Preview k zápasu
čt 28.12.2017 | Šimon Sedlařík, Jan Vavřina

Lvi nevyzráli ani na Davos. Ve čtvrtfinále Spengler Cupu je čeká Riga

Kýžený zisk byl hradeckým hokejistům zapovězen i ve druhém utkání základní části tradičního turnaje. Porážka 1:5 s Davosem je po úvodní ztrátě s reprezentací Kanady odsoudila k poslední, třetí příčce, šance na úspěch však ještě zdaleka nezemřela. Celky na druhých a třetích pozicích z obou skupin se totiž utkají ve čtvrtfinále, jehož vítězové zaberou dvě postupová místa mezi nejlepší čtyřku. Na Hradec čeká Dinamo Riga – dokážou se Východočeši rychle oklepat z nezdaru a získat cenný skalp?

Dinamo Riga – Mountfield HK, pátek od 15:10: ON-LINE

Směr, kterým se střetnutí se švýcarským klubem mělo ubírat, naznačilo už první střídání, ve kterém Davos proměnil brejk dva na jednoho. Zatímco o den dříve tak Hradec kanadského favorita aktivním startem zaskočil, nyní hned po sedmatřiceti sekundách ztrácel. I to byl jeden z faktorů, které rozhodly, což potvrzuje Jiří Šimánek. „Začátek nám bohužel nevyšel, hned jsme udělali chybu. Celá první třetina mohla klidně skončit čtyři nebo pět nula, soupeř nás mnohokrát přečíslil. Úplně nás pak položily dva slepené góly ve druhé třetině. I my jsme sice chodili do šancí, ale na výhru jsme prostě neměli,“ hodnotil po utkání jeden z nejzkušenějších hradeckých útočníků.

Úspěch slavila efektivita. Mountfield HK si s produktivitou domácích nedokázal poradit, byť svého protivníka ve výsledku přestřílel. Celkový výkon pořádajícího klubu ocenil i Lukáš Lhoták. „Kdybychom dali první gól my, mohlo to být jinak. Davos byl ale lepší, proměňoval přesilovky, hráči o sobě věděli a hráli svůj styl hokeje, kdy napadají ve dvou. My naopak početní výhody nevyužili, navíc jsme dělali hodně chyb,“ všiml si čtyřiadvacetiletý útočník, jenž během sezóny hájí barvy HC Ambrì-Piotta.

Highlights Game 4

Diskussionsloser Sieg des HC Davos gegen Mountfield HK. Die Gastgeber siegen mit 5:1. Hier die Highlights von SRF.

Zveřejnil(a) Spengler Cup dne 27. prosinec 2017

Kromě jediné branky nicméně Východočechy potěšili alespoň jejich příznivci, které bylo v hale slyšet bez ohledu na stav duelu. Mladý forvard, ve Švýcarsku působící s přestávkami už od ročníku 2009/10, si po zápase jejich podporu náležitě pochvaloval. „Českou extraligu sleduju, takže o fanoušcích Hradce jsem samozřejmě slyšel a jsem moc rád, že přijeli. Je super, že pořád povzbuzují, koneckonců já něco podobného znám i z Ambrì, tam jsou diváci taky jedni z nejlepších v zemi,“ usmívá se hokejista, který utkání odehrál coby člen čtvrté formace.

Mountfield HK čeká boj o postup do čtyřky

Ať se v základní části odehrálo cokoliv, Lvi se nyní musejí zaměřit především na budoucnost. Systém Spengler Cupu je totiž navzdory třetí příčce poslal do čtvrtfinálových bojů, kde se střetnou s druhým celkem skupiny Torriani. Tím je lotyšské Dinamo Riga, mimochodem klub, ze kterého do Čech přišli i Andris Džerins a Oskars Cibulskis.

Otázka úspěšného hradeckého představení je tedy stále otevřená, čemuž přizvukuje i Lukáš Cingel. „Jsme rádi, že ještě stále máme o co hrát a turnaj není ztracený. Teď je důležité, abychom se pořádně připravili na následující zápas, kde se může stát cokoliv. Rozhodně se nevzdáváme, chceme vyhrát,“ prohlašuje žilinský rodák, jenž si prozatím na turnaji připsal jednu asistenci.

Pro případný úspěšný páteční zápis je třeba poctivě zregenerovat, přece jen začátky klání s Kanadou i Davosem dělilo pouhých čtyřiadvacet hodin. Dopoledne se navíc mezi obě utkání vtěsnal lehký trénink, základem volného dne je tak načerpání nových sil. „Je nutné se dobře najíst a vyspat, určitě se najde čas na krátkou procházku. Hlavní pro nás ale je kvalitní příprava na čtvrtfinále,“ prozrazuje hradecká šestka se zkušenostmi z KHL či zámoří.

Dinamo vyválčilo vítězství nad HPK

V dalším duelu středečního programu se lotyšskému Dinamu Riga podařilo urvat vítězství 4:3 nad Hämeenlinnou PK, když vítěznou branku vsítil ve druhé minutě prodloužení Miks Indrašis. Finský celek však ve svém historicky prvním představení na tradičním turnaji nezanechal špatný dojem – diváky si získal především bojovností a vyrovnáním v dramatu ke konci základní hrací doby. Zásahem na 3:3 se mimochodem blýskl Tomáš Vincour, jehož si severský zástupce vypůjčil z brněnské Komety.

Čtvrteční plán odstartoval střet národního týmu Švýcarska proti již zmíněné Hämeenlinně. Domácí reprezentace utkání ovládla v poměru 4:0, když s ní soupeř držel krok jen v první části, a pojistila si přímý postup do semifinále. Zástupci země tisíce jezer naopak skončí poslední a budou čekat na poraženého ze závěrečného boje v "hradecké" skupině. V něm vyzve pořádající Davos v ostře sledovaném mači Kanadu.

Sestava Rigy z posledního utkání

Brankáři: Mantas Armalis, Janis Kalninš

Obránci: Georgijs Pujacs, Guntis Galvinš, Krijnis Redlihs, Anssi Salmela, Karl Stollery, Aleksandrs Jerofejevs, Nerijus Ališauskas, Oskars Batna

Útočníci: Miks Indrašis, Mikelis Redlihs, Lauris Darzinš, Vitalijs Pavlovs, Nikolai Žerděv, Gunars Skvorcovs, Brandon McMillan, Rihards Bukarts, Danny Kristo, Mris Bičevskis, Edgars Kulda, Frenks Razgals.