Preview k zápasu
po 15.1.2018 | Radek Staněk

Sparta před časem změnila kouče, posun tabulkou nenastal. Nyní ji otestuje Hradec

Když se Spartě nedaří, volá Františka Výborného. Tento postup se již v minulosti několikrát osvědčil a oblíbený kouč dokázal svůj klub opakovaně pozvednout k nejvyšším postům. Když se tak letošní ročník nevyvíjel pro Pražany podle představ, sáhli bossové k prověřenému kroku. Ovšem i po příchodu vzývaného trenéra se klub potýká s podobnými potížemi, jako v úvodu ročníku. Zda sparťanské nepohody dokáže Mountfield využít, se ukáže v úterní dohrávce 33. kola, která začíná v Praze od 18:30.


HC Sparta Praha – Mountfield HK, úterý od 18:30: ON-LINE

Hradec zdolal Liberec 3:1, asistencí se na výhře podílel i Dominik Graňák, který nabídl své hodnocení zápasu. „Dali jsme si pozor na jejich nástup. Náš hokej je spíš defenzivní, někdy to není hezké na pohled, ale po prohře s Pardubicemi jsme potřebovali vyhrát,“ přiznává zkušený bek, který nezapírá důležitost daného zápasu. „V hlavách jsme se na to připravovali. Uvědomovali jsme si vážnost situace a opravdu jsme chtěli tři body,“ tvrdí slovenský reprezentant.

Mountfield má nyní náročný program, který ještě přiživila účast na Spengler Cupu. Nabízí se tak otázka, zda při takovém zápřahu nedoléhá na hráče únava. „Cítím se dobře. Mně osobně vyhovuje, když jdou zápasy takhle po sobě a problém s tím nemám. Může se to někdy projevit na konci zápasu," přemýšlí opora zadních řád, která odmítá spekulovat nad vlivem Spenglerova pohár. „Je diskutabilní, jak bychom se cítili, kdybychom nehráli turnaj ve Švýcarsku,“ přemítá Graňák nad vysokou zátěží i účastí na prestižní akci.

Nyní čeká Lvy trápící se Sparta. „Myslím, že to bude také bojovný zápas. Víme, v jaké je Sparta situaci, jaké má ambice a kde se momentálně nachází. I zápas, který jsme tam hráli minule, byl v podstatě o jednom gólu. My jsme trochu se štěstím brali dva body. Bude to zajímavý zápas, věřím, že přijde hodně lidí a já se na něj těším,“ tvrdí bývalý zadák Slavie, který tak může zavzpomínat i na bitvy proti Spartě v sešívaném dresu. „Možná ani ne na derby, ale na O2 arenu jako takovou. Strávil jsem tam tři roky plus jedno finále, když se hala otvírala. Takže je to pro mě známé prostředí,“ uzavírá Dominik Graňák.

Sparta se trápí především doma

Pražský klub zažívá náročnou sezónu, téměř po celou dobu jejího trvání se pohybuje ve druhé polovině tabulky a nemá jisté ani předkolo play off. Momentálně je Sparta právě na 10. příčce se ziskem 52 bodů, náskok na jedenáctou Boleslav činí body tři.

Poslední zápasy Sparty
Sparta – Třinec 3:5
Zlín – Sparta 2:4
Ml. Boleslav – Sparta 3:1
Sparta – Chomutov 2:3
Sparta – Pardubice 2:4

Sparťanům se stejně jako loni nedaří v O2 areně, ve statistice domácích zápasů je čtvrtá nejhorší. Když Pražané zakončili prosinec třemi výhrami v řadě, zdálo se, že by mohly přijít lepší časy, ovšem po Novém roce Sparta z pěti utkání vytěžila pouze jednu výhru a opět se propadla. Proti Hradci se tak bude snažit vylepšit jak postavení v tabulce, tak i domácí bilanci.

Také Mountfield zažil domácí prohru s Pardubicemi, ovšem dokázal reagovat vítězstvím proti Liberci, které Východočechy opět vrátilo na 2. místo o bod před Vítkovice. Zisk 74 bodů také znamená jedenáctibodovou ztrátu na vedoucí Plzeň, která má ale odehrány dva zápasy navíc.

Téměř dva roky vyhrává hostující tým

kolodatumdomácíhosté
7. ne 24.9.2017 Mountfield HK Sparta Praha 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)   
20. ne 5.11.2017 Sparta Praha Mountfield HK 1:2p (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)   

Loňská sezóna nastavila trend, letošní v něm zatím pokračuje. V zápasech mezi Spartou a Hradcem je domácí prostředí spíše přítěží, už šest extraligových zápasů v řadě totiž vyhrál hostující tým. Domácí se z výhry radovali naposledy v únoru 2016, tehdy Lvi v Hradci zvítězili 4:2. V září hrané utkání pod Bílou věží se neslo ve znamení obratů ve skóre, ten poslední a rozhodující zvládla Sparta a gólem Jiřího Černocha zvítězila 3:2. Pod výhru hostí se podepsal brankou i dnes už hradecký Petr Zámorský. Odveta v Praze přinesla urputný boj, v němž vládli oba gólmani, kteří zápas dovedli do prodloužení. V něm o výhře Mountfieldu rozhodl vteřinu před koncem Rudolf Červený.

Tradičním oporám to letos nelepí

Ruku v ruce s horšími výsledky jde i nepohoda tradičních opor. Trojice Hlinka, Vrána, Kumstát nastřílela dohromady jen 9 branek, poslední jmenovaný navíc kvůli zranění ukončil sérii 296 odehraných extraligových zápasů v řadě. Naopak loňský vítěz produktivity Lukáš Pech boduje pravidelně, zatím nasbíral 31 bodů (9+22). Za ním následují se ziskem 24 bodů Miroslav Forman (11+13) a Andrej Kudrna s o bod nižším ziskem (13+10). Důležitý byl i příchod Richarda Jarůška, který v 18 utkáních s velkým S na prsou posbíral už 15 bodů (10+5).

Nejproduktivnějším bekem Pražanů je Tomáš Pavelka s 12 body (5+7). Jen o bod méně má Zbyněk Michálek (4+7), ten ale Spartu posílil až v průběhu sezóny a naskočil zatím jen do 19 zápasů. Nedávnou akvizicí do zadních řad je Marek Ďaloga, který se do klubu vrátil z KHL po dvou a půl letech.

Gólmanský post patří na Spartě tradičně k nejožehavějším a nejinak je tomu i letos. V brankovišti se protočili už čtyři gólmani, nejlepší čísla má Sami Aittokallio. Ten má v 17 zápasech úspěšnost 91,57 %, průměrně inkasuje 2,51 branky na zápas. V posledních utkáních ale nastupuje host z Chomutova Ján Laco. Po jeho příchodu se do branky nedostal David Honzík, který ze všech sparťanských gólmanů odchytal nejvíce zápasů, konkrétně 19.

Statistické okénko – Sparta…

  • … má čtvrtou nejhorší obranu extraligy, inkasovala už 116 branek. Naopak Hradec jich dostal jen 73, což je jasně nejlepší výsledek.
  • … má společně s Mountfieldem nejúdernější přesilové hry. Oba týmy mají shodné využití, 20 %.
  • … je týmem s třetím nejvyšším počtem hitů – 487. Lvi jich rozdali 455, což je řadí na páté místo.
  • … naopak má jasně nejnižší počet zblokovaných střel, konkrétně 331. První Vítkovice jich takto zastavily téměř o dvě stě více (526).
  • … se může pochlubit nejvyšší návštěvností na domácích zápasech. Ty průměrně sleduje 8244 diváků. Na Východočechy chodí venku v průměru 5043 fanoušků.

Fanklub vyráží do Prahy, zván je každý

Na zápas se Spartou míří podpořit hráče také fanklub. Pokud se výjezdu s nimi chcete zúčastnit i vy, stačí napsat vaše jméno (případně jména osob, které také přihlašujete) na e-mailovou adresu vyjezdy@fanclubhchk2007.cz. Více informací včetně ceny výjezdu naleznete na oficiálním webu fanklubu. Neváhejte a podpořte Hradec na cestě za dalšími body!

Sestavy z minulého utkání
Laco – Michálek, Pavelka, Kalina, Ďaloga, Švrček, Piskáček, Nedomlel – Říčka, Vrána, Jarůšek – Klimek, Pech, Forman – Reichenberg, Hlinka, Kudrna – Uher, Černoch, Rousek. Trenér: František Výborný.
J. Pavelka – Pláněk, Vydarený, Zámorský, Cibulskis, Gregorc, Graňák – Köhler, Dragoun, Cingel – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Džerinš – Smoleňák, Koukal, Látal – Vopelka, Berger, R. Pavlík – Šimánek. Trenér: Václav Sýkora.