Aktuální zprávy z klubu
ne 13.5.2018 | Jan Vavřina

Hradec bude na Mountfield Cupu útočit na třetí zlato. Proti Dynamu, Spartě a Davosu!

Stalo se příjemnou tradicí, že Hradec Králové se už na kraji srpna stává místem, kam se chodí na špičkový hokej. Mountfield Cup se konal poprvé před dvěma lety, za tu dobu přivítal atraktivní celky z tuzemska i KHL, navíc pod Bílou věž dorazil olympijský reprezentační výběr. Nyní se k tomuto výčtu přidá další zvučné jméno – HC Davos! Švýcarský celek se spolu se Spartou a Pardubicemi zúčastní už třetího ročníku populární akce.

Mountfield HK ve dvou předchozích ročnících nenašel na domácím turnaji přemožitele. A to na soutoku Labe s Orlicí čelil velice kvalitním celkům. Z dosavadních šesti duelů si připsal šest výher a co na tom, že čtyři z nich byly v nastavení – pokaždé to totiž stačilo na to, aby kapitán Hradec Králové převzal po posledním zápase trofej pro vítěze.

Oproti předchozímu roku zůstává obsazení ze tří čtvrtin stejné. Kromě domácího výběru se Mountfield Cupu zúčastní potřetí Dynamo Pardubice a podruhé Sparta Praha. Poslední celek bude novicem na akci a jde o velkou lahůdku. Po dvou účastech Hradce na Spengler Cupu si oba týmy prohodí role, tentokrát přivítá východočeská metropole jednatřicetinásobného mistra švýcarské ligy HC Davos.

Další novinkou je mírný posun termínu, a to blíže k začátku ligy. První klání se odehrají ve čtvrtek 9. srpna, kdy vyzvou Pardubice Davos a Hradec Králové Spartu Praha. V pátek 10. srpna si dají všechny mančafty volno, aby se naladily na ostré víkendové boje.

V sobotu jsou na programu další dva duely, a sice Sparta – Pardubice a Hradec – Davos.

V neděli 12. srpna vyjedou týmy na led ČPP Arény naposledy. Nejprve se bude hrát duel mezi Davosem a Spartou Praha, večer přijde na řadu, stejně jako v předchozích ročnících, sladká tečka v podobě východočeského derby. Hradec a Pardubice si to v roce 2016 i 2017 rozdaly v posledním utkání o zlato. Jak tomu bude v srpnu roku 2018?

Rozpis Mountfield Cupu 2018

datum domácí hosté místo
čt 9.8.2018 Dynamo Pardubice Davos Hradec Králové
čt 9.8.2018 Mountfield HK Sparta Praha Hradec Králové
so 11.8.2018 Sparta Praha Dynamo Pardubice Hradec Králové
so 11.8.2018 Mountfield HK Davos Hradec Králové
ne 12.8.2018 Davos Sparta Praha Hradec Králové
ne 12.8.2018 Mountfield HK Dynamo Pardubice Hradec Králové

Robert Horyna: Chceme naladit fanoušky na sezónu

Mountfield Cup má za sebou dva úspěšné ročníky, nyní je na programu třetí. Kdy jste si s touto myšlenkou začali pohrávat?
Už po prvním ročníku jsme chtěli, aby to byl tradiční turnaj. Tím, že byla akce úspěšná, jsme plánovali, že se bude konat také v dalších letech. S atraktivními týmy, se kterými se v průběhu sezón utkáváme třeba na Spengler Cupu nebo s týmy KHL, jež sem jezdí na soustředění, jednáme o jejich účasti na dalších ročnících. Z toho také vyplynulo letošní složení.

Byla ve hře varianta, že by se akce zúčastnilo tentokrát více mužstev?
Pokud chceme hrát celý turnaj jen v Hradci, tak vzhledem k zázemí haly více než čtyřčlenné obsazení nezvládneme. Kdybychom přijali další dva týmy, museli bychom to hrát ve dvou skupinách, přičemž jedna by se nehrála u nás. Jednali jsme přitom třeba se Slovanem Bratislava, Znojmem a dalšími týmy KHL. Tato varianta ale nakonec padla, postupně se krystalizovalo čtyřčlenné obsazení.

Velkým lákadlem bude pro všechny fanoušky švýcarský Davos. Jak se vám povedlo tento přední evropský celek zlákat do Hradce?
Loni i předloni jsme na Spengler Cupu otevírali diskuzi nad možnou účastí Davosu na Mountfield Cupu. Nyní už to bylo intenzivnější. Na závěr jednání oslovil Jarda Bednář trenéra Davosu Arno del Curta a ze Švýcarska přišla pozitivní odpověď, že na Mountfield Cup dorazí. Tato účast nás velice těší, protože Davos je jedním z nejlepších evropských týmů, který zde můžeme přivítat.

Potřetí v řadě čeká východní Čechy letní derby. Byla účast Pardubic samozřejmostí?
V předchozích ročnících přišlo na derby přes čtyři a pět tisíc fanoušků. To dokazuje, že je to stále velice atraktivní duel, a naší snahou bylo, abychom tento vrchol turnaje zachovali i letos. Pro Pardubice to jsou tři kvalitní utkání v průběhu týdne, mají to navíc kousek. Na jejich účasti jsme byli předběžně domluvení už na konci minulého ročníku.

Třetím do party je Sparta Praha, která se turnaje zúčastnila i v roce 2017. Měla ihned zájem dorazit pod Bílou věž znovu?
S Michalem Brošem a dalšími členy Sparty jsme se rovněž už na minulém turnaji bavili o možnosti, že by se zúčastnili i třetího ročníku. Z Prahy to mají také kousek, k tomu jde o velice atraktivní tým. Když jsem potenciálním účastníkům z řad evropských klubů říkal, že na akci dorazí znovu Sparta, slyšely na to, neboť Sparta má pořád dobrý ohlas i za hranicemi.

Oproti rokům 2016 a 2017 došlo ke změně termínu, turnaj se bude konat až ve druhém srpnovém týdnu. Z jakého důvodu?
Tipsport extraliga startuje 14. září, snahou proto bylo, aby se Mountfield Cup konal o týden později než v předešlých dvou letech. Příprava na ledě začíná prakticky ve stejných termínech, týdenní posun by měl přinést kvalitnější led. Navíc by měly být týmy více rozježděné, neboť budou mít za sebou více tréninků a pravděpodobně také jedno přípravné utkání. Nevýhodou ale je, že v tomto datu už chce být většina klubů KHL zpátky doma. Do tohoto termínu se proto nevešly.

Potřetí za sebou budete mít v létě s organizací turnaje napilno. Plní srpnový turnaj svůj účel?
Myšlenkou pořádat tuto akci jsem chtěl trošku rozpumpovat další otázky a záležitosti spojené s hokejem, jako je třeba rekonstrukce našeho zázemí. Trochu mě mrzí, že to zatím stojí a nikam se to nehýbe. Máme tady velký letní turnaj, jezdí sem mládežnické reprezentace, chceme pozvat seniorský národní tým, ale jsme limitováni zázemím, které bohužel neodpovídá současným požadavkům. Na druhou stranu mám radost z toho, že lidi na hokej chodí, a to i v létě. Že jsme to dvakrát za sebou vyhráli, bylo parádní. Jsme si ale vědomi toho, že jednou to musí skončit.

I přesto budete letos útočit na zlatý hattrick. Je motivace vyhrát Mountfield Cup potřetí za sebou veliká?
V první řadě jde o přípravu. Bude tady z poloviny nový kádr, je potřeba, aby si sednul. Těžké zápasy proti kvalitním soupeřům mohou ukázat charaktery hráčů, to je přínos pro trenéry. Zároveň chceme naladit fanoušky na sezónu. To, komu se předává pohár na konci turnaje, není až tak klíčové. I když dávat ho našim hráčům je pochopitelně krásné.