Preview k zápasu
čt 11.1.2018 | Radek Staněk

První derby roku 2018 je tady! Mountfield chce Dynamu vrátit poslední porážku

Páteční kolo uzavře třetí čtvrtinu extraligy a hradecký klub ji zakončí stylově, na svém ledě vyzve Pardubice! Půjde o třetí měření sil v této sezóně a první v tomto kalendářním roce. O motivaci opět nebude nouze ani u jedné strany. Kromě tradiční touhy pokořit rivala bude chtít Hradec odplatu za prohru v minulém derby, naopak Dynamo potřebuje v boji o play off každý bod, a kde jinde se lépe naladit na závěr soutěže? Příběh dalšího střetu se začne psát v pátek od 17:20. Vstupenky na sezení na očekávaný mač jsou dávno vyprodané, na stání jsou naopak stále k dispozici.


Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice, pátek od 17:20: ON-LINE

Radek Smoleňák je sice zkušený borec, ovšem páteční utkání proti Dynamu bude jeho prvním východočeským derby. „Samozřejmě se těším, měla by být plná hala. Sice tady nejsem dlouho, také nejsem rodilý Hradečák ani Pardubičák, ale cítím, co se děje kolem a jak to lidé prožívají. Sám jsem zvědavý, jak to bude probíhat,“ nabízí svůj pohled na střetnutí s Pardubicemi.

Vyžádá si speciální zápas speciální přípravu? „Pardubice mají velmi dobrý mančaft, na který se musíme pořádně připravit, pokud chceme vyhrát,“ tvrdí bývalý hráč Slovanu Bratislava a přidává i podrobnější komentář. „Pracujeme na věcech, které potřebujeme zlepšit a v den zápasu se zaměřujeme na soupeře,“ přibližuje několikanásobný reprezentant. Bude derby podle něho bojovnější než jiná střetnutí? „Bojovné jsou všechny zápasy. Hokej je dnes tak daleko, že vyhrává tým, který víc bojuje. Všichni umí bruslit, nahrát a vystřelit,“ hodnotí hradecká sedmdesátka.

Smoleňák přišel pod Bílou věž v průběhu sezóny, ovšem jeho zisk téměř bodu na zápas budí dojem, že se dobře adaptoval. Ovšem on sám docela nesouhlasí. „ Ještě to není úplně ideální, jak bych si představoval. Přece jen pauza, během které jsem nehrál zápasy, byla dlouhá. Začátky nebyly jednoduché, ale každým dnem se cítím lépe. A to jak díky trenérům, tak i Máriánu Vodovi. Doufám, že brzy se dostanu do takové formy, jakou bych si představoval. Rezervy tam stoprocentně ještě jsou,“ uzavírá Radek Smoleňák.

Pardubice třikrát v řadě bodovaly

Před sezónou se v městě perníku mluvilo o přání postoupit do předkola play off, a tento cíl je pro Dynamo stále reálný. Po slabším vstupu do soutěže se zvedlo a nyní patří mezi vyrovnanou skupinu týmů ve druhé polovině tabulky, která se rve o postup do vyřazovacích bojů. Momentálně Pardubice obsazují 10. příčkou se ziskem 51 bodů.

Poslední zápasy Pardubic
Pardubice – Brno 0:2
Liberec – Pardubice 4:3
Pardubice – Olomouc 3:1
Litvínov – Pardubice 1:2
Pardubice – Třinec 2:3sn

Na sedmou Spartu ztrácejí svěřenci Miloše Holaně pouhý bod, ovšem na nechtěnou jedenáctou pozici, kde aktuálně dlí Bílí Tygři, mají náskok jen tři body. Dynamu se povedl vstup do nového roku, porazilo Olomouc a Litvínov, jeden bod získalo proti Třinci, nutno však dodat, že pět minut před koncem Východočeši ještě prohrávali 0:2.

Hradec řeší příjemnější starosti, po sérii tří porážek v přímém souboji o druhé místo porazil Vítkovice 4:0, tři body potvrdil i další výhrou na ledě Jihlavy. Celkově tak konto Mountfieldu nabylo na 71 bodů. Ztráta na vedoucí Plzeň činí osm bodů, náskok na třetí Vítkovice bodík jeden.

Domácí prostředí klíčem k úspěchu

kolodatumdomácíhosté
13. ne 15.10.2017 Mountfield HK Pardubice 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)   
26. ne 26.11.2017 Pardubice Mountfield HK 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)   

Oba zápasy rivalů nabídly naprosto odlišnou podívanou. Říjnový zápas pod Bílou věží opanoval jasně Hradec, pod tenisovým výsledkem 6:0 se dvěma góly podepsal kapitán Jaroslav Bednář a čistým kontem Patrik Rybár. Naopak do zápasu v Pardubicích vstoupili mnohem lépe domácí, kteří se zaslouženě ujali vedení 2:0, Lvi kontrovali dvěma brankami Michala Dragouna. O první výhře Dynama v derby po šesti zápasech rozhodl v emotivním závěru Petr Sýkora.

Ofenzivní stálice i nejproduktivnější bek extraligy

Pardubický hokej se i v těžkých časech může opřít o své tradiční opory. Nejinak tomu je i v letošním ročníku, kdy se Pardubickým i díky příspěvků zkušených útočníků dýchá o poznání lépe než loni. Nejproduktivnějších hráčem je Tomáš Rolinek s 25 body (8+17), záda mu kryje Petr Sýkora, který získal o bod méně (13+11). O třetí nejvyšší příspěvek se stará David Tomášek se svými 19 body (8+11). V zelené helmě nastoupí prosincový vítěz Radegast indexu Patrik Poulíček.

V obraně hraje prim Marek Trončinský, na jehož kontě se skví už 23 bodů (4+19), které z něho dělají neproduktivnějšího obránce celé soutěže. Svému parťákovi dlouho sekundoval Kanaďan Jacob Cardwell. Jeho bodový zisk sice v posledních zápasech příliš neroste, navzdory tomu je s 15 body (2+13) druhým nejproduktivnějším bekem týmu.

Pardubickou jedničkou v této sezóně je Ondřej Kacetl. Ten dosud nastoupil do 27 zápasů, během nichž si udržel úspěšnost 91,74 %, což z něho činí statisticky osmého nejlepšího gólmana soutěže. Průměrně pak inkasuje 2,54 branky na zápas. Záda mu kryjí talentovaný Milan Klouček a zkušený Martin Růžička.

Statistické okénko – Pardubice…

  • … mají třetí nejhorší využití přesilovek, konkrétně 14,21 %. Hradec je druhý za Spartou s 20,42 %.
  • … a to navzdory faktu, že odehrály druhý nejvyšší počet přesilovek – 183. Více jich měly k dispozici pouze Vítkovice (192).
  • … mají druhý nejvyšší počet udělených osobních trestů, 9. Na první Liberec, který jich od rozhodčích vyfasoval 16, ale nemají.
  • … jsou na třetím místě v hodnocení zblokovaných střel. Celkově jich hráči Dynama takto zastavili 452, Hradečtí přesně o sto méně.
  • … obsazují jedenáctou pozici v úspěšnosti na buly. Průměrně jich vyhrají 48,97 %, Mountfield má úspěšnost 48,16 %, což ho řadí na předposlední místo.

Zakoupit můžete lístky na hokej i na Královský ples

Lístky na očekávaný duel jsou tradičně k mání na pokladnách nebo skrze on-line webovou aplikaci. Nezapomeňte, že nakupovat on-line můžete až do samého začátku zápasu! Vstupenky na sezení jsou již dva týdny vyprodané, na stání jich zbývá posledních několik stovek. Za pokladnami navíc bude připraven stolek, u kterého bude možnost koupit si lístky na IV. ročník Královského plesu.

Sestavy z minulého utkání
Rybár – Vydarený, Pláněk, Cibulskis, Zámorský, Graňák, Gregorc, F. Pavlík – Šimánek, Džerinš, Köhler – Cingel, Kukumberg, Bednář – Červený, Koukal, Smoleňák – Látal, Berger, Vopelka Trenér: Václav Sýkora.
Kacetl – Trončinský, Čáslava, Hrabal, Mojžíš, Cardwell, Ščotka, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran. Trenér: Miloš Holaň.