Zápasy
pá 2.12.2016 | Jan Vavřina

40 vteřin od třech bodů, nakonec jen jeden. Hradec prohrál s Piráty v prodloužení

Zápasové menu

To je škody... Mountfield HK předváděl na chomutovském ledě ve 26. kole kvalitní hokej, dlouho vedl. Jenže rozpačitý závěr odvál naděje na plný bodový zisk. Tým Václava Sýkory inkasoval vyrovnávací trefu v 55. minutě, znovu nabyté vedení ztratil v čase 59:20. V prodloužení dostali Piráti možnost přesilové hry a krátce po jejím konci rozhodli o tom, že bonusový bod zůstal pod Krušnými horami.

Trenéři Mountfieldu HK udělali v sestavě jedinou změnu oproti duelu proti Zlínu, do týmu zařadili novou akvizici Alexandre Picarda. Kanadský forvard nahradil na pozici čtvrtého centra Davida Šafránka.

Hradec srovnal zásluhou Džerinše v poslední vteřině!

Východočeši vstoupili do zápasu posilněni třemi výhrami v řadě a od prvních minut to bylo znát. Hned ve svém úvodním střídání v Tipsport extralize se mohl radovat z gólu Alexandre Picard, který zkoušel překvapit chomutovskou obranu po šanci Jiřího Šimánka. Hradecká dvaadvacítka byla vůbec při chuti, v první přesilovce se prokličkovala až před Laca, jenže dobře myšlená střela zamířila těsně vedle tyče.

Nedaleko ke gólu měli ale i domácí, to když si v oslabení počkal na útočné modré čáře na puk David Kaše. Brejk z levé strany ale v gól neproměnil. Co se nepovedlo Kašemu, zvládl v 9. minutě David Kämpf. Chomutovský forvard si vyměnil puk s Jakubem Sklenářem a střelou mezi Rybárovy betony otevřel skóre zápasu.

Inkasovaný gól vzal Hradeckým vítr z plachet a to až do 15. minuty, kdy se prezentovala třemi šancemi třetí hradecká letka. Jenže vzápětí přišel první hradecký faul a velký tlak Pirátů. V závěru úvodního dějství dostal k dispozici výhodu jednoho muži v poli také Mountfield. Vypadalo to, že si větší část přesilovky přenese do druhé třetiny, ale nestalo se tak. V posledních sekundách nahodil puk na Jána Laca od modré Stanislav Dietz, Andris Džerinš ho šikovně tečoval a v čase 19:59 srovnal na 1:1!

Chomutovské vedení, hradecký obrat a série šancí

Na začátku druhé dvacetiminutovky byly k vidění dvě šance kapitánů, jejich rány ale nabité nebyly. Michal Vondrka mířil do boční tyče, Jaroslav Bednář trefil jen Jána Laca. Tyto dvě šance jako by předznamenaly útočné hody, které nastaly mezi 25. a 29. minutou. Nejprve se dostali Piráti podruhé v zápase do vedení. V přesilovce napřáhl na modré Brett Flemming, jeho ránu tečoval Ivan Huml a i s pomocí levé tyče ukázal, proč má Chomutov aktuálně nejlepší přesilovku v lize – 2:1.

Jenže vedení vydrželo Severočechům jen 30 vteřin. Rudolf Červený nahodil puk na bránu od modré čáry a ten si skrze hlouček těl našel cestu za Jána Laca – 2:2. Chvilku po tomto gólu si Hradec zahrál další přesilovku a jeho útočné choutky pokračovaly. Martin Štajnoch s Tomášem Knotkem úspěšní nebyli, ale Jiří Šimánek už ano. V čase 28:09 se k němu odrazil puk a agilní útočník ho rychle zametl do brány – 2:3.

Neuběhla ani minuta a mohlo být zase srovnáno. Michal Vondrka ale z úhlu nastřelil jen vzdálenější tyč, závar v brankovišti pak tým Václava Sýkory ustál. Stejnou situaci si vyzkoušeli Lvi znovu po pár minutách a byli opět úspěšní. Navíc se po těchto situacích znovu hnali dopředu a Ján Laco měl spolu s chomutovskou defenzívou co dělat, aby neinkasoval zase pár vteřin před sirénou.

Infarktový závěr, Hradec ztratil vedení hned dvakrát

Závěrečné dějství začalo o poznání klidněji než předchozí dvě, více ze hry měli tentokrát svěřenci Vladimíra Růžičky, a to zejména díky faulům Východočechů. V první polovině třetí třetiny se museli mezi trestoměřiče usadit hned tři. Z toho vyplynula šance pro Ivana Humla, který pálil zblízka tvrdě, ale nepřesně – jen do ramena Patrika Rybára.

Hradec těsné vedení precizně bránil a mohl ho i navýšit, Jiří Šimánek byl ale v samostatném úniku zahákován a nebylo mu dovoleno zakončit. Na druhé straně ujel Koblasa, ale také neuspěl. Piráty to však mrzet nemuselo. Dočkali se v 55. minutě zásluhou šťastné trefy Michala Poletína – 3:3. Parta okolo Jaroslava Bednáře nesložila zbraně a dostala se znovu do vedení, dvě a půl minuty před koncem třetí části se podruhé v zápase prosadil Andris Džerinš.

I přesto skončila základní hrací doba tak, jak začala – za nerozhodného stavu. Přestože byla v čase 59:20 v hradeckém brankovišti kromě Rybára čtveřice hráčů, puk se dostal k Petru Koblasovi a ten poslal zápas do prodloužení – 4:4.

Další faul v útočném pásmu a chomutovský trest

Prodloužení začalo rozvážně, oba týmy hlavně bránily. Ten hostující ale nedovoleně, provinil se podražením v útočné třetině, a musel dvě minuty čelit přesile. To sice Hradečtí zvládli, jenže dvě vteřiny po návratu Richarda Jarůška na led rozhodl o výhře Severočechů David Kämpf. Mountfield HK tak prováhal i třetí možnost v sezóně na zisk čtyř výher v řadě a z Chomutova odjel s bodem.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 0 4
Michal Dragoun 0 1 1 -2 0
Andris Džerinš 2 0 2 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -2 2
Richard Jarůšek 0 1 1 -1 4
Tomáš Knotek 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Jake Newton 0 1 1 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 1 1 2 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 63 34 5 29 85,29 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Šťastný (Piráti Chomutov):
Připravili jsme se na výbornou hru Mountfieldu ve středním pásmu. Začátek se nám nepovedl, nehráli jsme dobře a nebyli jsme na puku, ale díky Jánkovi Lacovi stav zůstával 0:0. Potom bylo důležité, že jsme se z toho dostali, sehráli jsme parádní akci, ve které nás uklidnil Kämpf. Celý průběh utkání ovlivnil závěr první třetiny, kdy jsme si špatně rozebrali hráče. Ve druhé třetině se nám podařilo jít do vedení, pak Hradec ukázal obrovskou sílu a utkání otočil. Do třetí třetiny jsme chtěli jít aktivně a nutit soupeře k chybám, což se nám povedlo – srovnali jsme. Když jsme inkasovali čtvrtý gól, už jsme moc nevěřili, ale mužstvo ukázalo obrovskou sílu. Jsme vděční za dva body, když se k nám v prodloužení naklonilo štěstí.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Vstoupili jsme do zápasu dobře, hráli jsme hodně na puku a vytvořili si hodně gólových šancí. Bohužel se nám je nepodařili zúročit a naopak domácí vstřelili branku, která nás zmrazila. Povzbuzující byl gól v závěru první třetiny, kdy jsme v posledních vteřinách dokázali srovnat. I když jsme pak dvakrát vedli, tak jsme to nedokázali dotáhnout do vítězného konce. Hodně jsme dostali domácí do hry vyloučeními v poslední třetině a prodloužení, protože byla zbytečná. Upozorňovali jsme hráče, že má Chomutov výbornou produktivitu v přesilových hrách, což potvrdil. Vyrovnávací gól na 4:4 dal soupeř po tlaku do brány, když my jsme ani ve třech nedokázali zabránit dorážce. Tohle všechno rozhodlo o tom, že jsme ztratili dva body.