Akademie ČH
po 12.3.2018 | Šimon Sedlařík, Klára Petrásková

Mládežnické hvězdy měsíce února: Filip Jirásek, Dominik Šedivý, Martin Janda

Je za námi další měsíc a s novým přichází i tradiční vyhlášení mládežnických hvězd Mountfieldu HK. Za únor si ocenění od svých trenérů vysloužilo trio útočníků – juniorku zastupuje Filip Jirásek, starší dorostence Dominik Šedivý a jejich mladší kolegy navrátilec po zranění Martin Janda.

Filip Jirásek: Máme tým s velkým potenciálem

Juniorský výběr se ještě před půlkou ledna naladil na vítěznou vlnu, urval osm zisků v řadě a v DHL extralize by tehdy marně pohledali tým ve větší formě. Pak sice rozjetý vlak trošku zpomalil, i tak však jedenáct výher z posledních čtrnácti střetnutí hovoří za vše. „Musíme pořád myslet hlavně na sebe a nekoukat se kolem. Samozřejmě sledujeme, jak hrají soupeři, ale hlavní je dostat do hlavy naše zápasy a soustředit se jen na ně,“ varuje před uspokojením z výsledků Filip Jirásek.

Svěřenci Aleše Krátošky jsou dvě kola před koncem nadstavby na třetím místě skupiny A, když ztrácejí jeden bod na Kladno a tři na brněnskou Kometu. „Od nejdůležitější části sezóny nás dělí dva zápasy. Musíme se dobře připravit a na nadcházející utkání se soustředit každým tréninkem. Už to není o žádném sbírání fyzičky, teď se projeví, jak jsme trénovali od léta. Je třeba do toho dát 110 %,“ burcuje mladý útočník, jenž už má na kontě i několik startů za A-mužstvo.

Jak letos hodnotí své výkony mezi juniorskou elitou republiky? „Jsem v Hradci teprve měsíc a půl, ale jsem spokojený, výsledky jsou dobré. Za osobními statistikami se nemá cenu ohlížet, ty jdou úplně bokem. S týmovým úspěchem samozřejmě přicházejí i individuální, které nás mohou někam dotáhnout, ale teď to není o mně, ale o nás všech. Abychom se semkli a bojovali jeden za druhého. Je na každém, aby v hlavě přepnul na to, kvůli čemu tady jsme,“ tvrdí opočenský rodák.

S jakými ambicemi půjdou Hradečtí do dalšího úseku sezóny? „Máme tým s velkým potenciálem, není to jen o tom, že jeden hráč vezme puk, přejede celé hřiště a na to budeme vyhrávat zápasy. My můžeme být lepší v bojovnosti, nebo v tom, že jeden zaskočí za dalšího. Co se týče ambicí, půjdeme zápas od zápasu a pak můžeme teprve pomýšlet na úspěch. Chce to hrát od prvního utkání až do posledního, play off je jiná soutěž. Jestli chceme uspět, musíme porazit všechny,“ říká Filip Jirásek.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
únor 2018 junioři 4 2 0 2 +1 0

Dominik Šedivý: Vrátila se nám fazóna. Je to úleva

Starší dorostenci v únoru nezačali nejlépe, když spolu s lednovými nezdary natáhli šňůru porážek až na pět kusů. Pak však po olympijské pauze porazili Spartu, znovu „našli tvář“ a celkově vyhráli čtyři z posledních šesti duelů. „Je to úleva, hlavně před play off, že se nám znovu vrátila fazóna. Doufám, že v ní budeme pokračovat, zpátky přijdou hráči, kteří byli zranění, a dále půjdeme v plné sestavě,“ věří Dominik Šedivý.

V čem přesně nastal zlom, že sestava Libora Pivka chytla formu a k radosti svých příznivců začala znovu bodovat? „Asi to bylo o koncovce, nic jiného tam nevázlo. Dělali jsme pořád to samé a nikdo nic nevypouštěl, ale prostě se nám nedařilo,“ krčí rameny mladý forvard, jenž si v letošní sezóně prozatím připsal 23 bodů.

Úplně spokojený však se sebou není, je totiž rovněž zastáncem názoru, že pořád je co zlepšovat. „Určitě by to mohlo být lepší. Dobře se mi ale hraje třeba s Tadeášem Pinkasem, padalo nám to tam, když jsme spolu nastupovali,“ pochvaluje si souhru s druhým nejproduktivnějším útočníkem Východočechů.

Stejně jako juniorka i on už se svými spoluhráči vyhlíží bitvy play off, ve kterých vyzvou už zmíněnou pražskou Spartu. „Půjdeme do nich s cílem dostat se na závěrečný turnaj. Už se čeká jen na jednoho zraněného hráče a budeme mít kompletní sestavu jako na začátku sezóny. I to by měla být jedna z klíčových věcí,“ je si vědom Dominik Šedivý.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
únor 2018 starší dorost 5 1 1 2 -4 16

Martin Janda: Radost z gólu, vítězství… Hokej mi hrozně chyběl

Mladší dorost stále drží první pozici ve skupině B. Ke dvěma únorovým vítězstvím přispěl i Martin Janda, jenž konečně dostal zelenou po zranění ramene. „Bylo to těžké, nehrál jsem přes čtyři měsíce a zápasové tempo mi chybělo. Celkově to ale nebylo zas tak hrozné, o víkendech jsem měl volno a cvičil s kondičním trenérem,“ popisuje patnáctiletý útočník svou rekonvalescenci.

Téměř hned poté, co naskočil zpátky na kluziště, začal bodovat. Porážkám s Přerovem či Havířovem sice i přes vstřelenou branku nezabránil, vítěznou radost si však mohl vychutnat hned po olympijské pauze. A ve velkém stylu – Mladou Boleslav popravil hattrickem. „Hokej mi hrozně chyběl, nejde to ani popsat. Radost z gólu, vítězství… Doufám, že to bude pokračovat,“ usmívá se.

Ke statistickým zápisům mu výrazně pomohli i spoluhráči z formace, jmenovitě Jaroslav Kašpar, Kryštof Lang či beci Tomáš Perička s Janem Boukalem. „Škoda, že vypadl Jakub Naar. Se všemi se mi hraje výborně, rozumíme si a na ledě o sobě víme. Není problém si přihrát a dáváme góly, což je hlavní. Chceme teď ale zkusit taky jiné sestavy, ať máme víc variant, kdyby něco nevycházelo,“ vysvětluje mimo jiné i poslední snahy trenérů.

I mladším dorostencům už na dveře klepe play off. Jaký je cíl týmu pro závěrečnou část ELIOD extraligy? „Ambice máme nejvyšší, a to dostat se na republiku. Chceme urvat první místo, ale musí to jít kolo po kole. Povede k tomu disciplína, bojovnost, obětavost a hra jeden za druhého. Rozhodne taky plnění pokynů, které budeme mít. Máme výborné gólmany, kteří nás už mnohokrát podrželi, ale zodpovědně musíme hrát všichni,“ potvrzuje na závěr Martin Janda.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
únor 2018 mladší dorost 4 4 1 5 +1 6