Akademie ČH
pá 9.2.2018 | Šimon Sedlařík | Foto: Václav Pancer / Czech Olympic

Královéhradecký kraj získal na Olympiádě dětí a mládeže 2018 hokejový bronz

V pořadí VIII. zimní Hry mládeže, které pořádal sousední Pardubický kraj, dospěly ke svému konci. Medailové pořadí ovládli díky 39 zářezům Liberečtí, nicméně ani východ Čech se během zúčtování neztratil. I díky bronzovým hokejistům, jejichž základ tvořili borci z Mountfieldu HK, vybojoval Královéhradecký kraj 26 kovů, což ve výsledku znamená třetí nejvyšší počet ze všech zúčastněných koutů republiky.

Petr Luštinec: Kluci podávali dobré výkony. Bronz jim sluší

ODM 2018 – Skupina B
1. Moravskoslezský kraj 10
2. Královéhradecký kraj 10
3. Olomoucký kraj 8
4. Jihomoravský kraj 6
5. Jihočeský kraj 4
6. Liberecký kraj 3
7. Pardubický kraj 1

U největší mládežnické sportovní akce roku, kterou provázela i slušná mediální sledovanost, nebyli pouze hradečtí hokejisté. Z pozice trenéra nasával atmosféru i Petr Luštinec, jinak hlavní lodivod mladšího dorostu Lvů. Koho si do sestavy vůbec vybral? „Mužstvo bylo poskládané z hráčů Královéhradeckého kraje, především Mountfieldu HK. Další tam byl z Jaroměře, jeden z Kolína a dva dokonce z Dynama, konkrétně Matěj Klos a Šimon Marha. Oba sice hrají za Pardubice, ale bydliště mají tady,“ vysvětluje.

Výsledky i výkony jeho svěřenců ho potěšily. Sám bývalý obránce si totiž zároveň je vědom i velké konkurence, která v nejpopulárnější tuzemské zimní disciplíně startovala.

„Obě skupiny byly velmi vyrovnané. Do turnaje jsme vstoupili správně, když jsme porazili Olomoucký kraj, a potom jsme si škrtali jednoho soupeře po druhém. Trošku jsme polevili akorát ke konci základní části, když jsme se už viděli v semifinále a šetřili síly. I proti Moravskoslezskému kraji jsme však nakonec podali dobrý výkon,“ vypráví odchovanec hradeckého Stadionu.

Téměř neposkvrněnou jízdu jeho celku i zlaté medailové sny definitivně ukončila až Vysočina, jíž Luštincova sestava podlehla po nájezdech. „Protivníka jsme znali už z přípravy, vždyť jsme s ním v roce 2017 sehráli dva zápasy. Bylo to vyrovnané utkání, dobře zachytali oba gólmani. Vedli jsme, pak dostali nešťastnou branku na 1:1, v nájezdech gól nedali a těsně podlehli. Možná jsme měli větší ambice, ale i třetí příčka je úžasná,“ komentuje s odstupem ztrátu s pozdějším vítězem.

🥉 JE TO TÁÁM! Hokejisté Královéhradeckého kraje pod vedením trenérů Petra Luštince a Martina Štohanzla jsou na Olympiádě dětí a mládeže bronzoví! Gratulujeme! Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne 1. únor 2018

Během dramatu nejeden příznivec zavzpomínal na památnou naganskou bitvu s Kanaďany. Znovu olympijské semifinále, nájezdy, vlastně i stejný výsledek… Královéhradečtí tak na chvíli poznali, co se tehdy Gretzkymu a spol. honilo v hlavě, když je Robert Reichel odsoudil „pouze“ k boji o bronz.

„Kluci vzali porážku sportovně a nám se podařilo je namotivovat na zápas o třetí místo, kde pak podali perfektní výkon. Plnili všechny pokyny z kabiny, malé finále si taky užili a bronzová medaile jim sluší,“ usmívá se devětačtyřicetiletý trenér.

Pro několikadenní událost má ve výsledku pouze slova chvály. „Když to vezmu od začátku, tedy zajištění, organizaci a podobně, neměla chybu. Od zahájení v pardubické aréně až po jednotlivá sportoviště, postaráno o nás bylo výborně,“ libuje si. „Je to dobrý nápad. I medializace byla perfektní, v televizi běžely přenosy ze všech sportů, tedy i hokeje. Sešli se nejlepší hráči z republiky, byla to tak i dobrá konfrontace pro výběr první reprezentace U16,“ zamýšlí se Petr Luštinec.

Marek Pelda: Je poznat, že trenéři s námi dobře pracují

Lední hokej na ODM – konečné pořadí
1. Kraj Vysočina 20
2. Moravskoslezský kraj 16
3. Královéhradecký kraj 13
4. Plzeňský kraj 11
5. Olomoucký kraj 10
6. Hlavní město Praha 9
7. Ústecký kraj 8
8. Jihomoravský kraj 7
9. Jihočeský kraj 6
10. Karlovarský kraj 5
11. Středočeský kraj 4
12. Liberecký kraj 3
13. Zlínský kraj 2
14. Pardubický kraj 1

Po neúspěšném semifinále se rozpovídala i jedna z hradeckých nadějí, Marek Pelda. Obránce mladšího dorostu Východočechů sice porážka zamrzela, jinak si však vydobytých pozic váží. „Rozhodně jsme chtěli postoupit do finále. V zápase s Vysočinou jsme byli lepší, měli jsme i o dost víc šancí, ale je to prostě jen o jednom utkání. Bronz je taky pěkný výsledek,“ komentuje medaili, kterou se spoluhráči slavil po výhře nad Západočechy.

Cenný kov je bezpochyby důsledkem práce, kterou kraj i kluby v přípravě mládeže odvádí, s čímž mladý bek souhlasí. Letošní třetí příčka totiž jen potvrdila stříbro z předminulého roku. To tehdy královéhradecká výprava získala v Chomutově, kde v bitvě dvou nejlepších podlehla Pražanům.

„Trenéři s námi dobře pracují a máme kvalitní tréninky. Je to určitě poznat,“ podotýká uznale mladík, pro něhož byla letošní olympijská zkušenost premiérovou.

Cítit ale byla i příchuť nejvyšší soutěže mladšího dorostu. Mnohdy se totiž samotných duelů účastnili převážně borci ze dvou extraligových týmů – a samozřejmě se mezi sebou znali. „Některé kraje mají jen jeden klub, který hraje extraligu, takže další do toho vůbec nezasahovaly. Každý soupeř však byl na turnaji kvalitní, nejde říct, že by přijel někdo vyloženě slabší. Někdy se zápasy povedly více a dali jsme víc gólů, jinak to bylo vyrovnané,“ zdůrazňuje Pelda výborné obsazení turnaje.

Olympijská klání se odehrávala v rychlém sledu, mladí sportovci toho tak při závěrečném ceremoniálu měli skutečně plné brusle. „Už v semifinále jsme byli opravdu unavení. Zápas se nám nepovedl, úplně jsme odpadli. Pak jsme ale znovu nabrali energii a dokázali vybojovat bronz. Mohli nechat třeba jeden den, kdy by se nehrály dva zápasy, ale jinak bylo všechno v pohodě,“ tvrdí hradecký talent, jenž brzy oslaví patnácté narozeniny.

Celkově má Marek Pelda, jenž letos v ELIOD extralize nastřádal už 20 bodů, ze své premiérové akce „pod pěti kruhy“ památné zážitky. „Všechno tady bylo dobré. Organizace, jídlo, ubytování taky ušlo. Užili jsme si to,“ dodává závěrem talentovaný obránce.