Akademie ČH
ne 17.12.2017 | Patrik Soukup, Klára Petrásková

Mládežnické hvězdy listopadu: Štěpán Matějček, Martin Pěnčík, Tomáš Perička

V listopadu byly zvoleny jako hvězdy měsíce dva obránci a jeden útočník. V kategorii juniorů byl vybrán Štěpán Matějček, který jako produktivní útočník posbíral už 19 kanadských bodů. Obrannou řadu zastupuje za starší dorost Martin Pěnčík, který má ze všech obránců společně s Davidem Voňkou nejlepší hodnocení účasti na ledě při vstřelených respektive obdržených brankách a Tomáš Perička za mladší dorost, který rovněž dominuje statistice +/- ve své kategorii.

Štěpán Matějček: Jsem rád, že hraji a že se týmu daří

Minulou sezónu si Štěpán Matějček musel dát nucenou přestávku, jelikož měl problémy s kolenem, nyní už ale zase hraje naplno. „Jsem rád, že hraji, protože loni jsem si moc nezahrál kvůli těžkému zranění kolene. Teď si to ale užívám a mám radost, že se daří týmu a jsme v horních patrech tabulky,“ neskrývá své nadšení.

Pod Bílou věží si v loňské sezóně hradečtí junioři play off nezahráli a cíl pro letošek byl tím pádem jasně daný. „Minulé sezóny je určitě škoda, v Hradci nejsme zvyklí, že bychom nehráli play off. Přestože jsem celou sezónu nehrál, tak na konci jsem se vrátil a mrzelo mě to. Teď jsme ale rádi, že hrajeme v horní polovině tabulky a náš cíl je jednoznačně dostat se do první dvanáctky, čemuž jsme se hodně přiblížili,“ popisuje cíl hradeckého celku.

Každý hráč je typologicky jiný a už podle statistik můžeme poznat, že Štěpán Matějček je šikovným typem hráče a sbírá jak asistence, tak branky. „Myslím si, že mojí předností je hokejové myšlení, přeci jen nejsem žádný rychlík, takže se spíše pohybuji tam, kde bych měl. Zkouším spíš číst hru a nacházet spoluhráče, než abych byl ten, kdo zakončuje. Naopak mezi moje nedostatky patří bruslení, na tom budu muset zapracovat,“ uvádí produktivní útočník svoji hru.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
listopad 2017 junioři 5 1 2 3 -2 0

Martin Pěnčík: Parta je dobrá. Doufám, že to tak bude i dál

První část extraligy starší dorost zvládl výborně a opanoval ji, nyní se v nadstavbě nachází na třetí pozici. „Myslím, že zatím si vedeme dobře, trenéři jsou spokojení a my musíme takhle pokračovat dál. Moje výkony také nejsou špatné. Až na pár zápasů, které se ale nepovedly i celému týmu, jinak jsme odehráli první část sezóny dobře,“ hodnotí dosavadní působení staršího dorostu.

Když se daří a vyhrává, atmosféra v kabině bývá zpravidla dobrá. Nejinak tomu je u starších dorostenců. „Myslím, že parta tady je dobrá, všichni spolu komunikujeme a doufám, že tomu tak bude i dál,“ popisuje týmovou pohodu hradecký obránce.

Každý hráč chce pochopitelně hrát na co nejvyšší úrovni, kam by se momentálně chtěl posouvat Martin Pěnčík? „Chtěl bych si zahrát pár zápasů za juniorku a potom v budoucnu i za A-tým. Se starším dorostem teď ale hlavně chceme dojít co nejdál, nejlépe až do finále,“ přeje si úspěch své kategorie.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
listopad 2017 starší dorost 6 1 4 5 +3 6

Tomáš Perička: Mezinárodní hokej je o dost rychlejší

Tomáš Perička má v letošní sezóně bilanci neuvěřitelných 27 plusových bodů v hodnocení účasti na ledě, což vypovídá o jeho skvělých výkonech. „Hraje se mi dobře, hlavně s Peldičem (Markem Peldou), se kterým hraji teď ve formaci. Hrajeme hodně týmově a daří se nám, takže díky tomu jsme nahoře v tabulce,“ komentuje postavení v extralize mladšího dorostu.

V úvodní části sezóny byli mladší dorostenci hradeckého Mountfieldu suverénní, nyní je ovšem čeká druhá část. „Teď nás čekají lepší týmy, ale my máme také dobrý tým, takže doufám, že to zvládneme a budeme pořád nahoře. Samozřejmě bychom chtěli na republiku, ale to se nemusí povést, takže chceme aspoň přejít přes první kolo play off,“ přeje si hradecký bek.

Tomáš Perička se dostal i do reprezentace a byla to pro něj veliká zkušenost. „Já si toho vážím hodně, ale myslím, že tam jsou lepší hráči, než jsem já, proto bych rád poděkoval trenérům za příležitost. Hokej je tam o dost rychlejší, kdežto tady je to pomalejší a máte na vše více času. Navíc tady si i více zahraji a to mě baví, na druhou stranu tam hraji více týmově a nespoléhá se tolik na mě,“ popisuje své dojmy z reprezentační akce mladý hokejista.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
listopad 2017 mladší dorost 5 1 3 4 +10 0