Zápasy
pá 17.11.2017 | Jan Vavřina, Radek Staněk | Foto: Jan Pavlíček / BK Mladá Boleslav

Po velkém boji premiérová výhra v nájezdech. Obrat dokonal Petr Koukal

Zápasové menu

Souboj Lvů začal lépe pro domácí, ti se v úvodu ujali vedení brankou Dominika Pacovského. Zápas se poté proměnil v přehlídku skvělých výkonů obou gólmanů, kteří drželi akcie svých týmů. Boleslav dlouho směřovala k těsné výhře, tento scénář však odmítl Rudolf Červený, který svým přesilovkovým gólem v 52. minutě poslal utkání do prodloužení. Tato pětiminutovka branku nepřinesla, osud zápasu tak musely rozřešit až samostatné nájezdy. V nich o výhře Hradce rozhodl Petr Koukal.

Hradecká lavička neměla po jasné výhře nad Zlínem důvod dělat v sestavě vítr, ta tak zůstala nezměněna až na jeden post. Na pozici sedmého beka nastoupil místo Mislava Rosandiče poprvé v dresu Mountfieldu HK Petr Zámorský.

Boleslav se díky lepšímu vstupu do zápasu ujala vedení

Domácí bez čerstvě odvolaného hlavního trenéra Patrika Augusty na svého soupeře vlétli a už ve 3. minutě udeřili. Své první střídání v dresu Mountfieldu si určitě lépe představovala čerstvá akvizice Petr Zámorský, který nedokázal uhlídat u pravé tyče Dominika Pacovského, jenž otevřel skóre zápasu.

Východočeši se naopak hledali, za úvodní desetiminutovku měli o polovinu méně střel než jejich soupeř. Jen co se vymanili z tlaku, začali přebírat otěže a ohrožovat Brandona Maxwella. V útočném pásmu dobře kombinovala druhá letka, Jaroslav Bednář ale amerického gólmana z ostrého úhlu nepřekvapil.

Členové této řady – Andris Džerinš a Jaroslav Bednář – se následně dostali do přečíslení dvou na jednoho, lotyšský forvard ale nenašel na druhé straně svého kapitána. Hradec i tím ukázal, že zvedl svou hru, boleslavský brankář měl čím dál více práce. První třetinu, plnou osobních soubojů a hranou ve vysokém tempu, nakonec Lvi vyhráli na střely 9:7, na branky ale prohrávali 0:1.

Ofenzivní podívaná branku nepřinesla

Druhé dějství přineslo spoustu šancí na obou stranách, útoky předčily obrany, brankáře ale nikoliv. Hned v první minutě střílel Cibulskis od modré, jeho krajan Džerinš stál šikovně před brankovištěm, letící kotouč ale nezvládl tečovat mimo dosah gólmana. Na druhé straně to zkoušel Lukáš Pabiška zleva do ideálního místa – těsně nad beton. Patrik Rybár všechno jistil svou vyrážečkou.

Až ve 24. minutě byla k vidění první přesilovka, zahráli si ji domácí. A nebyli daleko od druhé branky, hodně dobře pálil Oldrich Kotvan, slovenský gólman ale podržel svůj tým, stejně jako v několika následujících případech. Krátce po polovině zápasu byla Boleslav vzdálena od gólu pár centimetrů, možná i milimetrů. Jakub Orsava střílel do prázdné brány, Rybár se stihl přesunout a svou výstrojí a následně holí dostal plachtící puk na břevno, poté ho v brankovišti ukryl do náručí.

Největší šance Mountfieldu přišla tři minuty před druhou sirénou, kdy byl sám před Maxwellem Petr Koukal, trefil jen jeho výstroj. Nic to tak nezměnilo ani na skóre ani na faktu, že domácí byli v prostředním dějství lepší a přestříleli Hradec 19:9!

Tým z popředí tabulky si počkal na první gól do 52. minuty

Mountfield si první početní výhodu zahrál až na začátku třetí třetiny, ta byla ale z důvodu předchozího hradeckého faulu zkrácena jen na minutu. Hosté se v ní ani pořádně nestihli usadit v útočném pásmu a mohlo je to mrzet. Pabiška jel sám na Rybára, ač tísněn dokázal zakončit, hradecký fantom ale potvrdil skvělou formu a připsal si další důležitý zákrok.

Na druhé straně se do velké šance dostala druhá formace, kam se už v předchozím dějství přesunul k Bednářovi a Džerinšovi Roman Kukumberg namísto zraněného Vopelky. První plnohodnotná přesilovka se Východočechům naskytla až v závěrečné desetiminutovce. A hned byla využita. Hradecká pětice rozhodila boleslavskou obranu, Bednář našel před brankou osamoceného Rudolfa Červeného, jenž si přehodil puk na bekhend a zasunul ho poprvé do brány – 1:1! Pro Červeného to byla jubilejní 50. trefa v hradeckém dresu.

Hosté si vykoledovali ještě další dva fauly soupeře, 12 vteřin si zahráli přesilovou hru 5 na 3, ale využít ji nedokázali. Stejně dopadla i dvě přečíslení dvou na jednoho v závěrečných 90 vteřinách hry. Maxwella nepřekonal ani Džerinš, ani o chvíli později Vydarený. Tři tisícovky diváků si tak mohly užít prodloužení a nakonec i nájezdy.

Atraktivní prodloužení rozuzlení nepřineslo, penalty ano

V nastaveném čase držel i díky vyhraným buly kotouč více na svých holích mančaft hostů, šance však přišly na obou stranách. Rudolf Červený se sice šikovně uvolnil, ale zakončení mu nevyšlo. Stejně dopadl i 8 vteřin před koncem Dominik Graňák, jenž odmítl první trefu v hradeckém dresu.

Nájezdy slibovaly díky útočným esům na obou stranách kvalitní podívanou a bylo se na co dívat. Gólmany vymíchali za Hradec Jaroslav Bednář s Petrem Koukalem a na straně Boleslavi čerstvá akvizice Vojtěch Němec. Protože Patrik Rybár chytil o jeden nájezd více než jeho protějšek, bonusový bod putoval pod Bílou věž.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 2
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 0 1 0 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 1 1 0 0
Petr Koukal 1 0 1 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Martin Látal 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 65 35 1 34 97,14 0 0

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav):
Vzhledem k událostem, které nás dnes potkaly, musím klukům poděkovat. Rozhodně není jednoduché v den zápasu přijít o hlavního trenéra. Hráči k utkání přistoupili skvěle, v první třetině bylo vidět, že dnes pro vítězství udělají vše. Hráli jsme aktivně, ale stále nás trápí problémy v koncovce, z naší převahy určitě šlo vytěžit více branek. Hradec je zkušené mužstvo, hraje nahoře v tabulce, má sebevědomí a předvedl, že umí takovéto zápasy obracet. Ve třetí třetině a prodloužení jsme tahali za kratší konec, v nájezdech je to pak už hodně o štěstí. Pochválit musím především brankáře Maxwella, který nás skvělými zákroky několikrát podržel.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Utkání bylo velmi dramatické. Brzy jsme inkasovali a celou první třetinu nehráli tak, jak bychom si představovali, chyběl nám důraz v osobních soubojích. Druhá část nabídla vyrovnaný hokej, k vidění bylo hodně šancí na obou stranách, výborně chytali oba brankáři. Třetí třetina se nám podařila ze všech nejlépe, několikrát jsme mohli rozhodnout, ale nepodařilo se nám proměnit několik úniků dva na jednoho. Nakonec se nám podařilo uspět v nájezdech, myslím si, že druhý bod jsme získali po zásluze. Chtěl bych hráčům poděkovat za to, že až do poslední chvíle bojovali a šli za vítězstvím.