Aktuální zprávy z klubu
so 11.5.2019 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Představení posil č. 1: Zbrusu nová brankářská dvojice

Stejně jako každý rok, i v sezóně 2019/20 bude A-tým Mountfieldu zčásti nový. Družina Tomáše Martince nezaznamenala tolik změn jako v předchozích ročnících, k některým ale došlo. Nejzásadnější obměna se týká brankoviště, kde duo Maxwell–Pavelka nahradí Štěpán Lukeš a Marek Mazanec.

Štěpán Lukeš
Bilance v TELH:
Zápasy: 48
Průměr: 2,98
Úspěšnost: 89,13 %
Čistá konta: 1

Našel mládežnický reprezentant novou výzvu?

Štěpán Lukeš se narodil 25. února 1996, jeho starším bratrem je známý litvínovský útočník František Lukeš. Hokejové začátky prožil v Kadani, odkud se v dorosteneckém věku přesunul do Chomutova, kde se stal sběratelem titulů v mládežnických soutěžích. Mistrem se stal jednou s mladším dorostem a dvakrát s juniory. V sezóně 2015/16 vychytal v juniorské extralize nejvíce čistých kont, konkrétně čtyři.

Coby mládežník reprezentoval Českou republiku na několika akcích, a to v kategoriích U16, U17, U18 i U20. V roce 2012 se třeba představil na Memoriálu Ivana Hlinky.

Do extraligového zápasu naskočil poprvé v sezóně 2017/18, kdy odchytal část utkání Chomutova v Olomouci. První extraligové vítězství si připsal proti Pardubicím, první vychytanou nulu proti Zlínu. V témže ročníku odchytal za Piráty většinu zápasů, v sezóně 2018/19 nastupoval kadaňský rodák střídavě za extraligový Chomutov a prvoligové Ústí nad Labem posléze za mateřskou Kadaň. V květnu 2019 podepsal roční smlouvu s opcí v Hradci Králové, kde vytvoří dvojici s Markem Mazancem.

Marek Mazanec
Bilance v TELH:
Zápasy: 81
Průměr: 2,56
Úspěšnost: 91,47 %
Čistá konta: 5

Po letech návrat do vlasti

Marek Mazanec se narodil 18. července 1991 v Českých Budějovicích. S hokejem začínal v Písku, už v dorosteneckých kategoriích se ale přesunul do Plzně, kde prokazoval své kvality – v sezóně 2007/08 vychytal indiánům dorostenecký mistrovský titul, o rok později vévodil statistikám juniorského play off. I díky tomu se zúčastnil mistrovství světa do 18 a následně i do 20 let. Mezi tím už poznával také seniorský hokej.

V sezóně 2012/13 si vydobyl pozici plzeňské jedničky, což dokázal v play off, ve kterém odchytal všech 20 utkání. Po tom posledním se spolu se spoluhráči radoval z mistrovského titulu. To už o něm věděli v organizaci Nashville Predators, kteří ho v šestém kole draftovali. V prvním roce odchytal za Predátory 25 utkání, víc jich přidal na farmě v Milwaukee. Tam také strávil většinu následujících tří ročníků, než se v sezóně 2017/18 vrátil do Evropy, konkrétně do Slovanu Bratislava.

Ještě v témže roce stihl dvě utkání v národním dresu v rámci EHT a putoval do organizace New York Rangers, konkrétně na farmu do týmu Hartford Wolf Pack a následně do Utica Comets. Před sezónou 2019/20 se rozhodl pro návrat z organizace Vancouver Canucks do Čech, kde se na dvě sezóny upsal Mountfieldu HK.