Zápasy
út 21.11.2017 | Lukáš Foff, Klára Petrásková | Foto: Petr Kotala / HC VÍTKOVICE RIDERA

24 střel, 6 gólů. Hradec byl v útoku efektivní a po obratu porazil Vítkovice

Zápasové menu

Pátý korálek na vítězné šňůře. Hradec zatím po reprezentační pauze jede, od znovuobnovení extraligového kolotoče ještě neokusil hořkost porážky. Ve Vítkovicích přitom vůbec nezačal dobře a v 15. minutě prohrával už 0:2, pak se však ukázala východočeská bojovnost. Lvi zvýšili obrátky a dokázali z minima získat maximum. Doslova. Ve čtyřiceti minutách vytěžili z osmi střel tři branky, v poslední třetině přidali ještě stejný počet a do Hradce odjeli na stejné vítězné vlně, na které přijeli do Ostravy.

Hradečtí trenéři se rozhodli, že nechají jedničku Patrika Rybára odpočívat, a příležitost tak dostal Jaroslav Pavelka. Lukáš Cingel, kterému se bodově příliš nedaří, si prohodil místo s Radovanem Pavlíkem. Hradecký mladík se tak posunul do elitní útočné letky.

Hradec nezachytil povedený nástup Vítkovic a dotahoval

Nástup do zápasu jednoznačně patřil domácí Rideře, která z toho navíc vytěžila první branku. Daniel Kurovský si nádherně obhodil Jana Bergera, vyměnil si kotouč s Markem Hrbasem a v čase 3:12 připravil Pavelkovi první pohromu – 1:0. V osmé minutě Šimon Stránský dostal pobídku od Romana, ale střela z první mu nesedla.

Hradec stále tahal za kratší konec. Rostislav Olesz si prohodil Zámorského a hnal se do šance, kterou mu na poslední chvíli chtěl zmařit Dominik Graňák. Ten však svého soupeře sekl, takže hrály Vítkovice přesilovou hru. V té se dlouho nemohly chytit, ale šest vteřin před jejím koncem hledal Rostislav Olesz spoluhráče před bránou a tečovaná nahrávka zapadla od Pavelky do brány – 2:0.

To však Mountfield probralo. Kukumberg v těžké pozici zakončoval bekhendem do prázdné brány, kde však Bartošáka zastoupil spoluhráč. Následně Východočeši dostali výhodu takřka dvouminutové přesilovky pěti proti třem, kterou záhy i díky skvělé cloně Köhlera využil Blaž Gregorc a v 18. minutě už to bylo pouze o jednu branku. Ve zbylých dvou minutách už se nic nestalo, i když v poslední vteřině musel ještě Pavelka vytáhnout zákrok proti Kurovskému.

Lvi ze čtyř střel vstřelili dvě branky a srovnali skóre

Hradečtí vlétli do druhé části jako čerstvý severní vítr se začátkem zimy do České republiky. Po čtyřiceti devíti vteřinách se k Jaroslavu Bednářovi odrazil puk, ten si velmi umně položil Bartošáka a srovnal na 2:2. Prakticky záhy měli Východočeši přesilovou hru, ve které si však žádnou vyloženou příležitost nevypracovali.

Ve 26. minutě hostující obrana zaspala a nechala samotného Šimona Stránského, jenž svojí skrytou střelou křížem vrátil opět vedení ostravskému celku – 3:2. Hradecký kapitán však byl při chuti a našlápl na modré čáře, kde dostal luxusní pas od Kukumberga. Jaroslav Bednář přesprintoval svého o dvacet let mladšího obránce a jakoby nic zavěsil nahoru – 3:3.

Od té doby ale opět lépe bruslily Vítkovice. Hradec nestíhal a logicky se dopouštěl faulů. Oslabení však hrál celkem dobře, až na situaci, kdy Jakub Lev nastřelil rychlou střelou horní tyč. Obrovskou tutovku ale zlikvidoval ve 35. minutě René Vydarený, od jehož hokejky se odrazila střela mířící do prázdné brány nad. O dvě minuty později se skvělý počin povedl i hradeckému brankáři, který se skvěle přesunul a vychytal Rostislava Olesze.

Pavelka vychytal svojí první extraligovou výhru v kariéře

Nástup do poslední dvacetiminutovky byl z obou stran hodně opatrný, ale od počátku byl Hradec víc na kotouči. Obrovskou šanci měl Dominik Graňák a po něm se natahoval k hattricku Jaroslav Bednář, jenže Marek Hrbas byl proti a stihl mu puk vypíchnout. Rozhodující branka přišla ve 49. minutě. Šanci skórovat už měl Bedřich Köhler, ale poté se puk odrazil k Michalu Dragounovi, který navázal na skvělé minulé utkání a překonal dezorientovaného Patrika Bartošáka – 3:4.

Moravané měli šanci vzápětí, protože Martin Látal putoval za katr za držení. Oslabení však sehráli Lvi precizně a Rideru k ničemu nepustili. Na hradecké straně stálo i štěstí. Kucsera dostal od Koloucha krásnou přihrávku zpoza brány a přesouvajícího se Jaroslava Pavelku puk doslova trefil.

Velké uklidnění přinesl v 54. minutě Oskars Cibulskis. Ten si sebevědomě sjel od modré na přihrávku Červeného a lehce nepovedenou střelou překonal vítkovického brankáře popáté. V závěru to domácí hokejisté zkusili v šesti a Rudolf Červený tento záměr ztrestal a zvýšil už na 6:3 z pohledu Mountfieldu HK. Tento výsledek svítil na kostce i po konečném hvizdu a Jaroslav Pavelka mohl slavit svojí první extraligovou výhru v kariéře.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 2 0 2 2 0
Jan Berger 0 0 0 -1 0
Oskars Cibulskis 1 0 1 2 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 1 1 2 2 0
Michal Dragoun 1 0 1 1 0
Andris Džerinš 0 2 2 1 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 2
Blaž Gregorc 1 1 2 3 0
Bedřich Köhler 0 0 0 1 0
Petr Koukal 0 2 2 2 0
Roman Kukumberg 0 1 1 2 0
Martin Látal 0 0 0 1 2
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 2
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 2
René Vydarený 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 26 3 23 88,46 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Trnka (HC VÍTKOVICE RIDERA):
Pro nás je ten výsledek celkem krutý. První dvě části jsme podali velice solidní výkon, ale bohužel jsme dostali lekci z produktivity. Ukázalo se, že hradecký tým je velmi zkušený.




Pavel Hynek (Mountfield HK):
Měli jsme špatný vstup do zápasu, navíc jsme brzy inkasovali. Prvních patnáct minut bylo z naší strany dost špatných. Důležité bylo, že jsme na konci první třetiny proměnili přesilovou hru pět na tři a vrátili se tím do zápasu. Od druhé části jsme zlepšili výkon, sahali jsme na bod a byli bychom za něj rádi. Potom ve třetí třetině, která byla z naší strany nejlepší, jsme dokázali potrestat zaváhání domácích a utrhli jsme to na svou stranu.