Zápasy
pá 13.10.2017 | Lukáš Foff

Rybár opět vynuloval soupeře a Hradci na vítězství stačily Jarůškovy trefy!

Zápasové menu

Richard Jarůšek poprvé v sezóně prostřelil gólmana soupeře, a to rovnou dvakrát! Nejprve ve druhé části bekhendem protrhl své střelecké trápení a v 58. minutě při přesilovce dodal Hradci klid. I díky tomu, že Patrik Rybár podruhé za sebou udržel čisté konto, stačily Mountfieldu HK na tři body stejně jako s Vítkovicemi dvě branky. Východočeši tak dokázali zvítězit v extralize už počtvrté v řadě.

Oproti poslednímu extraligovému zápasu došlo v hradecké sestavě k jediné změně. Ze čtvrté formace vinou zranění vypadl Andris Džerinš, jehož místo po boku Látala a Jarůška zaujal Tomáš Zigo.

Mountfield začal lépe, góly ale nepřišly ani na jedné straně

Od samotného úvodu utkání na Horáckém zimním stadionu působili živějším dojmem hradečtí hokejisté. Hned ve čtvrté minutě přišla přesilová hra pro hosty. Několik střel od modré čáry ale trefilo soupeře a zbytek zhatila nepřesná kombinace. V sedmé minutě se dostal k první šanci Roman Kukumberg, který přebruslil domácí beky, ale tísněn trefil Škarka pouze do betonu.

Také Patrik Rybár na druhé straně čelil nepříjemné situaci. Tomáš Čachotský, pamětník ještě posledního vzájemného zápasu mezi Jihlavou a Hradcem z roku 2013, dostal pas od Filipa Semana, ale na hradeckého kliďase v bráně nevyzrál. Příliš šancí však k vidění nebylo, a to ani v další přesilové hře, kterou hrál Mountfield HK.

Před Škarkem se toho už příliš vážného do konce první třetiny nestalo, za to před Rybárem ano. Nejdříve střílel Filip Seman a po něm byl ještě ve větší příležitosti těsně po skončení přesilovky Radoslav Macík. Ten sice velmi dlouho hledal skulinku, ale hradecký brankář s ním skvěle stihl bruslit a ideálně ucpal všechny mezírky ve své výstroji. První třetina tedy skončila bez toho nejdůležitějšího – bez gólů.

Richard Jarůšek prolomil smůlu a poslal Hradec do vedení

Druhá dvacetiminutovka byla na začátku v režii Jihlavy. Ihned po jejím startu byl vyloučen Michal Dragoun za sekání, protože svým faulem zabránil velmi nebezpečné střele soupeře. Takřka ihned po jeho návratu z trestné putoval na jeho místo Jarůšek a dvě přesilovky v řadě evidentně Duklu nakoply, aby si začala více věřit.

V čase 28:26 ale přišla chvíle Richarda Jarůška. Vydareného střela byla tečována na hůl hradeckého forvarda a ten bekhendem prolomil své střelecké trápení v této sezóně. Až na druhou stranu stadionu byla slyšet rána, jak mu ze srdce spadl těžký kámen – 0:1. Hradec se dostal do tlaku. Roman Kukumberg se najednou ocitl před mladým Škarkem úplně sám, ale jihlavský brankář jeho střelu efektivně schoval do lapačky.

Poté měli Lvi další přesilovku, ve které předvedli zámek, s jehož otevřením by měl problém i hodně kvalitní zámečník. Na Škarka pršely střely jedna za druhou, ale ani jedna nevypnula síťku za jeho zády. Konec třetiny ale znovu patřil Jihlavě. Rybár se musel hodně ohánět, protože třeba dorážka Hubáčka vypadala hodně nebezpečně. Když poté ještě Červený nahrnul puk skrz brankoviště místo do poloprázdné brány, skončila druhá perioda nejtěsnějším rozdílem.

Hokej ustoupil litému boji. Lvi se na závěr uklidnili gólem

Do poslední části vlétla Dukla hodně zhurta. Každý souboj dohrávala a na ledě to místy pořádně jiskřilo. Po jedné z menších šarvátek si šli zchladit hlavy na trestnou lavici Gregorc s Protasenjou. Jihlava měla o chvíli později možnost další přesilovky, protože Šimánek nešťastně protečoval puk přes plexisklo do hlediště.

Hokejové krásy třetí třetina příliš nenabídla. Hrálo se převážně ve středním pásmu a Hradec se soustředil na defenzivu. Většinou tedy pouze odpaloval puky daleko od Rybárovy brány. V 50. minutě se ale obrana Mountfieldu dopustila obrovské hrubky a Josef Skořepa měl na holi vyrovnání, jenže trestuhodně přestřelil.

Ke konci utkání už Jihlavským tekly nervy. Za napadení odešel za katr Petr Šidlík, a to Lvy hodně uklidnilo. Dlouho hráli přesilovku velmi opatrně a často se zdržovali za svojí bránou, pak ale dostal kotouč Richard Jarůšek, nabral rychlost a střelou křížem překonal Jakuba Škarka podruhé – 0:2. V 59. minutě měl urostlý forvard šanci na hattrick, ale střelou pod Lapačku jihlavského gólmana nenachytal a nezbylo mu nic jiného, než schovat hlavu v dlaních. Po zápase už jej to však nemrzelo, neboť Hradec uzmul tři body počtvrté v řadě a podruhé za sebou navíc s čistým kontem.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 1 1 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 2
Richard Jarůšek 2 0 2 1 2
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 0 1 1 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 1 2
Tomáš Zigo 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 13 0 13 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

František Zeman (HC Dukla Jihlava):
Diváci, kteří přišli, viděli oboustranně slušné utkání, bohužel z naší strany žádný gól do soupeřovy branky. Přijel vynikající soupeř, dle mého názoru možná zatím nejlepší, který tady byl. Dobře bruslící, bránící střední pásmo a organizovaný v obranném pásmu, což nám dělalo ohromné problémy. Nějakou šanci jsme měli v přesilové hře, bohužel jsme nevstřelili kýžený gól, kterým bychom získali klid na hokejky. Od toho se celé utkání odvíjelo. Hradec dal první gól a pak si zápas pohlídal. Má velice zkušené mužstvo – s hokejisty jako Bednář nebo Köhler – a pro nás bylo těžké dostat se přes soupeřovy hráče do středního pásma.

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Jeli jsme do Jihlavy s respektem a pokorou, protože jsme věděli, že Dukla hraje doma dobře a boduje. Nechtěli jsme utkání podcenit. Během prvních deseti minut jsme měli dobrý vstup do zápasu, ale naložili jsme špatně s přesilovými hrami. Před výbornou diváckou kulisou byl hokej od druhé třetiny hodně bojovný a důležité bylo, že jsme dokázali dát první gól. Více to podpořilo naši defenzívní taktiku. O větší klid jsme se připravili nevyužitými příležitostmi a soupeři jsme tak neodskočili. Ale i domácí měli šance a utkání bylo otevřené až do závěru, než jsme vítězství potvrdili druhým gólem. Hráčům musím poděkovat za tři body. Jak já vždy říkám – až do půlnoci máme volno a zítra začínáme znova.