Aktuální zprávy z klubu
čt 15.7.2021 | Klub

Skóruj pro... pomohlo už 17 dětem a vyneslo téměř 600 tisíc

Je to již pět let, co hokejový klub Mountfield HK přišel s charitativním projektem Skóruj pro..., jehož smyslem je přeměňovat hradecké góly ve finanční částku, a tím pomáhat hendikepovaným dětem. Hradecká hokejová rodina přispěla už sedmnácti dětem částkou 599 500 Kč!

Fanda, Pepík, Vojta, Radim, Matěj, Péťa, Ella, Janička, Maruška, Davídek, Laurinka, Matyášek, Davídek, Kuba, Patrik, Viktorka a Saša. Co mají tato jména společného? Všem těmto dětem připravil osud do životní cesty nelehkou překážku, kterou se snaží s pomocí svých blízkých i okolí překonat. Všem se také zároveň dostalo alespoň částečné finanční pomoci díky hradeckým fanouškům a hokejistům.

Vůbec prvním, pro koho se v prosinci 2016 skórovalo, byl tehdy pětiletý František Jančura. Jaký je s odstupem času vývoj chlapce s dětskou mozkovou obrnou? „Fanoušek navštěvuje 3. třídu běžné základní školy s asistentem. Stále je nutná velmi intenzivní rehabilitace, jen díky ní a díky operaci Fanoušek chodí. V létě se snaží jezdit na tříkolce, rád zpívá a miluje hraní na klavír. Sice stále nemá potřebnou stabilitu při chůzi, ale ve škole a doma je schopen fungovat,“ těší jeho rodiče.

Peníze z projektu Skóruj pro... byly využity na operaci Fandových končetin, a to podle profesora Ulzibata, která není hrazena zdravotní pojišťovnou. „Drobnými řezy na šlachách se u Fanouška dosáhlo většího rozsahu svalů, to mu umožnilo kvalitnější pohyb s ohledem na jeho diagnózu. Máme z něj velkou radost. Ještě jednou všem děkujeme, pomohli jste nám!“ vzkazují rodiče malého veselého chlapce.

„Ještě jednou bychom fanouškům i hokejistům rádi z celého srdce poděkovali.“

Rodiče Janičky Smolové (o charitativním projektu Skóruj pro...)

Pozitivní zprávy přišly také od rodiny malé Janičky Smolové, pro kterou padaly puky do branky v únoru 2018, když jí byly čtyři roky. „Od té doby uplynulo hodně času a z Janičky se stala slečna, která začíná pomalu chodit a její psychomotorický vývoj jde pomalu dopředu. Začala být žákyní nultého ročníku Speciální školy NONA v Novém Městě nad Metují a stále dochází na rehabilitace. V roce 2019 se jí narodila sestra, takže má pořád rozptýlení,“ sdělují milé novinky Janiččini rodiče.

Také v tomto případě padla pomoc na úrodnou půdu. „Finance, které jsme skrze projekt obdrželi, jsme využili k nákupu tabletu se speciální aplikací, která jí pomáhá s komunikací. Ten byl samozřejmě i nedílnou pomůckou při online vyučování, které v minulých měsících Jája každý den měla. Také jsme dcerce pořídili elektro-tříkolku, jež jí bude pomáhat, až se opře do pedálů. Je to úžasné kolo, které pro ni bude super rehabilitací. Ještě jednou bychom fanouškům i hokejistům rádi z celého srdce poděkovali,“ posílají zdravici i slova díky rodiče malé slečny.

A jaký je princip celé akce? Určité časové období (nejčastěji jeden měsíc) patří jednomu z hendikepovaných dětí, a právě jemu je měsíční podpora věnována. Za každý gól, který vsítí hráči Mountfieldu HK v soutěžním utkání, je vystaven jeden speciální puk obsahující logo akce, logo klubu, popis zápasu a vlastnoruční podpis střelce dané branky. Daný puk může kterýkoliv fanoušek za 1 000 Kč získat, přičemž celá částka jde na konto dítěte.

Kolik peněz obdarovaný obdrží, záleží na hráčích A-týmu (kolik dají v daném měsíci branek) a na fanoušcích (kolik puků si pořídí). Obvykle přitom platí jednoduchá rovnice: jeden gól = jeden puk = jeden tisíc korun. Svou měrou přispívá pravidelně také kabina A-mužstva.

Projekt, který probíhá ve spolupráci se Střediskem rané péče Sluníčko a společností eSports media, se konal naposledy během vyřazovacích bojů loňské sezóny, kdy vynesl pro Sašu 37 500 korun. A na jeho pokračování se všichni mohou těšit opět v ročníku příštím.