Preview k zápasu
út 12.11.2019 | Adam Kodet

První osmifinálová bitva CHL! Lvi hostí Orly z Mannheimu

Devítidenní zápasový půst je u konce. Zatímco většina extraligových klubů si musí po reprezentační přestávce na soutěžní duel počkat do pátku, Mountfield HK půjde jakožto postupující tým ze základní skupiny CHL do akce už ve středu. Hradec splnil letošní předsezónní cíl a play off Ligy mistrů si zahraje poprvé v historii, tímto úspěchem se ale rozhodně nechce nechat ukolébat. V cestě do čtvrtfinále mu však stojí německý celek Adler Mannheim, vítěz skupiny F a úřadující německý šampion. Úvodní duel startuje v ČPP Aréně v 18:00.

„Dostáváme hodně zbytečných gólů a potřebujeme být trochu zodpovědnější do obrany.“

Petr Svoboda (o novém herním systému)

Po nahuštěném programu před reprezentační pauzou si hráči A-týmu dopřáli krátký oddech, od středy se už ale pilně připravovali pod vedením realizačního týmu. „Kluci dostali v pondělí a v úterý volno, od středy do pátku jsme se pak při tréninku zaměřovali na jiný herní styl, spíše defenzivnější,“ potvrzuje asistent trenéra Petr Svoboda. Čím se bude pozměnený herní projev vyznačovat? „Budeme se snažit hrát systém 1-2-2, protože dostáváme hodně zbytečných gólů a potřebujeme být trochu zodpovědnější do obrany,“ přibližuje bývalý obránce.

Nácvik nových herních návyků přirozeně zabral nejvíce času, Lvi ale trénovali i nejdůležitější herní varianty. „Nejvíc jsme se soustředili na defenzivní systém, s přesilovkami a oslabeními jsme začali až tento týden,“ prozrazuje odchovanec Dukly Jihlava. Podle něj je ale podstatné, zda to, co hráči natrénují, předvedou i naostro v utkáních. „Do zápasů si chceme přenést věci z tréninku, ty by se v nich měly určitě ukázat,“ poznamenává.

Už ve středu naskočí Mountfield HK do prvního play off CHL ve své historii. „Bude to těžký zápas, Mannheim určitě nevyhrál skupinu náhodou. Do utkání jdeme s tím, že ho chceme vyhrát, to je jasný cíl,“ burcuje před prvním osmifinálovým duelem. V čem je podle hradeckého asistenta největší síla Němců? „Mají spoustu vynikajících hráčů, hodně z nich ze zámoří. Předpokládám, že to budou zkušení hráči, a pro nás to nebude nic lehkého,“ varuje před podceněním soupeře Petr Svoboda.

MarcelGoc
636 startů v NHL ho řadí na šesté místo mezi Němci v historii ligy. Kapitánské céčko nenosil jen v Mannheimu, ale také v seniorské i juniorské reprezentaci.

Mannheimu vyšel start, aktuálně je ale bez formy

Adler Mannheim prožil letos povedený vstup do sezóny, ve které obhajuje německý titul. V CHL ovládl všechna čtyři úvodní střetnutí a s předstihem si zajistil postup. Doma navíc Orli jak proti týmu Tychy, tak proti Vídni ani jednou neinkasovali. Ve dvojzápase s Djugårdenem si zachovali domácí neporazitelnost a i když ve Stockholmu prohráli 3:6, mohli se radovat z triumfu ve skupině F. V domácí soutěži na úvod sice Mannheim podlehl silným celkům z Mnichova a Kolína, z dalších 11 zápasů ale hned 8 vyhrál. Minulá utkání se ale badensko-württemberskému týmu vůbec nevydařila. Z posledních tří vydoloval jen bod, doma dvakrát odešel bez bodu při skóre 8:13.

Co se týče týmových statistik, hned v několika ohledech se Mannheim nachází na ligové špici. V DEL je s úspěšností 55,35 % nejlepším týmem na vhazování, v Lize mistrů mu s 56,80 % patří třetí pozice. V popředí tabulek se drží i ve využívání přesilových her. V domácí soutěži zužitkuje 22,22 % početních výhod, v CHL o necelé procento méně. Zato hra v oslabení rozhodně výstavní disciplínou Orlů není. V rámci DEL jsou s tristní bilancí 71,43 % až poslední, v Lize mistrů dokázali ubránit pouze 75 % početních nevýhod. Disponují pevnou defenzívou, méně branek v CHL inkasoval pouze Biel a Mnichov. Průměrná návštěvnost tamní SAP Areny se vyšplhala na 10831 diváků!

„České týmy mají v kádru vždy spoustu talentů, bude to pro nás skvělá zkušenost.“

Jan-Axel Alavaara (Generální manažer, Adler Mannheim)

Spousta Orlů má zkušenosti ze zámoří i reprezentací

Klub z třistatisícového německého města letos složil opravdu různorodý kádr, pod smlouvou má aktuálně hráče sedmi různých národností. Většinu soupisky tvoří domácí borci, kterých má trenér a rodák z Ústí nad Labem Pavel Gross k dispozici hned 19. Po třech zástupcích má v kádru Orlů Finsko a Spojené Státy, barvy Mannheimu hájí také dva Kanaďané, jeden Chorvat, jeden Švéd a jeden Ital. 14 hráčů pěti národností má zkušenosti z mistrovství světa, sedm hokejistů okusilo atmosféru olympijských her a stejný počet borců se dokonce může pyšnit starty v NHL.

O body se mezi Orli starají právě ostřílení borci ze zámoří. Nejproduktivnějším hráčem je Kanaďan Andrew Desjardins se 17 body, nejpřesnějším střelcem je s osmi zářezy Američan Ben Smith. Oba centři strávili v nejprestižnější lize světa 7 sezón, první jmenovaný dokonce s Chicagem v roce 2015 vybojoval Stanley Cup. V CHL se letos bodově nejlépe daří Matthiasi Plachtovi, který nastřádal 6 bodů. Lídrem kabiny je Marcel Goc, jenž ve slovutné NHL odkroutil 11 ročníků a jako kapitán dovedl Němce k senzačnímu stříbru na Olympiádě v Koreji. Jistotu mezi třemi tyčemi dodává svým spoluhráčům šestinásobný účastník mistrovství světa Dennis Endras.

TOP 3 důvody, proč přijít na utkání proti Mannheimu:

  • 1. Hradec poprvé postoupil do vyřazovacích bojů CHL
  • 2. První soutěžní duel po devítidenní pauze
  • 3. Na zápas dorazí početná řádka fanoušků z Německa

Herní systém Champions Hockey League

Hrací řád a pravidla vyřazovacích bojů CHL už se několik sezón nemění – osmifinále i další série kromě finále se hrají dvouzápasově formou jednou doma jednou venku. Odveta proti Orlům je naplánovaná na úterý 19.11. v Mannheimu. V obou zápasech není rozhodující výsledek, ale celkové skóre. Pokud je celkový součet vstřelených a inkasovaných gólů po základní hrací době druhého duelu vyrovnaný, následuje za jakéhokoliv stavu prodloužení, které rozhodne o postupujícím týmu. Vítěz se ve čtvrtfinále střetne s lepším z dvojice Zug / Tappara.

Vstupenky stále v prodeji, přijďte Lvy povzbudit i vy

CHL dospěla do své atraktivnější části, teď už jde opravdu o vše! Dorazte ve středu do ČPP Arény a povzbuďte Lvy při historicky první účasti v play-off Ligy mistrů. Pokud ještě nemáte vstupenky na středeční duel, můžete si je zakoupit skrze on-line aplikaci nebo přímo na pokladnách zimního stadionu. Na utkání neplatí žádné ze zakoupených permanentek.

Sestavy z minulého utkání


Endras – Akdag, Lehtivuori, Billins, Lampl, Krupp, Larkin, Wirth – Eisenschmid, Desjardins, Plachta – Stutzle, B. Smith, Huhtala – Jarvinen, Goc, Rendulič – Krammer, Raedeke, Hungerrecker.