Zápasy
pá 2.2.2018 | Lukáš Foff

Hradec popáté v řadě doma zvítězil, když přejel Spartu 4:1

Východočeši se na domácím ledě vezou na výborné vlně. Zvítězili popáté v řadě a pouze jednou se v této sérii stalo, že by soupeři dovolili více než jednu branku. Pražská Sparta prakticky celý zápas tahala za kratší konec a definitivní zlom zápasu přišel v poslední minutě druhé třetiny, ve které Mountfield HK během čtrnácti sekund vstřelil dvě branky. Ve třetí části už utkání pouze kontroloval a zaslouženě dokráčel pro plný bodový zisk.

Hradec trápí velmi početná marodka, takže trenéři museli při skládání sestavy hodně improvizovat. Od minulého zápasu navíc přibyl na seznam zraněných Jaroslav Bednář, ale alespoň se vrátil Petr Koukal. V bráně chytal Jaroslav Pavelka.

Třetinu plnou emocí a bojkotu vyhrál Mountfield

Hned na začátku zápasu se dostal Hradec do první šance, když se Bedřich Köhler snažil obkroužit bránu. Chvíli po něm pálil z osy kluziště Mislav Rosandič a Ján Laco měl co dělat, aby stihl sklapnout betony. Na druhé straně se opřel do puku Michal Řepík, ale také hradecký brankář udržel puk pod svýma nohama. Hrál se hokej ve vysokém tempu a také další tečovaná střela Zbyňka Michálka proskákala těsně vedle pravé tyče Pavelkovy brány.

V 9. minutě nejprve Lukáš Cingel pohrdl gólem proti svému bývalému týmu, ale o pár sekund později vyslal krásným pasem přes celé hřiště do brejku Koukala Dominik Graňák a hradecký forvard ještě vyšperkoval situaci přihrávkou pro Rudolfa Červeného, který střílel do prázdné brány – 1:0. 11. minuta byla taktéž obrovsky zajímavá. Přesně v čase 10:00 se oba kotle vyprázdnily na protest proti uzavření tribun v Brně a Plzni a navíc Sparta srovnala.

Jaroslav Pavelka totiž udělal minelu za bránou a střílející Jan Buchtele nemohl minout opuštěnou klec. V krátkém časovém sledu pak přišlo několik vyloučení, včetně strkanice mezi bývalým Hradečákem Jarůškem a Graňákem. Přesilovku po faulu Michálka ale Mountfield dokonale potrestal. Nabito na modrou dostal Filip Pavlík a jeho projektil cinknul o tyč a zaplul do sítě – 2:1.

Skvělý závěr třetiny Hradci zajistil třígólový náskok

Zkraje druhé dvacetiminutovky probudil Jána Laca Petr Koukal střelou do jeho masky. Hradec na ledě jasně dominoval a zamykal Sparťany na dlouhou dobu do obranného pásma. To přineslo obrovskou šanci pro Jana Bergera, který si vybruslil do mezikruží a rychlou střelou trefil pravou tyč. O chvíli později pálil taktéž z dobré pozice důrazný forvard Tomáš Zigo, ale gólman hostů bezpečně zasáhl.

Na ledě bylo prakticky jen jedno mužstvo a hradecký kotel, který už se od začátku druhé třetiny vrátil k fandění, hnal své miláčky ke kýžené třetí brance. Ta i přes enormní tlak nepřicházela a udeřit tak mohla z ojedinělého brejku Sparta. Petr Kumstát ale ztroskotal na výstroji Jaroslava Pavelky a stejně tak i Petr Vrána.

Na konci třetiny dostal Hradec možnost přesilovky, kterou sice nevyužil, ale Pražané nestihli vystřídat. Toho využil v čase 39:19 Andris Džerinš, který dostal puk do jízdy a svojí oblíbenou střelou mezi betony poslal Hradec do uklidňujícího náskoku. O 14 vteřin později navíc nalomenou Spartu srazil do kolen ještě víc Martin Látal, který svůj dlouhý bekhendový blafák přetavil v gól, i když puk doskákal za brankovou čáru jen tak tak.

Ve třetí třetině Hradec pouze kontroloval výsledek

Do třetí třetiny šli Lvi s pohodlným třígólovým polštářem, který měli za úkol pohlídat. Hned ve druhé minutě třetí třetiny jej mohli ještě navýšit, neboť Tomáš Voráček trefil vysokou holí Rudolfa Červeného. V přesilové hře nechybělo mnoho k tomu, aby se do listiny střelců zapsal podruhé Filip Pavlík, ale jeho teč skončila mimo. Mnohem více než v předchozích třetinách byla vidět i Sparta. Například krásná akce Michala Řepíka doslova volala po gólu.

Necelých šest tisícovek diváků sledovalo, jak Pražané tlačí a snaží dostat do kontaktu. V bráně však působil velmi jistě Jaroslav Pavelka, který kromě svého kiksu za bránou předváděl solidní výkon. Poradil si i s prudkou ránou Miroslava Formana, která jej trefila do výstroje a následně ji hradecký brankář přikryl lapačkou.

Hradci nechybělo mnoho k páté brance. Martin Látal totiž střelou z pravého kruhu trefil tyč. Branková konstrukce tak Lacovi pomohla v zápase už podruhé. Do brejku se po chybě sparťanské obrany dostal také Filip Pavlík, ale aktivní hradecký bek nedotáhl svůj bekhendový blafák. To ho však mrzet nemuselo, neboť Mountfield HK získal tři body a na vedoucí Plzeň jich ztrácí pět kol před koncem sedm.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 1 1 2 0
Rudolf Červený 1 0 1 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Andris Džerinš 1 1 2 2 0
Dominik Graňák 0 2 2 2 2
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 1 1 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 2
Martin Látal 1 0 1 3 0
Filip Pavlík 1 0 1 2 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0
Tomáš Zigo 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 30 1 29 96,67 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Sparta v poslední době posilovala a má výborné hráče. V podstatě všechny týmy teď hrajou o hodně, končí základní část. Myslím, že mužstvo odvedlo skvělou práci, byl to jeden z našich nejlepších výkonů. Od začátku zápasu jsme měli skvělý pohyb, hráči se udrželi na kotouči, skvěle kombinovali a předváděli parádní akce. Klíčová byla poslední minuta druhé třetiny, kdy jsme Spartě dali dva góly. To pro ni bylo smrtící, třetí třetinu už si mužstvo zkušeně pohlídalo. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, hráčům jsme za výkon v kabině poděkovali.

František Výborný (HC Sparta Praha):
Bylo vidět, že domácí přistoupili k zápasu velice zodpovědně a chtěli ho zvládnout. Byli velice aktivní, což nám trochu vadilo. Po gólu na 2:1 jsme měli nějaké šance, ale potom jsme udělali chybu a špatně vystřídali. Když jsou hráči na ledě dlouho, tak musí puk sežrat, a ne vylítnout na střídačku. V té druhé třetině jsme chvíli byli jak na řetízkovém kolotoči, protože nám domácí nepůjčili puk a stíhali prostřídat. Potom jsme za pár vteřin dostali zbytečný gól na 4:1, kdy měl Petr Vrána jasný kotouč a nechal se přeskočit. Takových detailů je škoda. Potom už domácí dohráli zápas v klidu. I když jsme na střely vyhráli 30:18, na věci to nic nemění.

Fotogalerie