Zápasy mládeže
pá 18.3.2016 | Radek Kozel

Mladší dorostenci nestačili na Vítkovice ani podruhé a sezóna jim končí

Zápasové menu

Kvůli marodce ve značně okleštěné sestavě se východočeský Lev marně vzpíral nepřízni osudu, který jej v tu nejméně vhodnou chvíli oslabil o celou řadu hráčů. Přesto svěřenci trenéra Karla Soudka bojovali a snažili se vynutit si proti Vítkovicím rozhodující zápas. Moravané však prokázali svou vysokou kvalitu a po vítězství 4:1 se radují z postupu na závěrečný turnaj. Východočeši tak nenaváží na předcházející dva ročníky, v nichž se radovali z titulu, a na vysněný zlatý hattrick nedosáhnou.

Bojovný hokej přinesl jeden gól na každé straně

Oba celky si byly moc dobře vědomy důležitosti utkání, o čemž vypovídal i začátek duelu. Hrálo se velice opatrně s minimem šancí, avšak celou řadou osobních soubojů. Jeden takový posoudili sudí jako nedovolený a mladí Lvi šli do čtyř. Hru v početní nevýhodě však Mountfield i s přispěním spolehlivých zákroků brankáře Dvořáka přestál a postupně si začal vytvářet i šance. Tu největší měl Vaňát, ale z dobré pozice pálil pouze do betonů hostujícího gólmana. Do vedení tak mohli jít Vítkovičtí, ale při dorážce do odkryté klece hostující Beránek trestuhodně přestřelil.

Krátce na to se potvrdila stará pravda – nedáš, dostaneš! Na brankovišti se totiž prosadil důrazný Matěj Síla – 1:0. Inkasovaná branka však Moravany nakopla a postupně si vypracovali své šance. V přečíslení dva na jednoho si na brankáře Dvořáka ještě nepřišli, ale v 18. minutě si aktivní Jan Vojtovič vybojoval v rohu kluziště kotouč a následně dokázal i střelou z brankoviště vyrovnat – 1:1.

Mountfield nevyužil hru v početní převaze, do vedení šli hosté

Úvod druhé periody se nesl pod taktovkou východočeského celku, k čemuž mladým Lvům dopomohlo i brzké vyloučení hostujícího hráče. Mountfield však hru v početní převaze nezužitkoval a Morongova střela z mezikruží, již při plném stavu hráčů na ledě, se mezi tři tyče nevešla. Podstatně přesněji zakončil ve 27. minutě od modré čáry hostující Zack Malík, který dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:2.

Východočeši mohli záhy vyrovnat, ale Poppelovo zakončení zastavil hostující brankář zákrokem betonem. Následně se do hry zapojili i rozhodčí, kteří nešetřili oba celky při udílení trestů. Avšak ani jeden z týmů hru v početní převaze nedokázal zužitkovat, třebaže domácí měli k dispozici hned čtyřminutovou přesilovku. V poslední minutě druhé třetiny mohli navíc svěřenci Karla Soudka inkasovat potřetí, ale po nepřehledné situaci na brankovišti dokázal kapitán Martinec zasáhnout obranným zákrokem z kategorie last minute.

Východočeši bojovali, ale branky vstřílely Vítkovice

Lvi vstoupili do závěrečné dvacetiminutovky aktivně a snažili se o smazání gólového manka. Daleko k tomu neměl z bezprostřední blízkosti střílející Poppel, ale strážce vítkovické svatyně překonat nedokázal. Diváky ze sedadel následně zvedl ukázkový hit domácího Krištofa, který čistým způsobem sestřelil hostujícího Žembu. Tento zákrok však měl zcela opačný dopad, než by se dalo očekávat. Moravané přidali a odměnou jim byla třetí vstřelená branka z hole Petra Smičky – 1:3.

Další gól v hradecké síti vybudil emoce domácích mladíků na maximum a ti ještě více přidali v osobních soubojích, což Vítkovičtí pocítili hned v několika případech. I přesto se však hrálo bez vylučování a hra měla rychlý spád, z čehož rezonovaly i šance. Možnost ke snížení se naskytla Šlaicherovi, ale jeho samostatný nájezd ztroskotal na výborně chytajícím vítkovickém brankáři. To na druhé straně si o poznání lépe vedl hostující kapitán Petr Fridrich, který v 59. minutě zpečetil střelou pod Dvořákovu vyrážečku vítězství svého týmu a stanovil konečný stav na 1:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Duben 0 0 0 0 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Jan Jušta 0 0 0 1 0
Jan Klodner 0 0 0 -2 0
Jan Krištof 0 1 1 1 0
Denis Martinec 0 0 0 -2 0
Matěj Morong 0 0 0 -4 0
Štěpán Pokorný 0 0 0 0 0
Petr Poppel 0 0 0 -4 0
František Řehák 0 0 0 -2 0
Matěj Síla 1 0 1 1 2
Dominik Šedivý 0 0 0 -2 0
Tomáš Šlaicher 0 0 0 -1 0
Daniel Vaňát 0 0 0 0 0
David Voňka 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 60 25 4 21 84,00 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Soudek (Mountfield HK):
Do utkání jsme vstupovali v situaci, kdy jsme dlouho měli u celé řady hráčů zdravotní potíže. To nám vše hodně zkomplikovalo a my jsme byli rádi už za to, že jsme ve čtvrtfinále vyřadili Přerov. Na to, abychom Vítkovice přehráli, jsme neměli sílu a asi jsme je ani porazit nemohli. Soupeř zcela zaslouženě vyhrál. Byl lepší v prvním zápase v Ostravě a i ve druhém utkání v Hradci. Jejich hokejisté nebyli tak nervózní, jako byla řada našich hráčů.

V posledních třech až čtyřech týdnech jsme nikdy netrénovali pohromadě. Neustále se nám omlouvali nemocní hráči, s čímž se trénuje opravdu těžko. To si myslím, že byla hlavní příčina toho, proč se nám dnes nedařila hra v přesilovkách. Hráčům však určitě nic nevytýkám a musím jim poděkovat za práci, kterou odvedli.

Samotné semifinále považuji za úspěch, protože mužstvo nebylo tak silné jako předchozí ročníky. Pouze tvrdá práce od začátku sezóny nás posunula do těchto pozic.

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Steel):
Z naší strany byla první třetina hodně špatná a tahali jsme za kratší provaz. Dlouho jsme se nemohli rozjet a domácí byli jasně lepším týmem. Druhou třetinu jsme to rozjezdili, hru jsme vyrovnali, ale zabrzdila nás vyloučení, což udrželo Hradec nadále ve hře. Věřili jsme, že jim budou ubývat síly rychleji, než nám, protože nyní mají kádr oslabený. To se nakonec ve třetí třetině potvrdilo a dokázali jsme vstřelit dvě branky. Jsme moc rádi, že jsme sérii dotáhli do vítězného konce.