Aktuální zprávy z klubu
pá 8.12.2017 | Rudolf Bernart

Univerzitní derby počtvrté. Jaké byly úvodní tři ročníky?

V úterý 12. prosince se v hradecké ČPP Aréně odehraje 4. ročník univerzitního derby mezi Univerzitou Hradec Králové a Univerzitou Pardubice. Hradečtí studenti si připsali výhry v prvním a druhém derby. V tom posledním se již radovali jejich soupeři z Pardubic. Podaří se Hradci opět odskočit nebo Pardubičtí vyrovnají stav zápasů?

Studentské zápasy vysokých škol jsou u nás čím dál populárnější. Pražští studenti již sedm let jednou za rok ožívají při Hokejové bitvě, ve které se utkávají týmy ČZU, VŠE, UK a ČVUT a tato akce každým rokem přiláká velké množství fanoušků. V Brně se koná Hokejový souboj mezi Masarykovou univerzitou a Vysokým učením technickým, který rok co rok vyprodá brněnskou DRFG arenu. Pátý ročník Univerzitního derby letos zažila také Ostrava, kde se každý rok koná bitva mezi Vysokou školou báňskou a Ostravskou univerzitou. Za 5 let konání tuto akci navštívilo již 22 165 diváků. Pomalu se do podvědomí dostává také EUHL, což je dlouhodobá soutěž mezi evropskými univerzitami, která se hraje v průběhu celé sezóny.

Akademický hokej zkrátka diváky láká, zejména ty z řad studentů, protože je to perfektní příležitost, jak si zpestřit studentský život. Nápad uspořádat Univerzitní derby mezi východočeskými univerzitami vznikl v roce 2014. Do té doby se obě mužstva pravidelně utkávala na Akademických mistrovstvích České republiky, kde dokonce změřila síly ve finále v roce 2014. Univerzita Pardubice s hráči jako Jaroslav Moučka, Jan Zdráhal nebo třeba Lukáš Radil, který reprezentant ČR, tehdy vyhrála 2:0 a získala zlaté medaile. V tu dobu ještě hráči netušili, že odveta je čeká ještě tentýž rok a před daleko větší kulisou.

První derby doprovázela fantastická divácká kulisa

Léto 2014 se neslo v duchu jednání obou univerzit a realizovaní projektu Derby univerzit. Jako datum historicky prvního derby mezi východočeskými univerzitami byl vybrán 8. říjen. Zimní semestr akademického roku 2014/15 byl na samém začátku, když Univerzita Hradec Králové zavítala do tehdejší ČEZ arény, aby vyzvala Univerzitu Pardubice. Patronaci nad prvním měření sil akademických výběrů převzal Dominik Hašek a volba to byla více než patřičná. Tento legendární brankář, šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL a hlavně strůjce zlatých medailí z Nagana, je totiž odchovanec pardubického hokeje, ale vysokou školu studoval na Pedagogické fakultě v Hradci Králové.

A aby velkých hokejových jmen nebylo málo, každá univerzita měla na své střídačce slavného lodivoda. Hráče Univerzity Hradec Králové koučoval Jan Hrdina, majitel 513 startů v NHL a odchovanec hradeckého hokeje. Na post trenéra Univerzity Pardubice byla velká poptávka, management týmu ale stál pouze o toho nejzkušenějšího, a tak se jim povedlo angažovat Vladimíra Martince, jehož jméno musí znát snad každý, kdo ví, že hokej se hraje na dvě branky.

Do samotného zápasu vstupovala v roli favorita Univerzita Pardubice, která ve svých řadách mohla spoléhat na hráče jako Marek Hemský, Petr Vlček, Jan Škvor a Patrik Poulíček, který tehdy pravidelně nastupoval za pardubické A-mužstvo. Jak se ale říká, derby nemá favorita a hradečtí studenti tak zaskočili svého soupeře kanonádou v první třetině, kterou vyhráli 3:0, když se dvakrát trefil Lukáš Bureš a jednou Michal Křečan.

Do druhého dějství nastoupili Pardubičtí o poznání aktivněji a chtěli zápas zdramatizovat. To se jim povedlo, když snížil Marek Hemský. Na jeho branku ale ještě v prostřední části reagoval svým druhým přesným zásahem v utkání Michal Křečan a do třetí třetiny tak šla Univerzita Hradec Králové s tříbrankovým náskokem.

Ten ještě zvýšila hned na začátku posledního dějství, když se trefil Lukáš Brebera. Univerzita Pardubice ale nesložila zbraně a brankami Marka Hemského a Patrika Moučky se dotáhla na rozdíl dvou gólů a nadechla se k velkému náporu. Hradečtí studenti ho ale ustáli a v poslední minutě pojistil jejich vítězství gólem do prázdné branky Tomáš Mečiar, který tak odstartoval hradeckou euforii. Tým kolem Jiřího Janouška, Lukáše Bureše, Michala Procházky nebo hradeckým příznivcům známých Šimona Macháně a Václava Pánka tak ukořistil historicky první výhru.

Celý zápas doprovázela fantastická atmosféra více než dvou a půl tisíců fanoušků z řad studentů, učitelů a vůbec všech hokejových příznivců. „Je to super pocit. Dlouho jsem tajně doufal, že to zvládneme. To se povedlo a já jsem za to moc rád,“ řekl tehdy po zápase kapitán Univerzity Hradec Králové Jiří Janoušek. Obrovská afterparty, která následovala po zápase, udělala příjemnou tečku za historicky prvním Derby univerzit.

Univerzitní derby, středa 8. října 2014 od 18.00 hodin:

UNIVERZITA PARDUBICE – UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ 3:6 (0:3, 1:1, 2:1).
Branky a nahrávky: 28:31 Hemský (Pniok), 43:26 Hemský (Vlček, Škvor), 51:31 P. Moučka (Škvor) – 3:55 L. Bureš (Pecen), 4:35 Křečan (Komárek), 12:11 L. Bureš (Hlavatý, Procházka), 34:26 Křečan, 42:13 Brebera (Michálek), 59:35 Mečiar. Rozhodčí: Kis – Barek, Doleček. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 2657. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 3:5, 3:6.

Univerzita Pardubice: Truhlář – Bancíř, Boguaj, Krejnus, Siváček, Škvor, Tvrdík, Wasserbauer – Bouda, Brukner, Fedor, Hemský, Holec, Kněžour, J. Moučka, P. Moučka, Petružálek, Pniok, Poulíček, Škoda, Vlček. Trenéři: Vladimír Martinec, Petr Filip a Jakub Bažant.

Univerzita Hradec Králové: Bernart – Budínský, Komárek, Mečiar, Pánek, Plíhal, Pecen – Bohdanecký, Brebera, L. Bureš, M. Bureš, Hlavatý, Janoušek, Křečan, Macháň, Michálek, Procházka, Stehno. Trenéři: Jan Hrdina, Jiří Janoušek a Petr Picka.

Krásný hokej plný zvratů. Tak vypadlo druhé Univerzitní derby

Po roce se pořadatelství přesunulo do Hradce Králové. 22. října 2015 se proti sobě postavily týmy, které měly ve svých řadách několik hokejistů z Tipsport extraligy či druhé nejvyšší soutěže, a to slibovalo pěkný hokej, což poté také potvrdil hlavní rozhodčí Tomáš Veselý. „Utkání mělo rozhodně parametry profesionálního hokeje,“ hodnotil tehdy kvalitu zápasu. Univerzita Hradec Králové mohla spoléhat na jména jako Jan Berger, René Piegl nebo Milan Valášek. Kostru mužstva ale tvořili pamětníci prvního vítězného derby. Obě mužstva mohla opět spoléhat na rady zkušených trenérů. Nabídku přijali hokejoví experti a bývalí skvělí hokejisté Martin Hosták a David Pospíšil.

Právě druhý jmenovaný dal dohromady jakožto trenér Univerzity Pardubice velice silný tým. V obraně se sešla jména jako Jan Zdráhal, Matěj Bažant, Patrik Lenoch nebo Jan Škvor. Velice ofenzivní hru ze strany Pardubic také slibovalo sestavení útoku. Marek Hemský, Lukáš Kastner, Tomáš Šťastný, Ondřej Panna, Jaroslav Moučka a nejen oni byli jasným znamením ze strany Pardubic, že druhé derby chtějí urvat pro sebe.

Univerzita Pardubice začala lépe, když šla hned ve 3. minutě do vedení. Hradečtí ale ještě do konce třetiny otočili skóre a do šaten se jim tak šlo příjemněji. Druhé dějství se neslo hlavně v režii Pardubických. Na góly Jaroslava a Patrika Moučkových dokázal sice za Hradec reagovat Michal Křečan, ale Martin Petružálek určil, že pardubičtí studenti šli do třetí třetiny s jednobrankovým náskokem. V posledním dějství se hrál svižný hokej. Univerzita Hradec Králové se i přes velkou snahu nedostávala do kýženého tlaku a byly to naopak Pardubice, kdo mohl jít do trháku, když Jaroslav Moučka nastřelil tyč. Pět minut před koncem ale tehdejší FORTUNA aréna málem spadla, když vyrovnal přesnou střelou Šimon Macháň. Zápas šel za nerozhodného stavu do prodloužení. Šance střídala šanci a fanoušci byli u vytržení. V 63. minutě našel od mantinelu Lukáš Bureš dobře najetého Michala Procházku, který vstřelil vítězný gól, jenž znamenal obrovskou radost na straně Hradce a naopak velký smutek na straně Pardubic.

I druhé derby přineslo fantastickou kulisu. Nutno však podotknout, že i když se nehrálo o body, na ledě to místy pěkně vřelo. „I když je to univerzitní derby, pořád je to derby. Před zápasem jsme si řekli, že do zápasu nechceme jít úplně na krev. Přeci jen hrajeme hokej i profesionálně, takže jsme se nechtěli zranit. Občas ale nějaký tvrdší zákrok vyplynul ze hry, dohrávalo se, takový je prostě hokej a patří to k němu,“ pravil střele vítězné branky Michal Procházka.

Univerzitní derby, čtvrtek 22. října 2015 od 18.00 hodin:

UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ – UNIVERZITA PARDUBICE 5:4p (2:1, 1:3, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Stehno (Chaloupka, Valášek), 20. Chaloupka (Procházka), 33. Křečan (Pánek), 55. Macháň (Procházka), 63. Procházka (L. Bureš) – 3. Srpek (Bažant), 23. J. Moučka, 31. P. Moučka (Zdráhal), 36. Petružálek (Panna). Rozhodčí: Veselý – Antalík, Řezníček. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 2194. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4p.

Sestava Univerzity Hradec Králové: Bernart (Jeschke) – Chaloupka, Piegl, Budínský, Pecen, Pánek – Berger, Valášek, Stehno, Procházka, Bartoň, L. Bureš, M. Bureš, Hlavatý, Janoušek, Křečan, Macháň, Plíhal, Bohdanecký. Trenéři: Martin Hosták a Petr Picka.

Sestava Univerzity Pardubice: Čáp (Lochman) – Zdráhal, Bažant, Škvor, Lenoch, Tvrdík, Zajíček, Petružálek – Hemský, Kastner, Karásek, Šťastný, Panna, Srpek, P. Moučka, Zelinger, Šimončič, J. Moučka. Trenér: David Pospíšil, Filip Petr a Jakub Bažant.

Třetí univerzitní derby v režii Pardubic

Zatím poslední Derby univerzit se odehrálo 6. prosince 2016 v pardubické Tipsport aréně. Na soupisce Univerzity Hradec Králové se objevilo pět pamětníků obou předchozích výher – brankář Rudolf Bernart, obránce Václav Pecen a útočníci Pavel Hlavatý, Lukáš Bureš a kapitán Jiří Janoušek, pro kterého tento zápas znamenal rozlučku s univerzitním dresem. Tým byl však doplněn o studenty prvního ročníku Lukáše Bezděka, Josefa Wolfa, Lukáše Váchy, Daniela Bechného, Tomáše Drašnara a mnoho dalších. Ti všichni spoléhali na pokyny Jaroslava Kudrny, legendy hradeckého hokeje, který byl zvolen jako trenér hradecké univerzity.

Univerzita Pardubice, kterou jako lodivod vedl Michal Mikeska, vítěz kanadského bodování extraligy ze sezóny 2004/05, měla soupisku nabitou protřelými hráči jako Marek Hemský, Petr Vlček, Jan Škvor či Matěj Bažant. Pro třetí univerzitní derby měl pardubický akademický výběr k dispozici hokejové esa jako Aleš Půlpán, Jakub Řezníček, Miroslav Rohlík či Josef Horyna. Do toho v bráně talentovaný Josef Čáp a Pardubice se mohly právem před zápasem považovat za favorita.

Tentokrát ale neponechaly nic náhodě a od první minuty zápasu svého soupeře zavřely v jeho pásmu. Hradečtí studenti byli především v defenzivě a jen sporadicky se dostávali do šancí. První třetinu vyhráli akademici z pardubické univerzity 1:0, když se trefil Marek Hemský. Ve druhém dějství svůj náskok navýšili na 4:0 a bylo prakticky rozhodnuto. Univerzita Hradec Králové ale zápas nevzdala a snížila díky brance Pavla Hlavatého. Pardubice si ale výsledek pohlídaly a díky Rohlíkovi a Hemskému vedly 6:1. Za Hradec Králové si ještě připsal čestný úspěch Petr Chaloupka. Obrovská radost na straně pardubických akademiků se přenesla na již tradiční afterparty.

Univerzitní derby, čtvrtek 6. prosince 2017 od 18 hodin:

UNIVERZITA PARDUBICE – UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ 6:2 (1:0, 3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 19. Hemský (Vlček), 28. Vacek (Bažant), 32. Řezníček (Křečan), 35. Hemský (Vlček), 57. Rohlík (Vlček), 59. Hemský – 54. Hlavatý (Bureš), 59. Chaloupka (Janoušek). Rozhodčí: Kratochvíl – Louda, Voltner. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 2425. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1, 6:2.

Sestava Univerzity Pardubice: Čáp – Bažant, Horyna, Procházka, Škvor, Tvrdík, Vacek, Vršanský – Hemský, Hlaváček, R. Janoušek, Jelínek, Karásek, Křečan, Pulpán, Rohlík, Řezníček, Šimončič, Vlček. Trenéři: Petr Filip a Petr Vršanský.

Sestava Univerzity Hradec Králové: Bernart (41. Bechný) – Bezděk, Chaloupka, Junek, Pecen, Souček, Vácha – Bartoň, Bureš, Bohdanecký, J. Drašnar, T. Drašnar, Hlavatý, Janoušek, Bury, Vacek, Wolf. Trenér: Adrián Agricola.

Univerzita Hradec Králové a Univerzita Pardubice změří síly opět 12. prosince 2017 v hradecké ČPP aréně. Jak dopadne jejich souboj tentokrát?