Zápasy
ne 14.1.2018 | Lenka Jonešová

Hradec proti Liberci zopakoval výsledek ze 14. kola a překonal Tygry 3:1

Spravit si chuť po nevyvedeném derby chtěli v neděli hradečtí hokejisté proti libereckým Tygrům. A vydařilo se jim to náramně. Po pomalejším rozjezdu z obou stran v první dvacetiminutovce otevřel skóre v 18. minutě Oskars Cibulskis. Na jeho gól sice po střelecké převaze odpověděl Liberec ve druhé třetině, závěrečná perioda však už patřila Hradeckým. Ti se nejprve dostali zpět do vedení zásluhou Radka Smoleňáka a vítězství v závěru po krásné akci potvrdil Jan Berger, který upravil výsledek na konečných 3:1.

Vyrovnat bilanci s libereckými Bílými Tygry v letošní sezóně měl Mountfield příležitost v neděli v podvečer. Hradečtí oproti derby s Pardubicemi udělali několik změn v sestavě. Krom prohození hráčů ve formacích se do čtvrté lajny posunul Radovan Pavlík, jako třináctý útočník byl naopak zapsán Jiří Šimánek.

Mountfield proměnil přesilovku a otevřel skóre

Uběhlo pouhých čtyřiapadesát vteřin a Bílí Tygři dostali po faulu Džerinše výhodu jednoho muže v poli navíc. Domácí však dobře operovali v obranném pásmu a nedovolili Libereckým ohrozit Jaroslava Pavelku mezi třemi tyčemi. Brzy však měli stejnou možnost i hráči domácích, když fauloval Ordoš. Ani Hradeckým se ale přesilovka nevydařila a skóre se tak neměnilo.

První větší šance, u které se málem diváci v ČPP Aréně zvedali ze sedaček, přišla až v deváté minutě hry, kdy Januse nebezpečně prověřil tvrdou ranou Gregorc. Liberecký muž v masce si ale počínal výborně a pokus zneškodnil. Na ledě nebylo k vidění mnoho střeleckých příležitostí, jako spíše boj o kotouč v jednom a nebo druhém rohu kluziště.

Pořádného závaru v brankovišti, konkrétně v tom libereckém, se fanoušci dočkali až v závěru úvodní dvaceminutovky, kdy si v přesilové hře vytvořil šanci Oskars Cibulskis, jenž nahodil touš od mantinelu a ten se nebezpečně povaloval před Janusem. Skóre se však měnilo až po jeho druhé příležitosti, kdy Graňák nastřelil kotouč a ve změti těl se nejlépe zorientoval právě lotyšský obránce, jenž docpal puk za Januse – 1:0.

Střelecká převaha Tygrů vyústila v gól v hradecké síti

Do druhé periody vstoupili aktivněji domácí hráči, kteří několikrát provětrali Janusovu výstroj. Ani jeden ze střeleckých pokusů se však neujal a síť tygří klece nerozvlnil. Zahanbit se však nenechali ani hosté. Puku se ujal liberecký Tygr Derner, který projel celé hřiště jako nůž máslem a z pravého kruhu vyzkoušel pozornost Pavelky. Strážce hradecké klece byl ale připraven.

V další části hry už se hrál ale o poznání aktivnější a atraktivnější hokej, ač na střely byly úspěšnější hráči z města pod Ještědem. Vidět byl hodně mladý útočník Patrik Maier, jenž natřikrát prověřil Pavelku, který však všechny šance zneškodnil. Krásný pas následně dostal Ševc, jenž v plné rychlosti mířil na Pavelku, jeho střelu ale v poslední chvíli zblokoval mimo tři tyče Graňák.

Aktivita Tygrů byla ale brzy odměněna. Po povedené kombinaci vyslal od modré tvrdou střelu Ševc, kterou Pavelka ještě vyrazil, ovšem na dorážku připraveného Marka Kvapila už byl krátký – 1:1. Hradečtí si rázem mohli vzít své vedení zpět. Látal do Januse šťouchal tak dlouho, až černou pryž dopravil za brankovou čáru. Rozhodčí však ve stejnou chvíli přerušili hru a gól tak nemohl být uznán.

Hradec si dvěma góly zajistil vítězství 3:1

Aktivní hru si Liberečtí přenesli i do třetí dvacetiminutovky a Pavelka mezi třemi tyčemi hradecké svatyně musel hasit nepříjemné střely Tygrů. Obrovskou šanci si vypracoval nejprve Bakoš, a po něm Maier, jenž už mohl mířit do poloodkryté klece. Hradecký strážce klece se však na poslední chvíli perfektně přesunul a betonem vytěsnil kotouč mimo brankoviště.

Po několika nebezpečných situacích ale zabrali i Hradečtí, kteří se brzo mohli radovat ze znovu nabytého vedení. A i tentokrát to byl z dorážky. Petr Koukal vystřelil kotouč na Januse, který jej vyrazil do změti těl, odkud ho Radek Smoleňák docpal až za překonaného Januse – 2:1. Liberečtí se snažili najít rychlou odpověď a na ledě začaly hýřit emoce.

To se projevilo i na počtu vyloučených. Zámorský se do sebe pustil s Jánošíkem, za což si oba kohouti vysloužili krom klasického vyloučení a osobní tresty a hrálo se čtyři na čtyři. Poté přišla chvíle Jana Bergera. První příležitost sice ještě nevyužil, tu druhou po chvíli už však dokonale. V úniku s Vopelkou nabral rychlost a z mezikruží zvýšil na 3:1. Mountfield tak odčinil nedělní porážku a zvítězil 3:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Jan Berger 1 0 1 1 2
Oskars Cibulskis 1 0 1 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 -1 2
Dominik Graňák 0 1 1 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Martin Látal 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 1 1 2 1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 0 1 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 14

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 25 1 24 96,00 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Chtěl bych klukům v první řadě poděkovat za výkon a za vydřené body. Začala poslední čtvrtina a každý zápas pro nás i pro soupeře je strašně důležitý a tomu odpovídala i hra. Byla to taktická bitva a hodně úporný hokej o každý metr ledu. Nebylo to moc o hokejové kráse. Myslím si, že rozhodl důraz na brankovišti. My jsme nejprve dotlačili první gól v přesilovce, pak to udělal podobně soupeř a i my jsme tam odtud dali rozhodující gól. Pro nás to byl velmi těžký zápas, protože jsme chtěli odčinit páteční porážku a jsem rád, že se to podařilo.

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec):
Odehráli jsme stejný zápas jako posledních snad čtyřicet kol. Hrajeme dobře, jsme vyrovnaným týmem, ale chování našich lídrů, jaké předvedl dnes Petr Jelínek, nás opakovaně posílá do proher. Jestli si tohle lídři týmu neuvědomí, tak nás v této sezóně nezachrání už nic. Máme doma čtyři zápasy, které rozhodnou o tom, jestli sezóna bude dobrá nebo nebude. Jestli se dostaneme do předkola, tak můžeme ještě hodně promluvit do konečných výsledků. Jestli se nedostaneme, tak můžeme mít velký problém.

Fotogalerie