Rozhovory
pá 17.8.2018 | Klára Petrásková

Kouč Davosu Arno Del Curto: Turnaj jsem si užil, organizace byla perfektní

Patří k trenérským legendám, na kontě má šest mistroských titulů. Arno Del Curto zahájil na lavičce Davosu již třiadvacátou sezónu v řadě a letošní přípravu se rozhodl svému týmu obohatit o Mountfield Cup. Švýcarský celek pod jeho vedením obsadil pod Bílou věží 2. místo, přičemž hlavní kouč si z Hradce Králové odvezl nadmíru pozitivní dojmy. Jedinou kaňkou podle něj byla snad jen vysoká porážka od Sparty.


Z Mountfield Cupu si vaše mužstvo odvezlo stříbrnou příčku, ve třech duelech jste získali 6 bodů. Jak jste s výkonem vašich hráčů spokojen?
Poslední utkání jsme prohráli 2:10, to trochu kazí dojem ze 2. místa. První dva zápasy jsme hráli dobře, i když jsme měli hodně mladých hráčů, tři zápasy v tak krátké době byly ale hodně. Poučili jsme se, ale není to veselé, když prohrajete takovýmto rozdílem.

Coby dlouholetý hlavní trenér Davosu máte spoustu zkušeností s rozličnými turnaji. Jak v jejich konkurenci obstál hradecký Mountfield Cup?
Pardubice, Hradec i Sparta jsou velké týmy české extraligy. Jsou v nich dobří hráči, trénují je výborní kouči. Byla to pro nás velmi užitečná zkušenost směrem k následující sezóně, hodně jsme se toho naučili. Mrzí nás jen vysoká prohra se Spartou.

Organizace byla perfektní, turnaj splnil naše očekávání

Proti Hradci jste s Davosem sehrál během půl roku již druhé klání. Dají se vzájemné duely na Spenglerově poháru a Mountfield Cupu porovnat?
Je to předsezónní příprava, takže je brzy na dělání nějakých závěrů. V prosinci byli všichni v tempu, teď se hráči teprve spíše zahřívají. V každém případě to ale byl dobrý zápas, stejně jako všechny ostatní na Mountfield Cupu.

Letní příprava je obdobím zkoušení nových ofenzívních i defenzívních řad, zapojování mladých hráčů či hledání té správné taktiky. Jak v tomto ohledu splnil Mountfield Cup vaše očekávání?
Určitě splnil. Zkoušeli jsme hodně nových a mladých hráčů, hlavně v posledním utkání se Spartou. Zápasy nám ukázaly, že když se stoprocentně soustředíme a děláme na ledě to, co máme, jsme silným týmem. Když jsme ale vyhráli dva zápasy, byli jsme trochu v oblacích a přišla studená sprcha. Turnaj nám odhalil, že umíme hrát zápasy jak na vysoké úrovni, tak i ne příliš povedené.

Hradecký hokej a jeho fanoušci nezapomínají! Mountfield HK měl tu čest zúčastnit se dvou ročníků Spengler Cup Davos, na...

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 11. srpen 2018

Když se podíváme také na organizační stránku turnaje, jak s tou jste spokojen?
Organizace byla perfektní. Měli jsme skvělý hotel, výborné jídlo, na stadionu taky nebyl žádný problém. Kluziště je tu pěkné, šatny také, s cestováním nebyl problém. Nemůžu říct jediné špatné slovo. Poznal jsem tu spoustu milých lidí, znovu potkal hráče, kteří pode mnou hráli v minulosti. Hradec je také pěkné město, i když moc času na jeho prohlídku jsme neměli. V posledních dvaceti letech jsem trénoval víc než patnáct českých hráčů, díky nim znám z českých měst hlavně Prahu.

Lidé v Česku dělají věci více od srdce

Nynější sportovní manažer Východočechů Jaroslav Bednář je vaším bývalým svěřencem. Byl to právě on, kdo vás přesvědčil o účasti na hradeckém turnaji?
Určitě, mluvili jsme spolu často. Říkal, že hradecký tým teď potřebuje nějaký čas na přestavbu, převážně jsme mluvili o tomhle. Známe se už několik let, byl jsem s ním i na návštěvě Prahy.

Na stadion dorazilo v průběhu turnaje také množství fanoušků, kteří i uprostřed léta vytvořili výbornou kulisu. Potěšil vás jejich zájem o hokej?
Fanoušků přišlo hodně, atmosféra se mi moc líbila. Potěšil nás také transparent, který vytvořili na náš vzájemný zápas.

Co se vám jako první vybaví, když se vás někdo zeptá na vaše dojmy z letní návštěvy České republiky?
Velmi srdeční a milí lidé. Jak tady v Hradci, tak i v Praze, kde jsem byl s Jardou (Jaroslavem Bednářem) a jeho přáteli. Setkal jsem se také s otcem Tomáše Hertla a všichni byli přátelští, moc jsem si celý turnaj užil. Ve Švýcarsku nejsme tolik otevření, v Česku lidé dělají věci více od srdce.