Preview k zápasu
so 13.1.2018 | Šimon Sedlařík

Poslední čtvrtina základní části začíná. Do Hradce přijíždí Bílí Tygři Liberec

V neděli Východočeši načnou závěrečný, třináctizápasový úsek dlouhodobé části sezóny, ve kterém se před začátkem play off budou snažit udržet co nejvyšší postavení v tabulce. Nečeká je snadná práce, vlezou totiž do klece s Bílými Tygry. Svěřenci kouče Filipa Pešána se momentálně nacházejí mimo pozice zaručující alespoň předkolo vyřazovacích bojů, a tak budou mít pod Bílou věží o motivaci postaráno. Kdo pro sebe urve čtvrtý vzájemný souboj? Startujeme v 17:00!


Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec, neděle od 17:00: ON-LINE

Lvi za sebou mají vyhecované derby, ve kterém na domácím ledě podlehli Pardubicím. Do střetnutí se sice díky trefám Jaroslava Bednáře dokázali vrátit z deficitu 0:2, nakonec se však z plného počtu bodů radovali hosté. Že si navíc hradečtí hokejisté nevybrali úplně ten nejlepší den potvrzuje i Lukáš Cingel: „Nebylo to ono, moc jsme nebruslili a hlavně se netlačili do brány. Celkově nám chyběla i energie, naopak soupeř hrál strašně jednoduše a k tomu velmi dobře bránil,“ posteskl si po porážce slovenský forvard.

I přes čtvrtou ztrátu z posledních šesti zápasů však není čas na přemýšlení, jen o dva dny později totiž Mountfield vyzve Liberec. Klání se Severočechy by mělo probíhat v nikoli odlišném duchu – i přes druhý nejvyšší počet inkasovaných branek rovněž i Bílí Tygři vyznávají poctivou defenzivní práci: „Bude to podobné, i oni hrají velmi dobře do obrany a jsou solidní bruslaři. Prezentují se hokejem, ve kterém se snaží soupeře vyprovokovat, ale my bychom se měli soustředit hlavně na náš výkon. Musíme do hry vstoupit úplně jinak než s Pardubicemi,“ přemýšlí žilinský rodák.

Právě on recept na liberecký výběr zná. Poslední vzájemný souboj sice Hradečtí ztratili v samostatných nájezdech, sám si však při prohře 4:5 připsal dva góly a jednu asistenci. Vzpomene si v neděli na povedené předchozí představení? „Asi ano, jestli mi to někdo připomene, ale tohle bude úplně jiné utkání. U nich mi to vyšlo, což bylo pěkné, ale teď jde hlavně o to, abychom vyhráli a body zůstaly doma,“ je si Lukáš Cingel vědom důležitosti nadcházejícího duelu.

Doma nehraje zle, venku se však Liberec trápí

Severočeši se momentálně nacházejí na jedenácté příčce Tipsport extraligy se 48 body, když na desátou Spartu ztrácejí čtyři a na záda jim s bodovou ztrátou dýchá Mladá Boleslav. Trenér Filip Pešán po návratu z MS dvacítek začal spřádat plány, jak svůj tým znovu dostat mezi desítku postupujících – byla by to jistě velká rána do vazu, kdyby předloňský mistr a zároveň loňský finalista brány letošního play off vůbec neotevřel.

Poslední zápasy Liberce
Liberec - Pardubice 4:3
Brno – Liberec 3:2
Jihlava - Liberec 0:2
Plzeň - Liberec 4:2
Liberec - Vítkovice 1:4

K tomu je však třeba začít vítězit i mimo svou halu. Na ledě Home Credit Areny je vše v pořádku, tam místní hokejisté drží šestou příčku v soutěži, jenže bota je začne silně tlačit pokaždé, když vyjedou ven. Předposlední místo a pouhá dvě tříbodová vítězství, to rozhodně není venkovní bilance, se kterou by se dalo pomýšlet na vyšší mety. Z posledních čtyř představení na stadionech soupeřů celek z Jeronýmovy ulice zvítězil pouze v Jihlavě – před duelem pod Bílou věží je tedy zřejmé, že Bílí Tygři přijedou pořádně hladoví.

Mountfield HK sice po porážce s Dynamem klesl na třetí pozici se 71 body, na druhé Vítkovice však ztrácí pouhé dva a navíc má stejný počet utkání k dobru. Inspiraci na Liberec mohli Lvi nasbírat třeba při videu z předchozího kola, kdy pod Ještědem zvítězila právě Ridera. Klíčem byl výkon gólmana hostů Patrika Bartošáka, svěřenci Václava Sýkory tak jistě rovněž budou chtít spoléhat na poctivě utáhnuté defenzivní šrouby. Plný zisk by se rozhodně hodil – v tabulce totiž s nejtěsnější možnou ztrátou dotírají Oceláři, za nimi chce postoupit výše i obhájce titulu z Brna.

Můj dům, můj hrad. Výhry prozatím berou domácí

kolodatumdomácíhosté
1. pá 8.9.2017 Liberec Mountfield HK 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)   
14. út 17.10.2017 Mountfield HK Liberec 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)   
27. pá 1.12.2017 Liberec Mountfield HK 5:4sn (3:1, 1:2, 0:1 – 0:0)   

Úvodní klání nového ročníku Hradci přisoudilo loňské vítěze Prezidentského poháru. Do boje sice Lvi vstoupili aktivně, v každé třetině však jednou inkasovali a nakonec z města na Nise odjeli s prázdnou. Druhé vzájemné střetnutí pro sebe naopak urvali Východočeši, kteří na domácím ledě tehdy porazili už šestého soka v řadě. Jediná věc, jež fanouška zamrzela, byla 245 minut a 27 sekund ukončená série bez obdržené branky. Patrik Rybár se nicméně vyšplhal na druhé místo historických tabulek za Vladimíra Hudáčka, přičemž po utkání sám prohlásil, že důležité je především vítězství. V prosinci oba soupeři změřili síly potřetí – v doposud nejofenzivnější vzájemné přestřelce se nakonec po samostatných nájezdech radovali Bílí Tygři. Katem Lvů byl stejný muž, jenž ukončil Rybárovu sérii, Tyler Redenbach, v Liberci navíc Hradec nevyhrál už devět utkání v řadě.

Ozkoušená zbraň proti Hradci i bývalý gólman Avalanche

Nejproduktivnějším forvardem i hráčem Severočechů je momentálně Martin Bakoš (8+20). Sedmadvacetiletý útočník se zkušenostmi ze slovenské reprezentace prozatím bodoval v každém letošním utkání proti Hradeckým, bude proto zajímavé sledovat, jestli bude tento příběh psát i čtvrtou kapitolu. Bakošovou pravou rukou jsou dva muži, oba nasbírali rovněž přes 20 bodů – Petr Jelínek (12+13) a Marek Kvapil (9+14). Do dvouciferných čísel se letos dostali už i Michal Bulíř (9+5), Dominik Lakatoš (8+6), Lukáš Krenželok (8+5), Jan Ordoš (7+6) a již zmíněný Kanaďan Tyler Redenbach (6+5).

Defenzivní řady Libereckých bodově drží Martin Ševc (1+14). Obránce, jenž prošel kromě švédské či švýcarské ligy i KHL a zahrál si rovněž v české reprezentaci, je současně i „zlým mužem“ sestavy Filipa Pešána. Nasbíral totiž rovných 100 trestných minut a v extralize jich má na kontě více pouze ostravský Lukáš Klok. Kladenskému odchovanci sekundují Adam Jánošík (6+2), Filip Pyrochta (2+5) a Petr Kolmann (2+5).

Mříže tygří klece stráží jako jednička Roman Will. Gólman, jenž kdysi odchytal i 19 utkání za slavné Colorado Avalanche, letos naskočil do 32 duelů a drží si 89,91% úspěšnost zásahů. Za svá záda přitom pustí 2,78 střel na utkání, připsal si i dvě čistá konta. Náhradníkem je Jaroslav Janus, jenž si prozatím připsal devět startů, v nichž ve výsledku šestkrát zvítězil. Brankář, jehož příjmení v římské mytologii nosil bůh začátků a konců, průměrně propustí 3,08 střely soupeře a jeho úspěšnost čítá 88,44 %.

Statistické okénko – Liberec…

  • … je druhým nejhorším týmem co se venkovní bilance týče, když na cizích stadionech posbíral jen 13 bodů. Mountfieldu HK patří třetí příčka s 33.
  • … lovil ze své sítě už 117 puků, po Litvínovu druhé nejvyšší číslo extraligy. Hradec naopak zdobí nejlepší statistika soutěže, když obdržel pouze 72 branek.
  • je suverénně nejtrestanějším celkem. Jeho hráči obdrželi už 734 minut, což je o 146 více než mají na svědomí druhé Vítkovice. Svěřenci Václava Sýkory jsou druhým nejslušnějším klubem, v jejich kolonce svítí cifra 376.
  • … nastřílel spolu s Ostravany a Plzní 32 branek v přesilovkách, což je nejvyšší počet v Tipsport ELH. Lvi jsou s 29 zásahy hned v závěsu, stejně často se radovali i třinečtí Oceláři.
  • mají nejvyšší procento při vhazování, které vyhrávají s 54,55% úspěšností. Celek zpod Bílé věže je druhý nejhorší, v této statistice uspěje ve 48,27 % případů.

K mání jsou lístky na hokej, ale i na Královský ples

Vstupenky na nadcházející střetnutí jsou tradičně k dostání na pokladnách nebo skrze on-line webovou aplikaci. Nezapomeňte, že nakupovat on-line můžete až do samého začátku zápasu! Za pokladnami navíc bude připraven stolek, u kterého bude možnost koupit si lístky na IV. ročník Královského plesu.

Sestavy z minulého extraligového utkání
Rybár – Pláněk, Vydarený, Zámorský, Cibulskis, Gregorc, Graňák – Köhler, Dragoun, Šimánek – Jaroslav Bednář, Džerinš, Cingel – Smoleňák, Koukal, Červený – Vopelka, Kukumberg, Látal – R. Pavlík. Trenér: Václav Sýkora.
Will – Pyrochta, Ševc, Kolmann, Šmíd, Jánošík, Derner – Lakatoš, Redenbach, L. Krenželok – Bakoš, P. Jelínek, M. Kvapil – Ordoš, Bližňák, Jašek – D. Špaček, Vantuch, J. Vlach – Hrabík. Trenér: Filip Pešán.