Zápasy
po 3.4.2017 | Lukáš Foff

Prokletí zlomeno, série srovnána! Hradec urval bod v nájezdech

Byl to neuvěřitelný boj! Hradečtí hokejisté se perfektně oklepali z debaklu a na ledě nechali duši. Do ran skákali po hlavách a záda jim kryl neskutečný Patrik Rybár. V prodloužení byli centimetry od rozhodujícího gólu po střele Tomáše Knotka, ale ten si to bohatě vynahradil v samostatných nájezdech. První nájezd velmi šťastný, ten druhý mazácký. Mountfield HK zlomil prokletí DRFG Areny a srovnal stav série na 2:2!

👍 Naši nejvěrnější, děkujeme za dvoudenní podporu. Ať už z Brna nebo z domova! 🔝

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 3. duben 2017

Hradečtí trenéři se rozhodli ponechat stejné složení formací jako ve třetím semifinále, akorát prohodili jejich pořadí. Změna ale přišla na pozici gólmana číslo dvě. Ondřeje Kacetla vystřídal Jaroslav Pavelka, který kryl záda tradiční jedničce Patriku Rybárovi.

Při Hradci stálo několikrát hokejové štěstí

Východočeši si evidentně v kabině před zápasem řekli svoje, protože do zápasu vstoupil úplně jiný tým než do toho minulého. Nebojácní Lvi zatlačili ihned ve druhé minutě, kdy byl hodně vidět Richard Jarůšek před bránou, ale sudí přerušili pro postavení Alexandra Picarda v brankovišti. Hradci se povedlo takřka eliminovat jakýkoliv počáteční tlak brněnské Komety.

Brno se však postupem času dostalo do tempa a působilo nebezpečněji. Naprostou tutovku spálil v jedenácté minutě Vojtěch Němec, jenž úplně osamocen před Rybárem zvolil to nejhorší řešení a zametl puk pouze do betonu hradeckého gólmana. Na ledě bylo hodně krušno a oba týmy se provokovaly. Došlo i na šarvátky. V jedné byl hodně aktivní Jarůšek, který udeřil poměrně pozdě Tomáše Malce a zinkasoval za to celkem 14 trestných minut za hrubost.

Moravané se mohli ujmout vedení v šestnácté minutě. Dostali přes minutu a půl výhody přesilovky pět na tři. Kotouč jim však neposedně poskakoval a v bráně navíc čaroval Patrik Rybár. Jednou při něm také stálo hokejové štěstí, protože z velmi dobré pozice napálil Marek Kvapil horní tyčku. V závěru úvodní třetiny René Vydarený tvrdě sestřelil Martina Erata u mantinelu, ale prošlo mu to. Naopak odplata, která přišla od Jana Hrušky byla dle sudích za hranicí pravidel a do prostřední dvacetiminutovky si tak Mountfield přenesl téměř minutu a půl dlouhou přesilovku.

Kometa měla více ze hry, v bráně Hradce však byl Rybár

Početní výhoda Mountfieldu HK přinesla pár střel a závarů, ale nic závratného. Do šance se mohl dostat Jiří Šimánek, jenže osamocen před Čiliakem nedokázal zpracovat skákavý puk. Ve 27. minutě tečoval střelu v mezikruží Leoš Čermák a ta pod betonem Patrika Rybára projela těsně vedle levé tyče. Hradečtí se do útočného pásma příliš nedostávali, a tak se snažili urputně bránit. Martina Erata v úniku třech na jednoho navíc zastavil rozhodčí kvůli ofsajdu.

Hradec se poté již po několikáté v letošním play off dopustil špatného střídání a putoval do čtyř za příliš mnoho hráčů na ledě. Chvíli poté navíc fauloval Rastislav Dej, ale Brňané poněkud překvapivě hráli dlouho ve výhodě. V té si ale vytvořili dvě jasné gólovky, které málem skončily brankou. Oslabení však hradečtí hokejisté sehráli znamenitě a podpořil je také fantastický Rybár.

Ten se musel vyznamenat proti další šanci Dočekala, jehož forhendovou kličku však přečetl. Největší tutovku Hradce měli Jaroslav Bednář s Michalem Dragounem. První jmenovaný předložil v úniku dvou na jednoho puk Dragounovi, ale tomu se kotouč postavil na hranu a skončil vedle brány. V závěru třetiny ještě Hruška odmítl skórovat a nastřelil z tutovky pouze Martina Pláňka. Ani po dvou periodách tak nepadl žádný gól.

Neskutečné drama o vítězi v základní hrací době nerozhodlo

Ve třetím dějství na hráče zřejmě plně dolehla důležitost okamžiku a začalo se hrát podstatně opatrněji. Jednoznačně navrch ale měla stále Kometa. Hradec dostala do útočného pásma akorát přesilová hra, ve které však žádné výrazné nebezpečí Marku Čiliakovi stejně nehrozilo. Ani jeho protějšek v hradecké bráně však nemusel řešit svízelné situace.

Hradecká gólovka však jedna přišla. V 55. minutě dostal nabito mezi kruhy Jiří Šimánek, ale o maličkatý kousek minul pravou tyč brněnské brány. Ve vyprodané DRFG Areně panovala fantastická atmosféra, která hráče nutila podávat výkony na hranici sil. V 56. minutě Martin Štajnoch zcela mimo hru seknul protihráče a oslabil tak svůj tým.

Kometa si v přesilovce vytvořila opticky velký tlak, ale ojedinělé pokusy Patrik Rybár dobře viděl a spolehlivě je pochytal. Neskutečným obranným zákrokem po hlavě mu navíc jednou pomohl i Jiří Šimánek, který nasadil své zdraví, aby rána neprošla. Brno v závěru mohutně tlačilo a Lvi dokonce vyčerpali možnost oddechového času. I díky němu závěr třetí třetiny zvládli a šlo se do prodloužení.

Prodloužení nerozhodlo, hrdinou se stal Tomáš Knotek

Prodloužení začalo pořádně zhurta. Martin Nečas dostal na hůl ukázkový pas a stačilo jen správně nastavit čepel. To se mu však nepovedlo. První polovinu čtvrté dvacetiminutovky se hrálo pouze na Rybárovu bránu, Brno skvěle bruslilo, ale postupem času jakoby ztrácelo sílu. Východočeši přebrali iniciativu a měli i gólovky.

Tu největší měl Tomáš Knotek, jehož rána se zastavila o tyč a puk zůstal na brankové čáře. Hradec však přestál i oslabení v závěru, a tak se šlo do samostatných nájezdů. V těch museli svěřenci Václava Sýkory dotahovat po gólu Ondřeje Němce, ale hrdinou se stal nakonec Tomáš Knotek. Ten proměnil první nájezd velmi šťastně, ale ten rozhodující provedl perfektně a zlomil čtyři roky trvající prokletí brněnského stadionu. Hradec srovnal sérii na 2:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 14
Tomáš Knotek 1 0 1 0 2
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 4
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Martin Štajnoch 0 0 0 0 4
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 80 39 0 39 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno):
Určitě to bylo dramatické utkání. Prvních deset minut jsme trošku hledali tempo ze včerejšího zápasu, ale pak jsme byli aktivnějším mužstvem. Hradec spoléhal na drtivou defenzívu, ze které se snažil přecházet do brejků. I díky přesilovkám jsme se ale dostali do velkého tlaku. Situace, které skončily gólem ve třetím zápase, bohužel neskončily v tomto zápase. Ani jednou se nám to neodrazilo, ani jednou jsme to nedokázali ztečovat tak, aby to skončilo v síti. I v prodloužení jsme byli první na tahu, ale Martin Nečas z brankoviště těsně minul tyčku. Pak měli gólovku hosté, kdy jsme to vytáhli z brankové čáry, ale i přes prohru na nájezdy musím celému týmu poděkovat, jak se rvalo do poslední vteřiny. Škoda dvou přesilovek pět na tři. Tam byl klíč k tomu, abychom zápas zlomili na svoji stranu. Nepovedlo se a i přes naši aktivitu a spoustu střel odchází z tohoto zápasu jako vítěz soupeř.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Viděli jsme nesmírně vyrovnaný zápas. I přesto, že po čtyři třetiny nepadl gól, tak si myslím, že se bylo na co dívat. Chtěl bych poděkovat celému týmu za nesmírně bojovný výkon a cenné vítězství na penalty. Říká se, že jsou penalty o štěstíčku, ale možná jsme si ho naklonili tím, že jsme za vítězstvím hodně šli. Myslím si, že v prodloužení jsme k vítězství měli blíž. Při penaltách to byla záležitost dvou hráčů. Patrika Rybára, který nás držel celý zápas a samozřejmě Tomáše Knotka, který proměnil dva nájezdy. To vítězství ale patří celému týmu a já za to hráčům velice děkuji.

Fotogalerie