Preview k zápasu
st 4.8.2021 | Petr Koval, Jan Vavřina

Šance se ukázat. Omlazené Lvy čeká v Kolíně první přípravný duel

Více než čtyřměsíční čekání je u konce! Sérii přípravných zápasů Mountfieldu HK zahájí utkání na ledě partnerského Kolína, ve kterém se představí mimo jiné hráči širšího kádru a také některé hradecké naděje. Mnohé z nich navíc čeká premiéra mezi dospělými. Utkání, do kterého oba týmy vstoupí v kombinovaných sestavách, startuje ve čtvrtek v 17:30!

„Po tak dlouhé době jsem malinko nervózní. Samozřejmě se chci předvést.“

Jakub Tichý (před debutem v A-týmu)

V Kolíně dostane šanci se ukázat celá řada mladíků, mezi nimi bude také Jakub Tichý. Urostlého brankáře navíc čeká premiéra za A-mužstvo. „Bude to mnohem náročnější než juniorský hokej. Střely jsou o dost prudší, vše je v daleko větší rychlosti. Snažím se sbírat cenné zkušenosti od Henriho Kiviaha, Štěpána Lukeše i Tomáše Sajdla,“ popisuje své dojmy brankářská jednička juniorů. Právě kamarádi a spoluhráči z předchozích let Tomáš Sajdl – Jakub Tichý se postaví proti sobě. „Určitě se na to moc těším. Zápasová rivalita tam bude, ale jinak si přejeme navzájem,“ doplňuje.

Oba se budou chtít ukázat, navíc na lavičce bude další mladík z hradecké brankářské školy Daniel Dvořák. Všechny tyto naděje může těšit fakt, že je z Mountfieldu HK možné atakovat NHL, což může být velkou motivací. „Je vidět, že se s gólmany v Hradci pracuje dobře. Jsem rád, že to Tomáš Vomáčka a další dotáhli tak daleko. Musíme plnit pokyny trenérů a věřím, že se postupně dostaneme na co nejvyšší úroveň,“ popisuje shodou okolností rodák z Kolína, jehož tak čeká velmi peprný duel.

Nadějný brankář přitom nemá stejně jako všichni spoluhráči úplně jednoduchou pozici. Vždyť poslední soutěžní střetnutí odchytal před téměř deseti měsíci. „Teď jsme odehráli pár utkání za juniorku, jinak ostrý zápas jsem hrál naposledy v říjnu, poté se soutěž přerušila. Musím přiznat, že po tak dlouhé době jsem malinko nervózní. Ale samozřejmě se chci předvést. Uvidíme, jak to dopadne,“ uzavírá 190 centimetrů vysoký gólman.

JakubSklenář
722 zápasů v extralize a spousta tvrdé práce. Třiatřicetiletý defenzivně laděný útočník je jednou z nejvýraznějších posil Kolína, naskočit však může i za Lvy.

Tým zčásti tvořený hradeckými hráči

Pro Kolín znamenal předchozí ročník velký návrat do profesionálního hokeje, čímž dosáhl i zajímavého milníku. Vůbec poprvé si totiž od vzniku České republiky zahrál druhou nejvyšší soutěž, do které se vrátil po 38 letech. Při své premiéře Kozli vybojovali ve 34 duelech 37 bodů, což jim stačilo na 16. příčku. Modrobílé táhl převážně jejich kapitán David Šafránek, jenž byl s bilancí 21+18 pátý v produktivitě základní části.

Tým Petra Martínka a Jana Šťastného se letos bude muset obejít bez nejproduktivnějšího obránce základní části Chance ligy Jakuba Husy, který zamířil do Poruby. Stěhují se také obránci Lukáš Blaha (Brest), hradecký odchovanec Jakub Muška (Dvůr Králové) nebo forvard Patrik Mašín (Amnéville). Obranné řady ale vyztuží duo Ondřej Kachyňa, jenž má zkušenosti z mládežnických reprezentací, a Václav Čížek, který v minulosti naskakoval také pod Bílou věží. S týmem se připravují rovněž Zdeněk Čáp nebo René Piegl – zkušení kmenoví hráči Mountfieldu.

Také ofenzíva se rozrostla zejména o hráče s hradeckou stopou. Zkušenosti Kozlům může předávat Jakub Sklenář s více než sedmi stovkami startů v nejvyšší soutěži. Ve středních Čechách se na novou výzvu chystají také například Jan Veselý nebo trio Petr Poppel, Vojtěch Síla, Matěj Morong. Někteří se však v přípravném utkání objeví v dresu se lvem na prsou.

Pravidla vstupu na čtvrteční zápas

Hradečtí příznivci s permanentkou V.I.P. FANS mohou navštívit tento duel zdarma, po předložení karty na pokladně zimního stadionu v Kolíně obdrží papírovou vstupenku na utkání.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost (negativní PCR test ne starší než 7 dní, negativní antigenní test ne starší než 72 hodin, očkování – minimálně 14 dní po druhé dávce, lékařské potvrzení o prodělání onemocnění Covid-19 v posledních 180 dnech). Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy FFP2. Více informací na sckolin.cz.

Předpokládané sestavy


Tichý (D. Dvořák) – Gaspar, Kalina, Klodner, Šalda, Naar, Pelda – Kevin Klíma, Pilař, Kelly Klíma – Matěj Beneš, Kašpar, Lamper – Síla, Poppel, J. Dvořák.