Zápasy
út 16.1.2018 | Petr Šatalík | Foto: Denisa Doudová / HC Sparta Praha

Hradečtí čtvrtou výhru v O₂ areně nepřidali, se Spartou padli v prodloužení 1:2

Zápasové menu

Duely mezi Mountfieldem a Pražany vyhrávali v poslední době hosté, stalo se tak v šesti předchozích případech. Východočeši tak jeli na Spartu s dobrými vyhlídkami. Utkání bylo zpočátku poměrně divoké, ale postupně se uklidnilo. Celek z hlavního města šel přesně v polovině střetnutí do vedení, které však Lvi smazali ve třetí třetině zásluhou Petra Koukala. Prodloužení ale nemělo dlouhého trvání, po 27 vteřinách přisoudil Marek Ďaloga svému týmu vítězství.

Trenér Václav Sýkora musel oproti zápasu s Libercem pozměnit složení svých formací, jelikož se na marodce ocitli Jaroslav Bednář a Michal Dragoun. Na soupisku se naopak jako sedmý bek vrátil Filip Pavlík a mezi útočníky bylo opět možno spatřit Rudolfa Červeného.

Start duelu divoký, leč bezbrankový

Žádný opatrný začátek se nekonal. Látal brzy unikl po pravém křídle a předložil přihrávku Koukalovi, který se ale zakončením z mezikruží neprosadil. V protiakci se dostal do samostatného nájezdu Jarůšek, brankář Pavelka vyjel, jenže ke kotouči se rychleji dostal útočník Sparty. Svého nedávného spoluhráče prohodil a pak střílel na prázdnou klec, z levého kruhu však trefil jen oblouk brankové konstrukce.

Gólman Hradce řešil o malý moment později další situaci, když nejprve vyrazil střelu ze středního pásma před sebe, kde se zjevil Kumstát. Forvard celku z hlavního města pálil z bezprostřední blízkosti, Pavelka však jeho ránu ramenem zneškodnil. Východočeši odpověděli pěknou akcí Koukala, který šikovně přenechal puk za sebou pro Gregorce, jenž ostrou ranou z vrcholu kruhů prověřil pozornost finského strážce pražské svatyně.

Kumstát dostal v závěru úvodní dvacetiminutovky druhou šanci k překonání Pavelky. Z mezikruží ale mířil jen do středu brány, kde měl gólman Lvů připravené betony. Východočeši kontrovali rychlou kombinací Zámorského, Džerinše a střílejícího Červeného, jenž však Aittokallia z levého kruhu nepřekonal. Sparta byla v prvním dějství o trochu aktivnější, ale gól, stejně jako její soupeř, vstřelit nedokázala, pročež se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Skóre otevřelo mužstvo z hlavního města

V úvodu druhé třetiny předvedl brankář Lvů rychlost své lapačky, když chytil tvrdou střelu z osy hřiště od modré čáry, kterou vyslal Michálek. Následně se odehrál souboj Pavelků, když z větší vzdálenosti ostře vypálil obránce Pražanů Tomáš, hradecký gólman Jaroslav v tomto duelu zvítězil poté, co jeho pokus zneškodnil svou hbitou rukavicí.

Lvi se osmělili po šesti minutách druhého dějství, kdy z pravého kruhu vystřelil Kukumberg. Aittokallio však měl bližší tyč pečlivě pokrytou. Poté znovu zaútočili Pražané, Jarůšek si najel zprava, prostřelil Pavelku, ale puk do sítě nezamířil. Následně strážce hradecké svatyně vychytal nájezd Klimka, ale o chvíli později už nestačil. Stejný hráč Sparty na něj vypálil znovu, kotouč zůstal ležet pod betony brankáře Mountfieldu, odkud ho vyškrábl Miroslav Forman, jenž se prosadil jedním z nejlehčích gólů své kariéry.

Východočeši se snažili vyrovnat, ale šancí si příliš nevytvářeli. Dva pokusy Filipa Pavlíka v rychlém sledu z větší vzdálenosti zastavili Aittokallio a Klimek. Závěr druhé pasáže se pak nesl ve znamení hry, která byla bez šancí, Pražané však měli kotouč na svých holích častěji, a proto si nejtěsnější možné vedení odnášeli do začátku další třetiny zaslouženě.

Hradec vyrovnal v okamžiku, kdy vrcholil tlak soupeře

Na začátku třetího dějství musel Pavelka zastavit ránu Michálka z pravého kruhu, proti níž nastavil svou vyrážečku. Na druhé straně se povedeným manévrem uvolnil na pravém mantinelu Látal, jenž však svou následnou střelu namířil přesně doprostřed klece Pražanů. Za brankou o chvíli později zabojoval Vopelka, získal puk a poslal ho do mezikruží, odkud vypálil Koukal, ale Aittokallio si poradil i s jeho pokusem.

Sparta pak zatlačila Východočechy k jejich bráně a Pavelka se měl co ohánět. Jeho zákroky však měly ohlas. Gregorc o chvíli později posunul puk na útočnou modrou, kam si zleva sjel nikým nehlídaný Petr Koukal, jenž dobruslil až do mezikruží a jako by se nic zvláštního nedělo, poslal touš mezi betony Aittokallia do sítě – 1:1.

Pražané hodně toužili po třech bodech, což dokázali rychlou kombinací, při níž Vrána posunul puk z pravého kruhu na osu hřiště, odkud pálil Forman, jenže Pavelka předvedl ukázkový semafor. Následně to zkoušel střelou přes beka Pech, ale brankář Hradce ukázal také rychlost svých betonů a kotouč vykopl do rohu hrací plochy. V závěru třetiny mohl skórovat Köhler, který se snažil dorazit vyražený pokus Cibulskise, jeho neúspěch však pouze zpečetil fakt nerozhodného výsledku po šedesáti minutách.

Sparťané získali bod navíc za 27 sekund

Milovníci prodloužení se těšili na to, že si užijí podívanou s malým počtem bruslařů na lede. Ta však dlouho netrvala, Forman narýsoval přesnou kolmou přihrávku přes celé střední pásmo. Na útočné modré se kotouče ujal Marek Ďaloga, který dokázal uniknout svému osobnímu strážci Džerinšovi. Obránce Pražanů pak v samostatném nájezdu prostřelil Pavelku a mohl se jet radovat z výhry svého celku. Hradec se dík nerozhodném stavu po šedesáti minutách bodově osamostatnil na druhém místě tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 2
Oskars Cibulskis 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 34
Andris Džerinš 0 0 0 -1 2
Dominik Graňák 0 0 0 -1 2
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -2 0
Petr Koukal 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Martin Látal 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 41 2 39 95,12 0 0

Ohlasy k utkání

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha):
Po sérii neúspěchů kluci věděli, že máme nůž na krku. Další prohra už by nás poslala někam, kde nechceme být. Strašně se semkli a hráli velmi zodpovědně. Bohužel pro ně se nám všem ukázalo, že toho jsou schopní. Teď to od nich budeme vyžadovat každý zápas. Nějaké výmluvy na to, jestli máme někdy štěstí, nebo smůlu, v této fázi sezóny už neplatí. Není to o smůle a štěstí, ale o práci, zodpovědnosti a týmovém výkonu. Když jsme schopní to odehrát proti tak kvalitnímu mužstvu, jakým je Hradec, tak to musíme být schopní tak odehrát každý den – úterý, pátek, neděle, třikrát týdně do konce sezóny. A jsme z problémů venku. Výborně zachytal Sami Aittokallio.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Pro nás to byl zápas, ve kterém snesla nějaké měřítko jen první třetina, kdy jsme měli nějaké příležitosti, ale ve druhé jsme neměli vůbec nic. Tam jsme nehráli dobře dopředu, ale ani dozadu. Nedodržovali jsme systém. Naštěstí Sparta vstřelila jen jeden gól a ve třetí třetině jsme díky tomu věřili, že se s tím dá něco udělat. Trošku jsme se zvedli, ale podařilo se nám jen vyrovnat. Celkově tomu výkonu chyběla šťáva a energie. Bylo to těžkopádné a upracované, dnes musíme být za ten bod rádi. Výborný výkon podal v brance Jarda Pavelka, který nás celý zápas držel ve hře.