Zápasy mládeže
út 16.1.2018 | Lenka Jonešová, Jan Volf

Starší dorostenci na Spartě narazili. Třikrát inkasovali v oslabení a prohráli 1:5

Zápasové menu

Poprvé v letošní sezóně na sebe narazil celek Mountfieldu HK a pražské Sparty. Ta se nacházela na 5. místě tabulky, tedy o čtyři příčky výše než právě Hradec Králové. Pražané začali svůj hon za body v 6. minutě, když potrestali nedovolený zákrok hostů. Ti sice brzy srovnali na 1:1, to však bylo z holí Hradeckých vše. Hráči Sparty se do závěrečné sirény trefili ještě čtyřikrát, z čehož dvakrát v početní výhodě, a zvítězili tak 5:1.

Jediný hradecký gól vstřelil Poppel

Jako první zahrozili Pražané, po nahození se hráči hnali okamžitě za pukem. K zakončení se ale nedostali. Ve čtvrté minutě šel hradecký Šedivý za katr a Sparta trestala. V početní převaze se trefil Štěpán Čech, jenž při dorážce dostal puk za záda gólmana Ševců. Na konci šesté minuty Pražané vyrobili obrovskou minelu v obraně, kterou naštěstí pro ně jeden z Východočechů nepotrestal.

Utkání postupně nabralo vysoké tempo a v šancích se vystřídaly oba celky. Žádná však gólem neskončila. V čase 8:54 si trestnou lavici vyzkoušel také sparťanský hráč, Gajdoš šel na dvě minuty za vysokou hůl. Po chvilce utkání dostalo nejen spád, ale začalo být velmi vyhrocené. Právě tuto nevraživost odnesl hradecký Kynčl, který bojovnost přehnal a šel pykat za nedovolené bránění. Hra čtyři na čtyři vyšla lépe Královéhradeckým, ti srovnali skóre na 1:1, když Petr Poppel zamířil přesně do šibenice a z blízkosti překonal Mičána.

Na začátku 12. minuty šel Hradec opět do čtyř a zase u toho byl Kynčl. Sparta opět využila přesilovou hru, Ondřej Pšenička se nejrychleji zorientoval a zvýšil na 2:1. Skóroval díky důrazu před brankou. To ale nebylo v první třetině ze strany Pražanů vše. Zhruba tři minuty před koncem periody rozjásal své spoluhráče David Vitouch, jenž se trefil jak jinak než z předbrankového prostoru. Sparta zakončila první část hry vedením 3:1.

Sparta si pojistila vedení čtvrtým zásahem

Sparťany gól na 3:1 uklidnil, bylo to vidět na začátku druhé dvacetiminutovky. Puky jim neutíkaly, věřili si, více si dovolili v soubojích. Ve 22. minutě domácí předvedli jednu z nejhezčích akcí zápasu. Přihráli puk zpoza brány na střed a pálili z první. Všichni mysleli, že to bude gól, avšak Vacek, který vystřídal na začátku periody Ševců, ukázal zákrok z říše snů.

V dalším průběhu předváděli sparťané týmový výkon se zaměřením na rychlý přístup k hráčům a pečlivou defenzívu. Jejich výkon byl vůbec celý zápas velmi vyvážený. Trenéři sice chtěli po svěřencích útočný styl, ale zároveň preferovali soustředění se na obranu. Lítý boj pokračoval, hosté se nehodlali vzdát a na kluzišti to tak vypadalo. Chvílemi se puk zaklínil u mantinelu a nikdo z hráčů ho nemohl vydolovat ven z chumlu.

V půli zápasu ukázal krásnou individuální akci Arnošt. Jeho hbitost a obratnost je na vysoké úrovni a právě takto se zbavil beků hostů, avšak pak selhal v zakončení, kdy trefil jen beton Vacka. V čase 34:21 přišla další branka. Skórovali domácí, Štěpán Čech pověsil puk do šibenice. Zůstal osamocený kousek před brankou, dostal nabito a šanci proměnil. Hradec se pak ještě pokusil snížit, vytvořil velký tlak na Mičána, ten však odolal.

Mountfield se nedokázal vrátit do zápasu a padl 1:5

Pražané se neostýchali a na začátku třetí třetiny ihned zasypali Vacka několika ranami, ten je pochytal, a tak udržel naději na srovnání skóre. Pak se Mountfield dostal do brejku, jenže Mičán byl zase připraven a zneškodnil letící puk. Časem se Sparta začala soustředit na defenzívu.

Hradec to měl těžké, domácí hráli výborně, nenechávali soupeři prostor ani čas. Šanci Šedivého zmařil Mičán a zanedlouho si Východočeši pomohli faulem a šli do čtyř. Sparta opět trestala, další gól v přesilovce, už třetí v zápase. Síť propnul Ondřej Pšenička svým druhým zásahem v utkání. Přesilovky Byly alfou a omegou domácích. Využili tři z pěti, jeden z hlavních faktorů vítězství Pražanů.

Poté se Hradec trápil v útoku a pomalu začalo být jasné, kdo bude brát tři body. Sparta si radši vzala timeout, aby si hráči před důležitou částí hry odpočinuli a řekli si, jak budou hrát. Po oddechovém čase měl Mountfield velkou šanci v 58. minutě, jel dva na jednoho, ale Mičán byl znovu na místě a pochytal i dorážky soupeře. Sparta už dál nepřipustila komplikace a protivníka přehrála celkovým skóre 5:1. Po dvou prohrách v nastavení si připsala tři body za domácí výhru nad sousedem z tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Samuel Hrabčák 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 -1 0
Tomáš Janoušek 0 0 0 1 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 -2 0
Maxmilián Komma 0 0 0 0 0
Petr Kuboš 0 0 0 0 0
Miroslav Kukla 0 0 0 -2 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 4
Kryštof Lang 0 0 0 0 0
Jakub Naar 0 0 0 0 0
Tomáš Perička 0 0 0 0 0
Tadeáš Pinkas 0 0 0 1 0
Petr Poppel 1 0 1 1 2
František Řehák 0 0 0 -1 0
Matěj Síla 0 0 0 -1 0
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0
Kryštof Šánek 0 0 0 0 2
Dominik Šedivý 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Kryštof Ševců 20 13 3 10 76,92 0 0
Denis Vacek 40 23 2 21 91,30 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Katz (HC Sparta Praha):
Viděli jsme dobré utkání. My jsme poslední zápasy neodehráli špatně, ale vždycky nám to uteklo v prodloužení. Celý tým podal zodpovědný výkon, chtěli jsme vyhrát. Důležité byly tři branky v přesilovkách. V posledních zápasech se nám tyto činnosti moc nedařily, dneska jsme to zlepšili. Důležité bylo vedení získané v první třetině. Klíčový moment bylo ubráněné oslabení tři na pět. Rozhodla i branka ve třetí třetině, pak už jsme si to pohlídali. Celému mužstvu můžeme pogratulovat včetně vynikajícího gólmana.

Pavel Suchý (Mountfield HK):
Se Spartou jsme nezačali špatně, dostali jsme sice gól z přesilovky, ale okamžitě jsme vyrovnali na 1:1. Pak jsme sami hráli v početní převaze, jenže během desíti vteřin jsme byli vyloučeni na 2+2 minuty, z čehož následně vyplynula branka na 1:2. Myslím si, že tohle byl klíčový moment, ještě v první třetině jsme pak dostali další gól na 1:3 a to nás rozhodilo úplně. Kluci se taky snažili trefit, šancí jsme měli dost. Padly dvě tyčky, byla tam i prázdná brána, ale bohužel nám momentálně chybí štěstí, které se nás drželo v základní skupině. Nějak nám to nelepí a góly chybí. Bojovali jsme, ale bylo to málo, Sparta vyhrála zaslouženě.