Akademie ČH
po 19.2.2018 | Šimon Sedlařík

V Hradci vybojoval pohár Martina Erata Chomutov. Domácí skončili pátí

Další ze série sledovaných mládežnických turnajů je minulostí. Už čtvrtá klání O pohár Martina Erata tentokrát hostil východ Čech, přičemž ročník 2010 zamířil do Pardubic a jeho o dva roky starší kolegové se utkali v Hradci. Bitvy v ČPP Aréně byly vskutku velkolepé – došlo i na tahanice samostatných nájezdů, duel o zlato pak skončil pouze jednobrankovým rozdílem. Zvítězil v něm Chomutov nad Spartou, mladí Lvi brali celkovou pátou příčku.

Na soutok Labe a Orlice přijelo 10. února deset celků z různých koutů republiky. Do „domácí“ skupiny A byl kromě Mountfieldu HK nalosován i Třinec, dále Třebíč, Kometa Brno a Karlovy Vary, ve skupině B pak bojovaly celky Pardubic, Jihlavy, brněnské Techniky, Sparty a Chomutova. Všichni účastníci si přijeli užít hokejový svátek pod patronátem českého olympionika počtvrté a naposledy, předtím se uskutečnil také v Brně, Varech a ve stánku chomutovských Pirátů.

Kolotoč základních skupin ovládl pořádající tým, když získal nejvyšší počet bodů ze všech startujících – deset. Třikrát zvítězil, dvakrát navíc s čistým štítem, jen s druhými Oceláři se Východočeši tahali bez branek až do závěrečné sirény. „Na soupeře jsme celkově hodně tlačili, ale neproměňovali šance. Zápas s Třincem sice skončil 0:0, nicméně převážně se hrálo u nich ve třetině,“ všiml si vedoucí mužstva Radek Hofman. Kromě obou zmíněných protivníků do čtvrtfinále postoupily i Kometa s Třebíčí.

Uskupení B nastavilo svou vyrovnaností mnohem vyšší laťku. První pozici nakonec s osmi body urvala pražská Sparta, jen o bod i příčku níže skončili Piráti, oba celky pak do vyřazovacích bojů doprovodily rovněž Jihlava a Pardubice. Smutný Černý Petr zbyl po odehrání všech utkání úvodní fáze na Karlovy Vary a Techniku Brno.

V play off vládl Chomutov, Hradec nestačil na rivala

Konečné pořadí turnaje
1. Chomutov
2. Sparta Praha
3. Pardubice
4. Třinec
5. Mountfield HK
6. Jihlava
7. Kometa Brno
8. Třebíč
9. Karlovy Vary
10. Technika Brno

Tíhu jediného utkání, které na velkých turnajích znamená linku mezi úspěšnými a nešťastnými, tedy poznala pod Bílou věží hned osmička postupujících. Ve zkratce: Chomutov si poradil 3:1 s Brnem, Sparta přehrála 2:0 Třebíč a Oceláři zvládli nájezdy s Jihlavou, po nichž se radovali z výsledku 3:2.

I derby Mountfieldu HK s Pardubicemi skončilo po základní hrací době smírně 2:2, a protože v prodloužení také branka nepadla, přišla na řadu penaltová loterie. V té už byli na koni hráči z města perníku. Lvi tak nakonec obsadili coby nejlepší celek úvodní části páté místo.

Ukázalo se však, že síly ztracené ve střetnutí s Hradeckými pak Dynamu chyběly v rámci nejlepšího kvarteta. Pardubičtí totiž vůbec nestačili na Chomutov, jenž si po jednoznačné výhře 5:0 mohl užívat začínající finálovou horečku. Ve druhém semifinále se hrálo o poznání vyrovnaněji, Sparta v něm zvítězila rozdílem dvou branek 3:1 a odsoudila Třinec ke střetnutí o bronz.

Třetí nejcennější „placku“ nakonec získaly Pardubice, když v poměru 3:1 vystavily stopku Slezanům, zlato po dramatu 3:2 s Pražany uloupili v ČPP Aréně talentovaní Piráti.

Individuální ocenění

Kromě pohárů a medailí pro nejlépe umístěné kluby vyhlašovali trenéři i nejužitečnějšího hráče každého celku. Vybraní mladí hokejisté si pak domů odnesli sošku, která jim bude úspěšný podnik už napořád připomínat.

  • Piráti Chomutov – Pavel Kurka
  • Sparta Praha – Oliver Vaňha
  • Dynamo Pardubice – Tomáš Blažek
  • Oceláři Třinec – Dominik Byrtus
  • Hradec Králové – Vojtěch Bulat
  • Jihlava – David Zmrhal
  • Kometa Brno – Denis Horák
  • Třebíč – Petr Kijonka
  • Karlovy Vary – Adrian Benda
  • Technika Brno – Jakub Polák

Fotogalerie