Zápasy
čt 24.3.2016 | Lukáš Štěrovský

Oslabený Hradec nedokázal s Boleslaví držet krok. Prohrál 0:4 a sezóna pro něj skončila...

Třetí rok po sobě končí pouť vyřazovací částí Mountfieldu na stejném místě, a to ve čtvrtfinále. K šestému zápasu série zajížděla Kýhosova družina do Boleslavi ve značně oslabené sestavě, a na hře to bylo znát. Domácí po celý zápas drželi Východočechy přesně tam, kde je potřebovali. Ti nevstřelili ani branku, hned čtyři inkasovali, což znamená jediné. Ani do třetice se Hradec neprobojoval do semifinále...

Pro šestý čtvrtfinálový duel nemohl trenér Kýhos počítat hned s několika klíčovými hráči: Mertlem, Šimánkem, Vydareným a Frühaufem. Namísto nich nastoupili Köhler, Karel Pilař, Berger, Plášil a Hronek.

Kýhosova družina inkasovala v oslabení i přesilovce

Začátek utkání se nesl v hodně akčním duchu. Ten, kdo čekal, že oba týmy budou hrát opatrně a takticky, byl se svými predikcemi zcela mimo, brankáři měli od prvních minut co dělat. Do dobré pozice se dostal Ovčačík, skákající puk ale z levého kruhu promáchl. Vzápětí se na druhé straně do kotouče opřel Köhler, jenže jeho střelu ze střední vzdálenosti Rittich dobře viděl.

Pak došlo na nepříjemný moment pro Hradec. Po faulu Pilaře putoval na trestnou lavici také Vašíček a domácí po zmatcích před Kacetlem dvojnásobnou početní výhodu rychle využili zásluhou Tomáše Hyky – 1:0. Krátkou přesilovku pět na tři sehráli v následujících minutách i Hradečtí, ale nepovedla se jim vůbec podle představ. V pokračující, už klasické početní výhodě, navíc dokonce inkasovali.

Po vyhraném buly se dokázal až před Kacetla procpat Pavel Musil, který zakončil přesnou střelou zápěstím z levého kruhu – 2:0. To však nebylo ze strany Boleslavi vše. V dobré šanci Musil propasíroval puk za záda Kacetla, kotouč ale proklouzal pár centimetrů od pravé tyče. O pár minut později přidal už třetí, a nutno říci, že zaslouženou branku domácích Michal Bárta, když z otočky v ponechané výhodě překonal Kacetla střelou na lapačku.

Hradec nedokázal držet s domácími krok prakticky v ničem

Do druhé třetiny nastoupili Lvi s několika změnami v sestavě, například Vantuch se prohodil s Courchainem. Hra se od začátku prostřední části více otevřela ve středním pásmu a i Hradec začal sem tam ohrožovat Ritticha. Jenže se nechával zbytečně vylučovat a v oslabení měl velké problémy. Při jednom takovém odrazil puk z brankoviště Kacetl jen za pomoci tyče.

Boleslav se prezentovala hodně důrazným hokejem a dařilo se jí vše, na co sáhla, zatímco o Mountfieldu se dal směle prohlásit úplný opak. Když už se dostal zásluhou přesilové hry opět do útočné třetiny, většina jeho střel skončila buď na domácích obráncích nebo Rittichovi. Po faulu Trončinského měl Hradec k dispozici další hru v početní výhodě, ale dopadla podle podobného scénáře.

Navíc hned po jejím skončení obdržel krásnou přihrávku ve středním pásmu Tomáš Hyka a překvapivou střelou se trefil přesně mezi Kacetlovy betony – 4:0. Zbytek prostředního dějství rozkouskovala dvě oslabení, po jednom na každé straně, která už ale k dalším brankám nevedla.

Bezbranková třetina s lepším koncem pro domácí...

Tresty rozdávali sudí i v úvodu poslední periody, a to hojně. Na trestnou lavici putovali nejprve domácí, posléze došlo i na hostující hráče, a to dokonce dvakrát po sobě. Boleslavští už se ale nikam moc nehnali, hráli na jistotu a šetřili čas, což jim naprosto vyhovovalo. Na druhou stranu ani Hradec nebyl schopen vytvořit si větší aktivitu, ze které by vyplynuly šance...

Nebezpečnějším celkem byli tak nadále domácí. Jarůšek v rychlé akci přenechal puk Klepišovi, který jen tak tak, že kotouč nezasunul k pravé tyčce východočeské svatyně. Čas rychle ubíhal a nervozita na hradecké straně se zvyšovala. V nabídnuté přesilovce opět chyběla výraznější myšlenka a snad i štěstí, většina střel skončila mimo branku.

Závěrečné minuty pak z pohledu hokejové krásy naprosto devastovala rozmíška u svatyně Ritticha, po které Hradečtí inkasovali pětiminutový trest. Do té doby zkusili hrát bez brankáře, jenže po tomto incidentu něco takového pozbylo smyslu. Utkání se dohrálo beze změny skóre, což znamenalo, že Mountfield se ani třetí rok po sobě nepodívá do semifinále. Smutek na sobě však nedával znát početný houf jeho příznivců, kteří skandovali ještě dlouho po skončení zápasu, a vyvolali si Jaroslava Kudrnu, jenž končí kariéru, aby mu poděkovali za jeho výkony v hradeckém dresu. Loučení se sezónou tak bylo o to dojemnější...

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 4
Jan Berger 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -2 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Antonín Honejsek 0 0 0 -1 0
Brian Ihnačák 0 0 0 -1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 6
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Aleš Pavlas 0 0 0 0 2
Karel Pilař 0 0 0 -1 2
Martin Pláněk 0 0 0 -2 0
Karel Plášil 0 0 0 -1 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 25
Jiří Vašíček 0 0 0 -1 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 59 35 4 31 88,57 0 0

Ohlasy k utkání

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Myslím si, že jsme byli z hlediska pohybu aktivnější už od začátku a šli jsme si za tím víc. Musím hráčům poděkovat za to, že někteří kluci hráli až za hranicí sebeobětování a ten výkon samozřejmě vycházel také od výborného gólmana. Kdybychom inkasovali branku, tak by soupeřům narostla křídla. Naší hrou jsme je ale absolutně nepustili do hry. Oslabení tři na pět z našeho pohledu jsme přežili a to byly všechno střípky toho, že nám rostlo sebevědomí a soupeř ztrácel krok, a to i v osobních soubojích. Nám naopak narůstala ta psychická síla a touha tu sérii ukončit. Jsme opravdu velmi šťastní, že se to podařilo, máme úžasné mužstvo. Vážíme si toho, že jsme je dneska pokořili a že jsme v semifinále.

Vladimír Kýhos (Mountfield HK):
My jsme samozřejmě byli nabuzení výsledkem doma. Vstup do zápasu se nám celkem povedl. Špatnými vyloučeními, která jsme měli na začátku, se soupeř dostal do vedení v přesilovce 5 na 3. Pro nás se naskytla stejná, i když ne tak dlouhá, možnost na snížení. To byla také jedna z rozhodujících fází zápasu. Nedokázali jsme srovnat a hlavně jsme i v naší přesilovce inkasovali. Myslím si, že to pro mužstvo byla rána. Celý zápas jsme dělali zbytečné fauly a nedostávali jsme se do kompaktní hry, abychom hráli pět na pět a dostali se do nějakého tlaku. Gól na konci třetiny na 3:0 pak už byl rozhodující faktor, který se hráčům dostal do hlav a soupeř pak už byl jednoznačně lepší. Lépe bruslil, moc nám toho nedovolil, což bylo způsobené také tím, že jsme v přesilovkách nedokázali skórovat a hráli jsme spoustu oslabení, takže jsme se nedostali do zápasu. Hromada kluků byla studená. Soupeř si to potom pohlídal. Myslím si, že Boleslav zaslouženě vyhrála.

Fotogalerie