Zápasy
pá 3.3.2017 | Petr Šatalík

Hradec porazil Chomutov a čtvrtfinále play off s Litvínovem začne doma!

Zápasové menu

Skvělé utkání závěrečného 52. kola Tipsport extraligy odehráli Východočeši v Chomutově, kde porazili místní Piráty 3:1. Nejhůř bylo Lvům v druhé minutě duelu, kdy rychle inkasovali gól, který ale sudí následně neuznali. Na konci první části zápasu však šli do vedení, které pak kontrolovali po celý průběh střetnutí. Výhrou nad Severočechy si zajistili konečné 4. místo v tabulce a vyřazovací část, v níž se utkají s Litvínovem, tak budou začínat ve FORTUNA aréně!

Trenér Václav Sýkora udělal do posledního zápasu základní části několik změn v sestavě. Zatímco duel se Zlínem odchytal Patrik Rybár, v souboji s Chomutovem se mezi tři tyče postavil Ondřej Kacetl, zraněného Martina Pláňka nahradil v obraně Zdeněk Čáp. Do útoku druhé lajny se posunul Radovan Pavlík místo nemocného Rastislava Deje. Pozice ve čtvrté lajně připadla Jaroslavu Dvořákovi.

Lvi skórovali 55 sekund před přestávkou

Úvod střetnutí zvládli mnohem lépe Piráti. Již po necelých dvou minutách dali gól. Kacetl vyrazil střelu Kašeho z pravého kruhu jen k Jakubu Laukovi, který ho nohou poslal do klece Mountfieldu. Sudí Pavlovič si platností branky nebyl jist, pročež si vyžádal radu od videorozhodčího. Po krátkém telefonátu nakonec rozhodl, že trefa neplatí a stav byl i nadále 0:0. Východočeši se poté osmělili, jenže Jarůšek po přesné přihrávce Picarda zpoza brány pálil mimo.

Piráti neměli soustavný tlak, ale jistou optickou převahu ano. Tejnorovu ránu z levé strany od modré čáry musel Kacetl vykopnout svým betonem. Nepříliš atraktivní první dějství mohl gólově otevřít Lukáš Nedvídek, který dostal přihrávku před odkrytou branku protivníka. Tísněn obranou Chomutova však nedokázal poskakující puk zasáhnout a poslat do sítě.

Gól tak padl až 55 vteřin před první sirénou, Knotek netrefil kotouč, když chtěl přihrát Džerinšovi, pročež následně poslal z pravé strany zpětnou přihrávku Jiřímu Šimánkovi, který mezi kruhy napřáhl a střelou z první překonal gólmana Chomutova – 0:1. Piráti na tuto trefu zareagovat nestihli, pročež si Hradec nesl do druhé dvacetiminutovky nejtěsnější možné vedení.

Mountfield i Piráti přidali jednu branku

Druhé dějství načaly šance na obou stranách, Hlava však ranou z pravé strany vyprášil pouze betony Kacetla. Džerinš na opačném konci kluziště zkoušel nadvakrát překonat Krále, leč také neúspěšně. V čase 22:36 Východočeši zdvojnásobili své vedení, když využili hned první přesilovou hru. Picard našel krásnou přihrávkou skrz pásmo v levém kruhu číhajícího Romana Kukumberga, jenž trefil parádně pod horní tyč – 0:2!

Chomutovští se pak vzchopili a zatlačili soupeře, takže své umění musel předvést také Kacetl. Nejprve skvěle lapil střelu Kudělky z těsné blízkosti a následně si poradil i s ranou z mezikruží, kterou na klec Mountfieldu vyslal Valach. Hradečtí kontrovali tvrdým projektilem Čápa, jenž si na pravé straně našel odražený puk a okamžitě ho vracel do svatyně Pirátů, ke smůle Lvů trefil jen levou tyč.

Neprůstřelnost gólmana Východočechů skončila zhruba tři a půl minuty před koncem druhé třetiny. Tomáš Kudělka vypálil tvrdě od modré čáry, kotouč v letu tečoval jeden z bránících hráčů, pročež Kacetl nemohl zasáhnout – 1:2. Kvalita hry se celkově oproti úvodním dvaceti minutám o něco zvedla. Do třetího dějství vstupoval Mountfield znovu s jednobrankovým náskokem.

Hradec uhlídal náskok až do závěrečného hvizdu

Na začátku třetí periody utekl po levé straně Picard, jenže jeho střelu sebral Král ze vzduchu lapačkou. Při hře ve čtyřech pak unikl obraně Chomutova Richard Jarůšek, který ve středním pásmu přebral dlouhou přihrávku od Dietze a řítil se sám na Krále. Tomu udělal perfektní kličku do forhendu a zasunul kotouč do brány – 1:3!

Piráti se nevzdávali a snažili se znovu dotáhnout na rozdíl jediné branky. Poletín prověřil Kacetla ranou z levé strany, jenže brankář Mountfieldu si svou přední tyč pokryl. S další střelou si gólman Hradce musel svými betony poradit poté, co Buchtela vypálil od modré čáry. Následovala hlušší část utkání, ve které se ani jedno z mužstev do větší šance nepropracovalo.

Chomutov si v závěru vytvořil tlak, takže Kacetl musel zlikvidovat pokusy Kudělky a Chrpy. Těsně před koncem však Piráti dvakrát faulovali a Východočeši tak poměrně pohodlně vedení uhlídali, ačkoliv se do úniku ještě dostal Skokan, který ale bekhendem nemířil přesně. Hradec díky výhře v základní hrací době o jeden bod předstihl Litvínov, v tabulce si zajistil konečné 4. místo a čtvrtfinále play off tak bude začínat na vlastním ledě!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 1 0
Michal Dragoun 0 0 0 -1 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 1 1 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 1 0
Richard Jarůšek 1 1 2 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 2
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 1 0 1 1 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 2
Jake Newton 0 0 0 1 2
Aleš Pavlas 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 1 1 -1 0
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 36 1 35 97,22 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): Hradec Králové zaslouženě vyhrál, hlídal si průběh a hrál, co potřeboval. Dostali příležitost hráči, kteří v sezóně moc nehráli, a vůbec nezklamali. Děkuji hráčům za perfektní výkony v celé základní části, v pondělí to začne a jdeme na Mladou Boleslav.



Pavel Hynek (Mountfield HK): Děkuji hráčům za výkon a za vítězství. Jeden z cílů byl, abychom se dostali do šestky, což jsme splnili. Za to patří hráčům další dík. Shodou okolností a trochu se štěstím jsme se vrátili na čtvrtou pozici, takže budeme začínat doma a o to více jsme rádi.