Zápasy
ne 5.11.2017 | Klára Petrásková

Před repre pauzou vítězství! Červený rozhodl bitvu na Spartě v čase 64:59

Zápasové menu

Branka vteřinu před koncem prodloužení? To se jen tak nevidí. Jenže přesně taková trefa rozhodla o hradecké výhře na sparťanském ledě! Na svědomí ji měl Rudolf Červený, jenž potvrdil již rok trvající pravidlo, že v duelech Pražanů a Východočechů vítězí hostující tým. Výhru si naplno užili také hradečtí fanoušci, kteří do Prahy vypravili fantastických šest autobusů a k tomu další desítky aut!

Mimo sestavu musel z důvodu zranění zůstat René Vydarený, v obraně tak dostal na pozici sedmého beka šanci Zdeněk Čáp. V útoku došlo k jediné změně – posty druhého a čtvrtého centra si prohodili Roman Kukumberg a Andris Džerinš.

Látal otevřel skóre svým prvním gólem za Hradec

Jak se v posledních sezónách stalo tradicí, také tentokrát vyrazil do O2 arény početný štáb hradeckých fanoušků. Ti však v úvodu duelu neviděli závratné tempo hry, spíše naopak. Pro oba celky byl poslední duel před reprezentační přestávkou velmi důležitý, a tak se ani jedno mužstvo nehnalo bezhlavě do útoku. Za nebezpečnější by se dala považovat až střela Jarůška, ten však z osy hřiště trefil jen Honzíkův pravý beton.

Na druhé straně zase od modré čáry pálil Dvořák, Rybárovi ale pomohl v zákroku hlouček hráčů stojících na brankovišti. Od něj se totiž kotouč odrazil do ochranné sítě a východočeský gólman nakonec zasahovat nemusel. O lehkou dávku emocí se po sparťanské střele postarali Gregorc s Dvořákem. Ti spolu svedli menší potyčku, obešla se ale bez trestů.

Poněkud méně aktivní hokejové tempo se v 17. minutě rozhodl utnout Martin Látal. Rychlonohý útočník využil svého bruslení, získal kotouč mířící z hradeckého obranného pásma a pohotovou střelou mezi betony poslal Východočechy do vedení – 0:1. V závěru periody si Sparta zahrála první přesilovku, jenže přestože proti některým pokusům se Rybár musel ohánět, žádný za svá záda nepustil.

Chybná rozehrávka vedla ke sparťanskému vyrovnání

Hned zkraje prostřední části chtěl Honzíka nachytat Dragoun, hostující forvard ale svou střelu na vyrážečku mířil jenom do brankářovy výstroje. Ještě o poznání nebezpečnější byl ovšem pokus na druhém konci kluziště. Mikuš totiž pálil od modré a na jeho ránu si na pravém kruhu počkal Kudrna. Ten poté kotouč otřel o vnějšek hradecké tyče.

O chvíli později se do zakončení z těsné blízkosti cpal Klimek, jeho pokus jednoruč však minul vzdálenější tyč. Z pozice obránce si až do těsné blízkosti brankoviště sjel hradecký Filip Pavlík, jeho svižná a prudká rána ale ztroskotala na Honzíkově hrudi.

Krátce po půlce dvacetiminutovky Východočeši vyrobili chybu na obranné modré čáře a v Praze bylo rázem vyrovnáno. Andrej Kudrna udělal pár kroků na osu hřiště, napřáhl vysoko ke stropu haly a nekompromisní ranou vymetl pavučinky v pravém vinglu – 1:1. Sparťany vyrovnávací trefa nakopla a v závěru třetiny se prezentovali dalšími nebezpečnými pokusy, hostující obranu v čele s Rybárem už ale nepřekonali.

Bezgólová třetina vítěze klání neurčila

Za vyrovnaného stavu 1:1 před poslední částí základní hrací doby kdekdo předpokládal, že ani jedno z mužstev nebude chtít nechat pootevřená obranná vrátka a poslat soupeře do vedení. Jenže paradoxně začátek třetí periody přinesl více šancí než začátky obou předchozích dohromady. Nejprve Smejkalova rána skončila na zadním mantinelu, do šance se pak dostal také druhý útok Mountfieldu.

Látal nabídl z rohu touš Bednářovi, hostující kapitán však ranou z první trefil jenom brankovou konstrukci. A poté přišly pro Hradec horké chvilky. Druhou přesilovou hru zápasu si totiž vynutil Vrána, jenž byl hákován v bezprostřední blízkosti východočeské svatyně. Pražané se prakticky celé dvě minuty drželi v útočném pásmu a ostřelovali Rybára, procpat puk za brankovou čáru se jim ale nepovedlo.

Jak čas ubíhal, stoupala i nervozita. Oba početné fanouškovské tábory hnaly své týmy za vítězstvím, rozhodující branka ale pořád ne a ne přijít. Pět minut před třetí sirénou strhl v Honzíkově brankovišti Hradec závar, pražský celek ale své území uhájil. A jelikož také Rybár zůstal na druhé straně nepřekonán, za stavu 1:1 pokračoval duel prodloužením.

Střelec Červený rozhodl vteřinu před koncem prodloužení

Nastavený čas trochu připomínal průběh celého utkání. Jak Hradec, tak Sparta spíše vyčkávaly, než aby se hnaly bezhlavě do útoku. I přesto však více prostoru na ledě přineslo častější ohrožení obou svatyní. Oba brankáři ale drželi své spoluhráče a už už to vypadalo, že klání dospěje do samostatných nájezdů. Jenomže ty doslova na poslední chvíli odmítl Rudolf Červený. Ten si na hraně brankoviště našel neposedný kotouč a bez rozmýšlení ho vteřinu před koncem nastavení zametl do sítě – 1:2p. Mountfield tak potvrdil, že v Praze rád vítězí – vyhrál již čtvrté utkání v O2 aréně v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 2
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Michal Dragoun 0 1 1 1 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 1 0 1 0 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 1 1 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 -1 2
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 65 29 1 28 96,55 0 0

Ohlasy k utkání

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha):
Myslím si, že to byl výborný zápas z obou stran. I když nepadlo moc gólů, diváci si určitě přišli na své. Byla to urputná bitva, spousta šancí, oba gólmani chytali výborně, takže padly jenom tři góly. Poděkuji našim hráčům za parádní bojovnost, dva těžké zápasy. V Brně a s Hradcem proti jedněm z nejlepších mužstev jsme uhráli bod. Trochu taky potřebujeme, aby se nám někdy překlopilo štěstí na naší stranu v posledních sekundách. Máme týden, abychom na tom zapracovali. Díky divákům i hráčům za pěkný zápas a pracujeme dál.

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. V první třetině jsme šli do vedení šťastným gólem, od té doby jsme byli lepší, vypracovali jsme si příležitosti, abychom Spartě odskočili. Škoda, že jsme z nich nedali gól a nešli do vyššího vedení. Ve třetí třetině byla zase lepší Sparta a bylo důležité, že se nám tam povedlo ubránit oslabení. Podržel nás tam Patrik Rybár. Po třech třetinách to byla zasloužená remíza. Za vítězství v prodloužení jsme moc rádi a jsme šťastní, že si ze Sparty odvážíme dva body. Chtěl bych hráčům poděkovat za soudržný týmový výkon, bylo vidět, že si za tím šli. Také bych chtěl poděkovat divákům, kteří nás přijeli do Prahy podpořit v hojném počtu.