porazil Vervu. Gólem Smoleňáka v poslední minutě!

Zápasové menu

To byl finiš... Utkání mezi Vervou a Mountfieldem nabídlo atraktivní podívanou, ve které měli nejprve blíže k výhře domácí, kteří se dostali do vedení 2:0. Hradec stihl ještě ve druhé části srovnat a ve třetí se dostal poprvé do vedení premiérovým gólem Graňáka, jenže to mu nevydrželo ani minutu. Verva srovnala a protože se skóre znovu neměnilo, chystaly se oba celky už na prodloužení. To ale odmítl v čase 59:25 debutant v hradeckém dresu Radek Smoleňák, který dostal pas od Jaroslava Bednáře do prázdné brány a přisoudil Mountfieldu na poslední chvíli všechny tři body.

Hradecká lavička mohla v duelu proti Vervě spoléhat na novou akvizici Radka Smoleňáka i uzdraveného kapitána Jaroslava Bednáře. Oba se postavili k Džerinšovi do druhé řady a nakonec byli u rozhodujícího okamžiku zápasu. Látal se posunul do třetí, Cingel s Kukumbergem do čtvrté formace.

Východočechy nakopl až litvínovský gól

Předposlední zápas před reprezentační přestávkou začal svižně, avšak pro gólmany nikterak nebezpečně. Až v 5. minutě musel být Michael Petrásek v pozoru, zato rovnou třikrát. Nejvíce práce měl se střelou Koukala, avšak zvládl ji zlikvidovat stejně dobře jako obě předchozí.

Litvínov začal postupně zatápět Hradeckým pod kotlem, uzavřel je v obranném pásmu a Patrik Rybár musel být ve střehu. Nedobře bylo před polovinou první třetiny Michalu Dragounovi. Ten schytal tvrdý projektil z hole Hunkese a chvilku si poležel na ledě a následně odpočinul na střídačce. Po vynechání pár střídání se ale mohl vrátit do hry.

Ve 13. minutě přetavila Verva svou aktivitu v první gól, v předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval František Gerhát a z dorážky přehodil Rybárův beton. Úvodní trefa zápasu ale pomohla herně paradoxně Mountfieldu. Od tohoto okamžiku byl lepším a důraznějším mančaftem, hrál častěji na puku, ale kýžené trefy se nedočkal.

Hradec stihl do druhé sirény smazat dvoubrankové manko

Prostřední dějství začalo velkou šancí Köhlera, který ale tentokrát nepotvrdil roli nejlepšího střelce svého týmu. Hradec měl skvělou možnost na srovnání o chvilku později, kdy si zahrál čtyřminutovou přesilovou hru po vysoké holi Kubáta. Jenže tu sehrál tým Václava Sýkory špatně. Nedokázal najít na soupeře recept a naopak inkasoval. Jakub Černý využil zaváhání v obraně, protlačil se před Rybára, objel ho a ačkoliv byl tísněn, zakončil do prázdné brány.

Další početní výhodu už sehráli Východočeši o poznání lépe. Bedřich Köhler posunul ve 26. minutě puk na Rudolfa Červeného, jenž rychlou střelou pod víko potvrdil svou formu z posledních zápasů a také to, že je nejproduktivnějším hráčem mužstva – 2:1.

Hradecké branka nakopla a začali přebírat iniciativu. Dvě minuty před koncem třetiny měl vyrovnání na holi Zámorský, který ale usměrnil Bednářovu nahrávku jen do výstroje Michaela Petráska. Hosté se ale srovnání přece jen dočkali. Ve 39. minutě se po buly dostal puk na hůl Lukáše Cingela, který ho doklepl do brány – 2:2.

Spolupráce Bednář – Smoleňák poprvé zafungovala

Mountfield HK vstoupil do závěrečné periody s cílem dostat se poprvé do vedení a to se mu brzy povedlo. Ve 45. minutě obkroužil hradecký kapitán branku a hodil puk do kotle před ní. Tam se střetlo několik hokejek a právě hůl Dominika Graňáka dopravila puk do sítě – vůbec poprvé v tomto ročníku. Jenže vedení vydrželo hostům jen 44 vteřin, než dorazil kotouč za Rybárova záda Martin Hanzl.

Tým z východu Čech se pak musel bránit ve čtyřech po dvou prohřešcích, Chemici si v početní výhodě připravili několik šancí, žádná z nich však neměla gólové parametry. Posunout svůj tým k více než jednomu bodu se už při hře 5 na 5 pokoušel hodně sebevědomě Červený, který se prokličkoval až před Petráska, jenž mu ale vystavil stopku.

S blížícím se koncem zápasu nechtěl ani jeden z celků udělat chybu a zajistit si alespoň bod. Domácím se to nepovedlo. V poslední minutě nahodil puk od modré směrem na bránu Graňák, čtveřice Litvínovských se snažila zastavit puk, jenže ho poslala pouze na hůl Jaroslava Bednáře. Ten našel na druhé tyči nikým nehlídaného Radka Smoleňáka, jenž zasunul v čase 59:25 do prázdné brány a stal se hrdinou večera. Mountfield díky tomu zvítězil 4:3 a naplno bodoval po třech zápasech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 2 2 1 0
Jan Berger 0 0 0 -1 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 1 0 1 1 0
Rudolf Červený 1 0 1 -1 0
Michal Dragoun 0 0 0 -1 2
Andris Džerinš 0 2 2 2 0
Dominik Graňák 1 1 2 2 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 1 1 0 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 0
Radek Smoleňák 1 1 2 1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 24 3 21 87,50 0 0

Ohlasy k utkání

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Za stavu 2:0 jsme uhráli čtyřminutové oslabení, pak se tam stala nějaká chyba při střídání obránců, hned jsme šli znovu do oslabení a inkasovali v něm kontaktní gól na 2:1. Než jsme se z toho vzpamatovali, dostali jsme druhý gól. Druhá třetina z naší strany nebyla dobrá, ve třetí se to trochu zvedlo. Co se týče ofenzívy, možná až na neproměněné přesilovky docela dobré, ale obranná třetina, hlavně v pásmu okolo branky, tam jsme soupeři nabídli dva až tři góly. Nebyli jsme důrazní, to je určitě k zamyšlení, to musíme zlepšit a bránit daleko lépe a obětavěji, zejména proti tak silným soupeřům.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Nevstoupili jsme do zápasu dobře, výsledkem toho byla první branka Litvínova. Potom jsem se zlepšili, zvedlo se nasazení a úspěšnost v osobních soubojích. Ve druhé třetině jsme hráli čtyři minuty přesilovku, se kterou jsme naložili hodně špatně a přišel za to trest v podobě druhého gólu. Naštěstí se nám podařilo ještě ve druhé části srovnat. Ve třetí jsme vedli 3:2, ale rychle vedení ztratili. Litvínov prokázal velkou sílu v útočné činnosti, měli jsme s tím velké problémy. V závěru jsme byli šťastnějším týmem. Jsme hrozně rádi za tři body a za to, že se nám napotřetí podařilo Litvínov porazit.