Akademie ČH
pá 3.8.2018 | Redakce

Výkony v reprezentaci mi pomohou i v hlavě, říká Filip Jirásek. V sezóně se těší na Jágra

Ze tří zápasů dvě vítězství a jedna porážka po samostatných nájezdech. Český národní tým do devatenácti let na Summer Hockey Challenge v Curychu rozhodně ostudu neudělal. „Turnaj určitě můžeme brát jako povedený,“ hlásí Filip Jirásek, který se na švýcarské klání dostal coby jeden ze čtyř zástupců hradeckých Lvů. Dalšími byli obránci Mikuláš Pohl, Jakub Muška a Michael Gaspar.

Filipe, jak jste s turnajem, který jste teď odehráli, celkově spokojeni? Vy, trenéři i celý tým?
Myslím, že to byla podařená akce na to, v jaké sestavě jsme tam jeli a proti jakým týmům jsme hráli. Slováci, Švýcaři, Němci, ti všichni tam měli téměř finální mužstva, která pojedou na mistrovství světa, takže turnaj určitě můžeme brát jako povedený. První zápas se slovenským týmem nám trošku utekl, v závěru jsme to už nechytli a prohráli jsme po nájezdech, ale i tak si myslím, že celkový dojem nám to zkazit nemůže. Za tři, čtyři dny, co jsme spolu trénovali, se tým sehrál a všichni tahali za jeden provaz, což si myslím, že byla alfa i omega všeho.

Vám se dařilo zejména v posledních dvou duelech, v nichž jste zaznamenal čtyři body.
Osobně se mi hrálo dobře, protože jsem byl přece jen na ledě už delší dobu a byl jsem s ním i s výstrojí docela sžitý. Celkově musím turnaj jak za sebe, tak i za tým hodnotit jen pozitivně. Jsem hrozně rád, že se mi povedl. Teď nás čekají přípravné zápasy v Litoměřicích, takže vím, na čem můžu stavět a co naopak zlepšovat. Navíc mi výkony pomohou i v hlavě. Je to takový základ do nové sezóny, tedy že začala dobře, takže můžu myslet v pozitivech. Ukáže mi to, na čem pracovat, ale taky i to, co jsem přes léto dělal dobře.

Curych? Naprosto čisté město

Potkal jste se i s dalšími třemi spoluhráči z Hradce. Byl to dobrý pocit, nebýt "mezi cizími", i když se už s ostatními samozřejmě znáte?
Určitě, v tom souhlasím. Poslední zápas se Švýcary jsme hráli v první lajně ve třech, já, Gaspy (Michael Gaspar) a Kuba Muška, což bylo příjemné. Navíc i to, že můžeme někde posedět a pokecat, co je nového, je taky super. Doufám, že se na takových akcích vždycky budeme potkávat ve větším počtu.

Do Curychu se asi nepodívá úplně každý. Jak se vám město líbilo?
První věc je ta, že se jedná o naprosto čisté místo. V tom je mezi Českem a Švýcarskem neuvěřitelný rozdíl. Výlet nebo dovolená, hrozně by se mi líbilo jet tam znovu, takže můžu všem jen doporučit. Cenově je samozřejmě Curych malinko jiný než Česká republika, ale i přesto za výlet rozhodně stojí. Ale nejen on, klidně i další města nebo třeba i hory, to vše je opravdu moc hezké.

Zahrát si proti Jágrovi bude super

Jaký je teď váš plán na nadcházející dny a týdny?
Teď se připojím k týmu v Litoměřicích, kde budeme trénovat až do konce prázdnin. Máme i nějakých deset přípravných zápasů. Budeme se s klukama postupně sžívat, protože tým je postaven vlastně úplně nově. Musíme se dát zkrátka dohromady (směje se). Těším se na to, takže abych to shrnul, plán je takový, že se zapojím do přípravy s Litoměřicemi a pak se uvidí.

Litoměřice budou mít mladý tým, padlo třeba v kabině jméno Jaromíra Jágra, který bude startovat za Kladno?
Nemusíte ani zmiňovat (směje se). Samozřejmě, že padlo, sám mám od kamarádů z Kladna určité náznaky, že Jarda Jágr hrát chce, takže tam pak určitě bude nějaké hecování. Od Rytířů k nám před sezónou přišel Kloz, takže i ten nám k tomu možná něco málo řekne. Myslím si ale, že se maximálně můžeme chvíli kouknout na rozbruslení, zápas to totiž bude jako každý jiný. Bude to sice proti Jágrovi, musíme ale hrát pořád stejně a nekoukat se, kdo proti nám stojí. Na druhou stranu to každopádně bude super, když si budeme moct zahrát proti takovému hokejistovi.