Zápasy
ne 5.2.2017 | Petr Šatalík

Hradec uspěl v boji o čtvrté místo. Vervu porazil poprvé v sezóně – 3:1

Výtečně! Svěřenci Václava Sýkory mají za sebou náročný duel s těžkým soupeřem. Přímý souboj o čtvrté místo s Litvínovem přinesl vyrovnaný zápas, ve kterém měly oba celky šanci na úspěch. Klíčovou postavou utkání se stal Alexandre Picard, který vstřelil dva góly Východočechů a měl tak lví podíl na tom, že tři body zůstaly pod Bílou věží.

Hradečtí byli donuceni udělat změnu v sestavě. Nemocného Jaroslava Bednáře nahradil v druhém útoku Bedřich Köhler. Jeho post na křídle čtvrté ofenzivní formace zaujal Petr Beránek, který tak nastoupil ke svému desátému zápasu za Mountfield v této sezóně. Pomyslná kapitánská páska připadla Jiřímu Šimánkovi.

Skóre otevřeli Východočeši

Lvi vstoupili do utkání lépe než jejich protivník, Janus musel už po necelých dvou minutách zasáhnout proti nebezpečnému nahození Pláňka, ačkoliv díky dobré cloně před svým brankovištěm vůbec neviděl. Další tvrdou ránu na něj vyslal Šimánek, který vypálil zpoza obránce. Přibližně v polovině první periody se Köhler snažil procpat přihrávku z levé strany na pravý kruh Kukumbergovi, jenž byl zcela nepokrytý, ale pas zblokovala defenziva Vervy.

Poté už se osmělili také hosté z Litvínova, Válek si vyjel na pravý kruh a tvrdě střílel k přední tyči, jenže tam byla připravena pozorná Rybárova lapačka. Nebezpečný projektil Pavlíka od modré pak zlikvidoval strážce hradecké svatyně svou vyrážečkou, kterou poslal kotouč do ochranné sítě.

Po šikovném prostrčení Picarda se do bekhendového zakončení z bezprostřední blízkosti dostal Knotek, ale Janus byl připraven a kotouč zkrotil na své hrudi. Když už to vypadalo, že první dvacetiminutovka skončí bez branek, dostal hrdina duelu Alexandre Picard přihrávku od Jarůška na pravý kruh a prudkou ranou poslal puk do sítě – 1:0. Verva už zareagovat nestihla, a tak si Východočeši nesli do kabin nejtěsnější možné vedení.

V druhé třetině každý chvilku tahal pilku

Také do druhého dějství vstoupili lépe hráči z města na soutoku Labe a Orlice. Červený pálil z těsné blízkosti, ale puk vyslaný z jeho hole orazítkoval pouze masku Januse. Litvínov kontroval tečovanou střelou Skleničky od modré, která jen těsně minula levou tyč královéhradecké svatyně. Po pěti minutách už branka padla a vstřelil ji opět Alexandre Picard, jenž za bezmocného gólmana Vervy bleskově dorazil vyraženou střelu od modré z hole Čápa.

Mountfield začal stupňovat tlak, jenž byl místy až drtivý. Červený poslal přesnou křižnou přihrávku Šimánkovi, který z levého kruhu pálil do poloprázdné svatyně, ale brankář Litvínova předvedl brilantní zákrok a kotouč vyrazil. Následně se do úniku vydal Jarůšek, jemuž v zakončení zabránilo podražení Januse. Sudí správně zkřížil paže nad hlavou a nařídil trestné střílení. V něm se hradecká šestadevadesátka pokusila o zpětnou kličku, tu však strážce svatyně Vervy přečetl a holí puk vypíchl.

Poté naopak zabrali Severočeši a osm minut před druhou sirénou se také poprvé (a v tomto duelu i naposled) prosadili. Černý našel šikovnou přihrávkou zpoza branky sjíždějícího Martina Hanzla, který neváhal a poslal puk přesně ke vzdálenější tyči. Poté přišlo ještě několik šancí na obou stranách, ale žádná se neujala, pročež další třetina začínala za stavu 2:1.

Mountfield rozhodl trefou do prázdné klece

Třetí část utkání odstartovala šancí Vervy. Sklenička pálil od modré čáry, Rybár spatřil kotouč až na poslední chvíli, ale i tak dokázal zasáhnout svým betonem a poslat puk mimo tři tyče. O pár chvil později mohli Hradečtí zvýšit své vedení, ale Šimánek nemohl po přesné Dragounově přihrávce zakončit, jelikož mu obrana Litvínova zablokovala hůl.

V další šanci Lvů se pak ocitl Dej, který pálil z hodně ostrého úhlu, jenže lapačka Januse byla na správném místě. Mountfield toužil utkání rozhodnout a hnal se za gólem, Newton šikovně přenechal kotouč za sebou pro Dragouna, jehož tvrdá rána jen těsně minula břevno klece Severočechů. Prosadit se snažil také Šimánek, který rychle objel bránu protivníka a snažil se zasunout na vzdálenější tyč, ale defenziva Vervy jej nenechala zakončit.

Litvínov bojoval až do poslední minuty, odvolal Januse, ale toho využil Dragoun, který vyslal vpřed Rudolfa Červeného, jenž přesnou ranou do víka prázdné brány zpečetil hradecké vítězství – 3:1. Východočeši tak vyhráli zápas o čtvrté místo, získali na Vervu důležité tři body a v tabulce srovnali krok se Spartou, za níž nyní zaostávají již jen o skóre.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 1 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 2 0
Michal Dragoun 0 1 1 1 2
Blaž Gregorc 0 0 0 0 2
Richard Jarůšek 0 2 2 1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 4
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 2 0 2 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Bylo to vyrovnané utkání. Podařilo se nám odskočit do dvoubrankového vedení a byla škoda, že jsme nepřidali třetí gól ve chvíli, kdy měl Ríša Jarůšek trestné střílení a Jirka Šimánek v přesilovce netrefil prázdnou branku. Byli jsme si vědomi útočné síly Litvínova a věděli jsme, že vzhledem k náročnému programu hráči zase tolik sil nemají, takže jsme se ve třetí třetině snažili soustředit na dobrou defenzívu. Myslím, že to kluci splnili na sto procent, vedení jsme udrželi a v power play soupeře dali třetí gól. Bylo to nesmírně náročné utkání a chtěl bych hráčům poděkovat, že opravdu sebrali všechny síly, dali je do posledního zápasu před pauzou a ubojovali vítězství.

Darek Stránský (HC Verva Litvínov):
Myslím, že první dvě třetiny byly poměrně vyrovnané. Ve hře byly pasáže, kdy nás soupeř přitlačil, potom zase pasáže, kdy jsme my přitlačili jeho. Ale větší rozdíl byl v tom, že soupeř byl ve dvou situacích důraznější v předbrankovém prostoru a skóroval, zatímco nám se to podařilo jenom jednou. Po gólu na 2:1 už jsme hráli trochu líp, vytvořili jsme si i územní tlak, ale neměli jsme žádnou obrovskou šanci. Proto jsme nebodovali.

Fotogalerie