Zápasy mládeže
pá 8.12.2017 | Klára Petrásková

Bojovné klání pro Hradec. Juniorka dlouho bránila těsný náskok, nakonec vyhrála 4:1

Zápasové menu

Devátý celek tabulky přijel na hradecký led v silné sestavě, tím se ale hokejisté Mountfieldu nenechali vyvést z míry. V první třetině si vypracovali klíčový náskok 2:0 a v poslední části ustáli po inkasované brance také všechny pokusy o vyrovnání. K tomu navíc přidali další dvě trefy a po bojovném týmovém výkonu se mohli radovat z vítězství.

Gólem do šatny zvýšili Východočeši na 2:0

Úvodní minuty příliš atraktivního juniorského hokeje nenabídly. Přestože oba gólmani si na kotouč několikrát sáhli, nedá se říci, že rány vyslané z holí obou protivníků byly nebezpečné natolik, že by významněji ohrozily bránu. Hru nepřesností a předávání puku z hokejky na hokejku utnul jako blesk z čistého nebe hradecký gól z 8. minuty.

Mikuláš Pohl napřáhl kousek za modrou čárou a milimetrově přesnou bombou trefil místo nad bližším ramenem sparťanského brankáře. Ke své trefě využil i odrazu puku o horní tyč – 1:0. Následovala hostující přesilovka, v níž se střelci několikrát dostali do blízkosti brankové čáry, radoval se ale až 11 vteřin před sirénou opět Hradec. David Chalupa na vrcholu pravého kruhu rychle zpracoval Pažourkovo přiťuknutí a svižnou ranou na delší tyč zvýšil na 2:0.

Druhá dvacetiminutovka změnu skóre nenabídla

Krátce po příchodu z kabin se sparťané dopustili faulu a domácí celek s přesilovkou nakládal velmi dobře. Celé dvě minuty prakticky nepustil soupeře z pásma a gólman Wolf musel být neustále v pozoru. Třeba když Mašín usměrňoval Matějčkovu střílenou nahrávku nebo když ztečovaný pokus z mezikruží lovil pražský muž v masce v klíně.

Na druhé straně se pak nebezpečně prezentoval Arnošt, na jeho střelu od modré ale Dvořák zareagoval včas. Hra plynula poměrně rychle a rozhodčí příliš často nezvedal píšťalku k ústům, i proto mohli diváci sledovat časté přelévání dění z pásma do pásma. Výraznější pokusy si před druhou přestávkou připsali ještě Matějček, Mikuláš Matouš a Jirásek, ve dvou případech i s lehkou pomocí brankové konstrukce ale hostující gólman zasáhl.

Sparta vykřesala naději, Hradec odpověděl dvěma góly

Z poslední části uběhly bez vteřiny tři minuty a pod Bílou věží bylo sníženo na rozdíl jedné branky. Krátce po vhazování se do střely od modré opřel Radek Jeřábek, jenž i s nechtěnou pomocí domácího hokejisty dostal kotouč za záda hradeckého strážce svatyně – 2:1. Lvi si rychle mohli vzít původní náskok zpět, Sklenář ale sám před brankářem trefil jenom jeho výstroj.

V další obrovské šanci se ocitl střílející Mašín a po něm ještě do prázdné dorážející Filip Moník, druhému jmenovanému však sjel puk z hole a došoural se jen ke gólmanovi. Jak plynul čas, Sparta se snažila čím dál víc a víc dotáhnout, jenomže pak přišla 58. minuta. V té vystřelil od modré čáry Kynčl a jeho ránu tečoval těsně před bránou Filip Jirásek – 3:1.

Pražané se sice ani po tomto inkasování nevzdali a zkusili ještě hru s odkrytou brankou, ani ta ale ovoce nepřinesla. V poslední vteřině zápasu se navíc v závaru u prázdné klece dostal ke kotouči Kryštof Pažourek, jenž definitivně rozhodl o tom, že po vítězství 4:1 zůstaly tři body na soutoku Labe a Orlice.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Hašek 0 1 1 2 0
Miroslav Havelec 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 2
František Hnik 0 0 0 1 0
Kryštof Hroudný 0 1 1 1 0
David Chalupa 1 0 1 1 0
Filip Jirásek 1 0 1 1 0
Adam Jonáš 0 0 0 1 0
Tomáš Kynčl 0 1 1 2 0
Patrik Mašín 0 0 0 1 12
Štěpán Matějček 0 1 1 2 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Dominik Matouš 0 0 0 -1 0
Filip Moník 0 1 1 1 0
Jakub Muška 0 1 1 2 0
Kryštof Pažourek 1 1 2 2 0
Mikuláš Pohl 1 0 1 0 2
Dominik Sklenář 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 60 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Řehák (Mountfield HK):
Sparta přijela v našlapané sestavě, měla i hráče z Litoměřic. My jsme se ale semkli a myslím, že od první minuty jsme byli bojovnější. Dali jsme sice takové branky, že „to tam spadlo“, ale takový je hokej. Drželi jsme vedení a pak dostali zbytečnou branku na 2:1, ale pořád si myslím, že jsme v utkání byli lepší. Oni tam měli několik individualit a spíš hráli na sebe než kolektivně. My naopak musíme hráčům poděkovat za výborně odvedený týmový výkon.

Jiří Zelenka (HC Sparta Praha):
Prohráli jsme, takže jsme zklamaní. V první třetině jsme k zápasu přistoupili jak profesoři a mysleli si, že to půjde samo, bez pokory, bez ničeho. Dostali jsme za vyučenou a zaslouženě prohráli 1:4.