Akademie ČH
st 13.10.2021 | Daniel Krátký | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Sedmero hradeckých nadějí vyrazilo na reprezentační kempy

Mládežnické soutěže potkala v uplynulých dnech krátká reprezentační přestávka. Zápasy tak ve svých soutěžích akademické celky, dorost ani junorka, nehrály. Ti nejlepší však vyrazili na reprezentační srazy, dres s lvíčkem na prsou obléklo nebo ještě oblékne hned sedm talentů z královéhradecké líhně. Hráči zpod Bílé věže se objevili v nominaci reprezentace do šestnácti, sedmnácti a také dvaceti let.

Nejmladší reprezentanty do šestnácti let mělo původně čekat první mezistátní měření sil proti Slovensku, jenže slovenská strana krátce před startem kempu plánované zápasy zrušila. I tak se nový hlavní trenér kategorie U16 Milan Razým rozhodl sraz uskutečnit. A pozvánku na něj obdrželo také královéhradecké duo dorostenců – Jiří Klíma a Lukáš Král. Ti si se svými parťáky z nároďáku zatrénovali a poté prověřili své nejenom nabité schopnosti v modelovém utkání.

Také národní tým do sedmnácti let se měl utkat s našimi východními sousedy. Výsledek byl bohužel stejný, slovenský svaz utkání na poslední chvíli zrušil. A tak se hledal náhradní program. Nakonec se reprezentace U17 v rámci tréninkového kempu utkala s juniory brněnské Komety, avšak pod Špilberkem padla 1:5. Kouč sedmnáctky Rostislav Vlach na sraz pozval také dva hradecké hokejisty – obránce Filipa Žabu a také útočníka Pavla Šimka, jenž si po návratu do Hradce připsal extraligový debut.

Jiří Klíma | foto: Ronald Hansel

Po krátké pauze se výše zmíněná čtveřice, tedy Jiří Klíma, Lukáš Král, Filip Žaba a Pavel Šimek vydala na další akci reprezentačního týmu. A tou byl skills kemp v Litoměřicích, který vedl zámořím ostřílený kouč Tomáš Pacina v kooperaci spolu s dalším trenéry dovedností.

Dvacítka se pod taktovkou Karla Mlejnka pomalu připravuje na MS v Kanadě, v listopadu tak čeká hráče ročníku 2002, případně mladší, turnaj čtyř ve Švédsku. Přípravu na mezinárodní souboje okořenili trenéři jednodenními kempy na konci září a také v průběhu října. Pouze jediný start v šestnáctce měl na kontě brankář Jakub Tichý, ale svými výbornými výkony v juniorech si vybojoval pozvánku do reprezentačního týmu U20! Na kempu nechybělo ani duo ostřílenějších, Matěj Pinkas a Lukáš Pajer, kteří pendlují mezi juniorkou a Litoměřicemi. Tým českých juniorů se v prakticky stejném složení, tedy i s hradeckým triem, sejde znovu v pondělí 18. října na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze, kde obránci a útočníci absolvují fyzické testy.

Lukáš Pajer | foto: Ronald Hansel