Zápasy
ne 8.10.2017 | Petr Šatalík

Hradečtí se vezou na vítězné vlně! Vítkovice zdolali 2:0

Východočechům se v poslední době daří. Po výhrách s Boleslaví a Chomutovem si Mountfield připsal třetí vítězství v řadě, když přemohl Rideru. Lvi skvěle do utkání vstoupili, již v 5. minutě šli do vedení díky zásahu Köhlera. V druhé třetině dlouho bojovali s houževnatým protivníkem, kterému vstřelili gól do šatny. Autorem branky byl tentokrát Dragoun. Díky bezchybnému výkonu brankáře Rybára a obrany víc k zisku dalších tří bodů nepotřebovali.

Trenér Mountfieldu Václav Sýkora se držel rčení, že vítězná sestava se nemění. Do souboje s Vítkovicemi tak šel jeho celek se stejnou soupiskou, jako do předchozího duelu s chomutovskými Piráty. Na marodce zůstal pouze Radovan Pavlík, jinak měl kouč Východočechů k dispozici všechny hráče.

Hradečtí předvedli velkolepý nástup

Lvi si očividně vzali k srdci slova o špatných vstupech do zápasu a tentokrát předvedli v úvodu střetnutí ofenzívní smršť. Hned ze začátku utkání se osvědčila spolupráce bývalých hráčů Boleslavi, když Látal našel přihrávkou zpoza brány Jarůška, který z prostoru mezi kruhy vystřelil. Bartošák ale předvedl fantastický zákrok a vyrazil puk nad břevno své svatyně. Kotouč skončil na horní síťce klece a brankář Ridery jej přikryl lapačkou.

Východočeši zužitkovali hned první přesilovou hru, kterou jim soupeř nabídl. V čase 4:39 vystřelil Gregorc od modré, Bartošák jeho pokus jen vyrazil před sebe, kde byl nejlépe zorientován Bedřich Köhler, jenž bekhendem dopravil černou pryž do brány – 1:0. Vítkovičtí se poté osmělili, z osy hřiště to z větší vzdálenosti zkusil Trška, ale jeho tvrdá rána jen zaduněla o mantinel za svatyní Rybára.

Celek z Ostravy bojoval o vyrovnání i nadále, ačkoliv byl v první třetině slabším z obou protivníků. Největší šanci mohl mít Roman, který by zakončoval do odkryté klece po přihrávce přes osu, nebýt toho, že se skvěle vrátil Dragoun a útočníkovi Ridery zakončení znemožnil. Ve zbytku prvního dějství měli Hradečtí převahu, ale dalšího gólu již nedocílili, a tak vstupovali do následující části s nejtěsnějším vedením 1:0.

Lvi své vedení o jednu trefu zvýšili

I do druhé dvacetiminutovky vstoupili Východočeši dobře. Vydarený vystřelil z pravé strany od modré čáry, jeho pokus zblokovala dvojice bojujících hráčů k Červenému, který z mezikruží mířil razantní ranou těsně vedle levé tyče svatyně Bartošáka. Vítkovice však také měly šance. Předvést se chtěl bývalý hráč Mountfieldu Dej, ale jeho pokus od modré srazil Bednář jen do ochranné sítě za klecí Lvů.

Poté opět zahrozili Hradečtí. Šimánek posunul z rohu kluziště na levý kruh Jarůškovi, který v pozici klečícího střelce namířil puk směrem na klec Ridery. Bartošák ale stihl přitisknout ruku k tělu včas a pokus do teploměru projít nenechal. Mountfield byl i nadále lepším z obou mužstev. Tribuna za klecí Moravanů vypukla v jásot, když Pláněk od pravého mantinelu z ostrého úhlu překvapil gólmana Vítkovic. Kotouč ale zasáhl pouze břevno a odrazil se před brankovou čáru.

Vše nasvědčovalo tomu, že druhé dějství gól nenabídne. Pak ale Vydarený poslal po pravém mantinelu vpřed Köhlera, jenž od hrazení vystřelil. Bartošák vyrazil kotouč na opačnou stranu kluziště, ale přímo na hůl dojíždějícího Michala Dragouna, který bleskurychle vrátil puk do sítě Vítkovic – 2:0. Díky perfektně načasované brance do kabiny vedli Východočeši na začátku třetí dvacetiminutovky o dvě trefy.

Mountfield neumožnil soupeři ani čestný zásah

V úvodu třetího dějství se Vítkovice pokusily vrátit do utkání rychlým gólem, ale Barankovu ránu od modré Rybár hrudí vyrazil před sebe a o zbytek se postarali jeho obránci. Do další příležitosti se po pravé straně propracoval Dej, jenže jeho bekhendový pokus skončil jen v lapačce pozorného strážce královéhradecké svatyně. Lvi už tolik nenapadali rozehrávku protivníka, ale v defenzívě pracovali bez chyb.

Mountfield poté znovu zaútočil, Džerinš obdržel krátkou přihrávku na levý kruh a z první pálil na přední tyč. Přízemní střelu však Bartošák vykopl betonem do rohu kluziště. Následně to z levé strany od modré čáry zkusil kapitán Východočechů Bednář, ale gólman Ridery si poradil i s jeho nepříliš vysokým pokusem.

V závěru Hradečtí dlouho nepouštěli soupeře ke své svatyni. Až přibližně minutu před koncem mohl Bartošák odjet na střídačku, aby Vítkovice zkusily hru bez brankáře. Ani z ní však gól vytěžit nedokázaly. Rybár lapil všech 25 pokusů Ridery a Mountfield mohl slavit vítězství, kterým si upevnil průběžnou šestou příčku v tabulce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 1 0 1 1 2
Andris Džerinš 0 1 1 0 2
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 1 1 2 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 25 0 25 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Myslím, že jsme odehráli dobré utkání. Dobře jsme do něj vstoupili, přetavili jsme to v první gól, pak nás zastavila dvě vyloučení. Bylo důležité, že jsme je ubránili, hodně nás podržel Patrik Rybár. Do druhé třetiny lépe vstoupili hosté, my jsme to přečkali a ve druhé polovině jsme si zase vytvořili šance. Důležitý byl gól do šatny. Měli jsme hodně přesilovek a nehráli jsme je špatně, ale bohužel to bylo bez gólového efektu. Třetí třetinu jsme si ale pohlídali. Vyzdvihl bych oba dva gólmany, podali výborný výkon. Ocenil bych i hru soupeře, prezentoval se celoplošným agresivním hokejem. Patrik vychytal i ty největší šance a pro nás to jsou zase další důležité body.

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera):
Zápas se vyvíjel asi tak, jak jsme předpokládali. Víme o ofenzivní síle domácího týmu, dostává se do herní pohody a je to vidět na každém střídání. My jsme ale po utkání v Brně hru na defenzivní straně hodně zorganizovali, vrátili jsme se k tomu, co nás zdobilo v minulé sezóně. A myslím, že zápas jsme na tohle odehráli. Samozřejmě musím přiznat, že domácí tým měl více šancí, ale my jsme se neprosadili v přesilovkách. Měli jsme čtyři gólovky, ze kterých v takovém zápase musíme skórovat, a to je to, co nás teď hodně trápí. Hráčům nejde vytknout bojovnost, práce na defenzivní straně je velmi dobrá, ale za posledních devět třetin jsme dali jeden gól. Týmu Hradce samozřejmě gratuluju k vítězství.

Fotogalerie