Zápasy mládeže
pá 29.9.2017 | Klára Petrásková

Východočeská přetahovaná pro Hradec! Starší dorostenci uspěli v derby

Zápasové menu

Páteční východočeské derby? To se proměnilo v pořádnou přetahovanou! V průběhu celých šedesáti minut totiž střídavě vedly oba celky, nikdy ale ne víc než o branku. Za stavu 3:3 pak dospělo klání až do nastavení, v němž gólově uspěli Hradečtí. Výkon celého týmu podtrhl skvělým představením brankář Daniel Dvořák, jenž si připsal hned 42 úspěšných zákroků.

Úvodní třetinu orámovaly branky obou soupeřů

Vstup do utkání? Ten byl bleskový, alespoň tedy z hradecké strany. Hned v první minutě si totiž domácí vybojovali přesilovou hru, jíž po pouhých dvaceti vteřinách zužitkovali ve vedení. František Řehák si sjel z pozice beka až před bránu a svým pokusem se nemýlil – 1:0. Následovala desetiminutovka, v níž měla šance střídavě obě mužstva.

Dominik Sklenář například najel od pravého mantinelu až před gólmana, forhendem se mu ale nepovedlo zasunout puk pod betony. Na druhé straně zase nechybělo moc k tomu, aby se nahození Tomáše Zemana odrazilo od bruslí hráčů do hradecké klece. V této situaci sice Pardubičtí neuspěli, dvě a půl minuty před sirénou už ale ano. Střela Filipa Koffera se odrazila od betonů na horní síťku a nakonec dopadla k pravé tyčce. Odtamtud ji za brankovou čáru doklepl Dominik Chára – 1:1.

Prosadily se opět oba týmy, tentokrát ale v opačném pořadí

Do druhé části vlétlo po hlavě pro změnu Dynamo. Na soupeřovu bránu vysílalo jeden pokus za druhým a Daniel Dvořák musel prokázat, že se umí v brankovišti otáčet. Dlouho hradecký gólman puk za svá záda nepustil, v oslabení ale přeci jen inkasoval. Střela Jana Olivy byla totiž těsně před ním tečována Vítem Rozlílkem – 1:2.

Pardubické jako by vedení uklidnilo, a tak lehce popustili herní otěže. Lvi se rázem také začali dostávat do útoku a krůček za krůčkem dobývali pardubickou svatyni. A povedlo se 82 vteřin před druhou sirénou. Po pokusech Sklenáře a Hrabčáka se puk povaloval před brankovou čárou, a tak svou hůl natáhl Dominik Šedivý. Stačilo mu lehké postrčení a bylo opět vyrovnáno – 2:2.

Schéma dvě branky na třetinu platilo také ve třetí periodě

Pravidelné střídání ve vstřelení první branky třetiny pokračovalo i nadále. Hradci nejprve nebyl jeden gól uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti, další přesilovková akce už ale znamenala opětovné vedení. Tadeáš Pinkas napálil zleva tyčku a kotouč se za zády gólmana odrazil k pravé tyči na hůl Vojtěcha Síly, který pohotově uklidil černou pryž do sítě – 3:2.

Na Hradeckých bylo vidět, že chtějí zbytek zápasu vycházet ze zabezpečené obrany a zbytečně neriskovat, naopak Pardubičtí projevovali čím dál tím větší hlad po vyrovnání. V 59. minutě nakonec sáhli ke hře bez gólmana a vyplatilo se. Dominiku Chárovi přistál v mezikruží touš přesně na hokejku a svižná rána prošla brankářovi mezi betony – 3:3.

Hradec přestál oslabení a po návratu Hrabčáka skóroval

Za vyrovnaného stavu tak napínavý duel dospěl až do nastavení. V něm zažili domácí nejprve horké chvilky v oslabení tři na čtyři, krátce po jeho ubránění už ale mohla propuknout jejich radost z výhry. Samuel Hrabčák naskočil z trestné lavice přímo do hry, sebral na obranné modré puk a zavezl ho až na levý kruh. Odtamtud uplatnil svůj přehled, když v situaci dvou na jednoho narýsoval přesnou nahrávku Dominiku Sklenářovi. Ten neztratil klid a zamířil přesně do odkryté části soupeřovy klece – 4:3p. Páteční vítězství znamená pro starší dorostence již druhé vyhrané derby v sezóně!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Samuel Hrabčák 0 2 2 0 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Maxmilián Komma 0 0 0 0 0
Petr Kuboš 0 1 1 0 2
Jakub Kynčl 0 0 0 0 2
Tomáš Müller 0 0 0 0 0
Jakub Naar 0 0 0 0 0
Martin Pěnčík 0 0 0 0 0
Tadeáš Pinkas 0 1 1 0 2
Petr Poppel 0 2 2 -1 0
František Řehák 1 0 1 -1 0
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Vojtěch Síla 1 1 2 -1 0
Dominik Sklenář 1 1 2 1 0
Martin Soukup 0 0 0 0 0
Kryštof Šánek 0 0 0 0 0
Dominik Šedivý 1 0 1 0 2
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 64 45 3 42 93,33 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Suchý (Mountfield HK):
Hodnotí se mi to dobře, protože jsme vyhráli. Je škoda, že jenom za dva body, mohli jsme mít tři. Minutu dvacet před koncem jsme ale dostali gól, kdy se nám nepovedlo vyhodit tři kotouče. Začali jsme dobře a vedli, v půlce první třetiny jsme ale dostali gól na 1:1. Hra se nám pak trošku zbourala, ale že od půlky zápasu kluci začali makat a jezdit. Dali jsme gól na 2:2, což bylo hodně důležité. Potom jsme vedli, ale chvíli před koncem jsme dostali branku, to nás trošku srazilo. V prodloužení jsme ale zaplať pánbůh urvali dva body.

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice):
Pořád bojujeme se stejnou věcí. Polovina týmu se posadí na zadek, když hrajeme s Hradcem nebo s takhle dobře bruslícím a důrazným týmem, který hraje jednoduchý hokej. To se asi naučit nedá, aby to tak nebylo. Máme bod, dome jsme měli bod, s Hradcem jsme už ztratili čtyři. Spokojený nejsem.