Akademie ČH
út 3.4.2018 | Klára Petrásková | Foto: Aleš Krecl/ČSLH

Mistrovský titul? Neskutečná euforie! shodují se Tomáš Sajdl a Jakub Naar

Kromě titulu mistra České republiky v kategorii mladšího dorostu si hradečtí hokejisté odvezli z Ostravy také dvě individuální ocenění. Tomáš Sajdl obdržel ve třech zápasech pouhé tři góly a byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje, cenu pro nejlepšího obránce si odvezl Jakub Naar. Ten je po celou sezónu známý svým útočným pojetím hry, které se nebál praktikovat ani na závěrečném turnaji.

Brankář Tomáš Sajdl si načasoval formu nejlépe, jak mohl. Zářil celé play off a vrchol si schoval na samotný závěrečný turnaj. Ve třech zápasech inkasoval pouhé tři branky a úspěšnost zákroků vyšponoval na 96,39 %! Pro srovnání – druhý statisticky nejlepší gólman měl úspěšnost na hodnotě 91 %.

Mladý hradecký strážce tyčí ale zůstal skromný, za své úspěchy děkoval spoluhráčům. „Kluci byli celý rok skvělí. Hráli výborně do obrany i do útoku, zblokovali hodně střel a pomohli mi.“ Společně s týmovými kolegy prožíval v sezóně každou výhru i porážku, společně vybojovali zlato. A společně se z něj také radovali. „Zápas s Plzní byl pro nás neskutečně těžký, kluci ho ale zvládli na výbornou, hodně mi pomohli. Dan Šedivý dal pak vítězný gól a oslavili jsme titul,“ popisuje Sajdl.

„Plzeň nás jednoznačně přehrávala, my jsme ale věřili, že to dokážeme. Prohrávali jsme 0:1, Bošťa (Filip Boštík) pak ale vyrovnal a Šeďa (Daniel Šedivý) dal pár minut před koncem rozhodující gól. Byla to neskutečná euforie, vyhrát mistra republiky se někomu jen tak nepoštěstí,“ pokračuje v radostném vyprávění Jakub Naar.

Ten si z Ostravy kromě zlaté medaile odvezl také jednu individuální cenu, a to pro nejlepšího obránce turnaje. „Možná jsem ocenění získal proto, že jsem celou dobu hodně útočil, kluci mi ale taky hodně pomáhali a měl jsem hodně prostoru,“ zamýšlí se někdejší útočník a současný bek nad tím, čím si cenu vysloužil.

Přitom ještě několik týdnů zpátky Naar vůbec nevěděl, zda play off, popřípadě celý závěrečný turnaj, stihne. Na vině byla zlomenina klíční kosti. „Byl jsem na operaci a asi měsíc a půl jsem nehrál. Bylo mi to líto, protože jsem měl strach, že nestihnu mistrovství, ale nakonec to dopadlo,“ je rád hradecký obránce.

Na cestě za titulem se Východočeši utkali postupně s Přerovem, Libercem a Plzní a podle Jakuba Naara stála v zápasech na straně Mountfieldu také paní Štěstěna. „Proti Přerovu jsme měli trochu štěstí, že byli v zápase s námi v oslabené sestavě. Z Liberce měl zase jeden hráč stopku a jeden byl zraněný a s Plzní… to už bylo o tom, kdo víc vydrží a kdo bude víc chtít,“ myslí si mladý hokejista.

Větší dravost nakonec ukázali Lvi, kteří vstřelili rozhodující trefu v 55. minutě. Až do závěrečné sirény to poté byly pořádné nervy – Plzeň střílela, Hradec bránil a očima tlačil čas dopředu. „Já jsem se jenom modlil, ať těch pět minut nějak zvládneme a ať vyhrajeme. Když si vzali nějaké dvě minuty do konce time out, říkali jsme si, že to už prostě urveme,“ popisuje závěrečné okamžiky zápasu Tomáš Sajdl.

Jakmile zazněla siréna, všichni hráči naskákali na led. Helmy a rukavice letěly do vzduchu, hráči do jednoho chumlu. Mladší dorostenci to dokázali, zlaté oslavy mohly propuknout! „Polovina kluků tomu ještě nevěří,“ směje se Jakub Naar. „Je to super pocit, neskutečný,“ přidává se k němu Tomáš Sajdl.