Ohlasy k zápasu
ne 8.4.2018 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Jak se mi hrálo v Hradci? Hrozně jsem si to užíval, loučí se Jaroslav Bednář

Dopředu věděl, že jakmile naděje Východočechů v play off zhasne, skončí s hokejovým řemeslem a brusle pověsí na hřebík. Jaroslav Bednář přesto vedl své mužstvo do bojů o titul mistra republiky s důstojností sobě vlastní. Ve svém posledním zápase předvedl to, co ho pod Bílou věží zdobilo celé tři roky – přesnou přihrávku, po níž Lvi srovnali na 1:1. V prodloužení však vyhráli Oceláři a týmu z města na soutoku Labe a Orlice tak sezóna končí. Jeho kapitán se loučí s kariérou.

Jaroslave, jaký byl největší problém semifinále s Třincem?
Produktivita. To je jediné, co nás asi táhlo dolů, vůbec nám to nešlo a stálo nás to celou sérii.

Čím si vysvětlujete špatný vstup do semifinále?
Měli jsme velký problém s prvními třetinami, které nám po celé play off vůbec nešly. V momentě, kdy jsme první třetinu neprohráli, tak jsme dotáhli zápas do vítězného konce. Takže to byl jeden faktor. Druhým byla ta produktivita, my byli, myslím, hodně dobří v obraně, ale vůbec nám nešly přesilovky. Na jeden nebo dva góly se nevyhrává, to je prostě málo.

Jak jste se v sérii cítil vy sám?
Ukázalo se, že těch sil už v mém věku tolik není. Potvrdilo mi to správné rozhodnutí, které jsem udělal na začátku sezóny.

Nostalgie? Ta teprve přijde…

Byl to tedy váš poslední zápas v extralize?
Jasně.

Jak těžké bylo k takovému rozhodnutí dojít?
Já už to cítil delší dobu, měl jsem zdravotní problémy a už nebyl prostor k trénování. Chyběla i chuť si dávat něco navíc, de facto jsem půl roku nemohl pořádně potrénovat. Potom to bylo znát na výkonech, myslím, že to i hodně ovlivnilo play off.

Vaše kariéra byla dlouhá, zaznamenal jste řadu úspěchů, cítíte teď jistou nostalgii?
Jasně, ale to asi teprve přijde. Já ještě pořád věřil, hráli jsme dobrý zápas, měli jsme hodně šancí. Musím říct, že jsme tam nechali všechno. Škoda toho závěru, opravdu jsem věřil…

Jaké máte plány po konci kariéry?
Nevím, odpočinu si. Ještě ani nevím, jaký bude program, jestli budeme ještě trénovat.

Říkáte, že vás sužovaly zdravotní problémy, o co šlo?
Byl jsem po sezóně na operaci s ramenem, docela těžká plastika a nějak se mi to špatně zatáhlo, takže jsem de facto nemohl udělat ani klik, nemohl jsem dělat nic s činkou a pak se mi ozvaly zase plotýnky, které mě od doby, kdy jsem hrál v Rusku, trápily. Nedokázal jsem to vyléčit natolik, abych mohl strávit nějaký čas v posilovně. A pak když člověk nenatrénuje, tak s těmi mladými kluky už to v tom věku nejde, hrál jsem to nadoraz každý zápas a stejně to nepomohlo. Takže je čas se sbalit a nechat to mladším.

Stoprocentně budu chtít u hokeje zůstat

Postoupil by Hradec se zdravým Jaroslavem Bednářem dál?
Ne, těžko o tom tady spekulovat. Já mužstvu nepomohl v produktivitě, což se ode mě čekalo, šlo mi to celou sezónu. Takže ty body jdou samozřejmě za mnou, beru to.

Když porovnáte letošní semifinále s tím loňský, v čem je největší rozdíl?
Loni jsme hráli proti úplně jiným soupeřům. Teď jsme chytli protivníka, který urputně bránil a držel v pěti lidech brankoviště. My jsme přes to nedokázali projít, prostřelit, oni výborně blokovali. I přesto, že jsme tam nechali všechno, tak jsme opravdu selhali v produktivitě.

Jaroslav Bednář po posledním zápase v kariéře

Jarda Bednář potvrdil, že dnes odehrál svůj poslední zápas ve své dlouhé a bohaté kariéře. BEDÝNKO, DĚKUJEME! 👏 Co říká kapitán na roky strávené v dresu Mountfieldu HK a na hradecké fanoušky?

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 8. duben 2018

Dovedete si představit, že byste od hokeje úplně odešel, nebo u něj budete chtít setrvat?
Stoprocentně budu chtít u hokeje zůstat, ale čas teprve ukáže. Ještě opravdu netuším, co budu dělat. Teď je strašně brzy. Nevím, jestli přijde z klubu nějaká nabídka, uvidím.

Nejspíš nejprve přijde na řadu nějaký odpočinek…
Stoprocentně, teď budu chtít s holkama na lyže, protože začaly s lyžováním. Asi taky budu chtít s klukama zajet na ryby, pokud vyjde čas. Mám s kamarádem nějaké aktivity, které bych chtěl uskutečnit a na něž se moc těším. A pokud přijde nějaká nabídka kolem hokeje, tak ji pochopitelně taky budu zvažovat.

Přesně si vzpomínám na první vítězný zápas v Hradci

Pokud byste měl vyzdvihnout jediný moment vaší bohaté kariéry, který by to byl?
To je otázka, na kterou když odpovím, tak si určitě potom zpětně vzpomenu na další. Stoprocentně všechny tituly, první start za nároďák. To bychom tady byli asi do rána, protože, v NHL první start, výhra střelce ve Finsku, každá úspěšná sezóna se samozřejmě člověku promítne. Člověk se nepamatuje na ty špatné.

Jak budete vzpomínat na závěr kariéry? Tedy na roky, které jste strávil v Hradci Králové…
Hrozně jsem si to užíval. Přiznám se, bál jsem se dojíždění, ale nestalo se mi ani jednou, že bych si řekl, že se mi tentokrát nechce na dálnici. Bohužel se nepovedl ten závěr, který jsme si asi všichni přáli, protože jsme titul nevyhráli. Byly to tři super roky, zase další zkušenost. Ať to byli fanoušci, kluci v mužstvu, vedení, pro mě to bylo příjemné a opravdu jsem si to moc užil.

Jaká byla ta vůbec poslední sezóna?
Měli jsme výbornou základní část, nebudu počítat ty první tři zápasy, který jsme nevyhráli, to jsme se rozkoukávali. Potom se to rozjelo a skončili jsme na výborném druhém místě. Play off potom, jak bylo vidět, je úplně jiný hokej než základní část. Zase to byla obrovská zkušenost pro všechny z nás. My bohužel neuspěli v semifinále, a i když bych řekl, že jsme v posledním zápase tahali za kratší konec, tak jsme opravdu měli dobrý pohyb, hodně šancí. Bohužel se to ale nepovedlo a z určitého pohledu je to určitě zklamání, nebudeme si nalhávat, že ne.

Jak jste si užíval zápasy před hradeckým publikem?
Neskutečný. Přesně si vybavuju první zápas v Hradci, před třemi roky, když jsme vyhráli. Já si myslel, že jsme vyhráli titul. Chtěl bych hrozně moc poděkovat fanouškům za podporu. Musím říct, že máme jedny z nejlepších fanoušků v celé lize.