Preview k zápasu
čt 28.10.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Hradec míří do Varů. Prodlouží na západě vítěznou sérii?

Ačkoliv se Hradec nachází téměř na špici extraligy, minulé utkání proti Kladnu ukázalo, jak moc je nejvyšší soutěž vyrovnaná. V Karlových Varech se tak musí mít na pozoru. Energie sice zapisuje spíše prohry a padla i v prvním vzájemném duelu sezóny, v poslední době si však dokázala vyšlápnout i na favorizované celky. Ubrání Západočeši domácí pevnost, nebo je Mountfield porazí už popáté v řadě? To se dozvíme v pátečním duelu, který startuje od 17:30.

„Hru mají založenou na dlouhých nahrávkách a bojovnosti v útočném pásmu.“

#45 Filip Pavlík (o Karlových Varech)

Poslední duel proti Kladnu pro Hradecké nakonec dopadl dobře, s Rytíři se však pořádně natrápili, když ještě pár minut před koncem prohrávali o jeden gól. „Věděli jsme, že několik zápasů dokázali na konci během pěti minut otočit, což se bohužel stalo i v úterý. Ale my to naštěstí otočili zase zpátky,“ vrací se k poslednímu utkání Filip Pavlík. Jak vypadal zápas z jeho pohledu? „Měli jsme pasáže, ve kterých jsme hráli dobře. Góly jsme dali, ale také dostali. Byl to zápas nahoru dolů, takže jsme rádi, že jsme vyhráli,“ těší zadáka Lvů.

Hradecký bek se z gólu radoval rovnou dvakrát. Kromě své tradiční prudké střely se prosadil i trochu kuriózní trefou zpoza branky. „Viděl jsem, že byl brankář trochu vysunutý, takže jsem to tam hodil s tím, že to tam nějak se štěstím spadne. A ono to tam propadlo,“ říká hradecká pětačtyřicítka. Jedním z faktorů úterního duelu byla i častá vyloučení Rytířů, Mountfield však nevyužil ani jednu se sedmi početních výhod. „Přesilovkami jsme si moc nepomohli. Z toho asi vyplynulo to, že jsme neměli šance, ze kterých bychom mohli dávat góly,“ přiznává bek Hradce.

Většinu gólů v posledním zápase, včetně toho rozhodujícího, vsítili hradečtí obránci. Jak vypadá taktika Mountfieldu pod taktovkou Tomáše Martince? „Snažíme se hrát útočný hokej a přečíslovat hráče. Všichni hrajeme do útoku i dozadu a z toho vyplývá to, že beci mají potom šance takhle vepředu,“ popisuje herní strategii rodák z Třebíče. V pátek se Lvi utkají s Energii, narazí tak na sebe dva celky s podobným herním stylem. „Vary se s tím moc nemažou v obranném pásmu a hru mají založenou na dlouhých nahrávkách a bojovnosti v útočném pásmu,“ popisuje pátečního soupeře devětadvacetiletý bek.

TomášVondráček
Karlovarský kapitán jde svému týmu příkladem. Z třiceti čtyř střeleckých pokusů se z gólu radoval šestkrát. Je tak nejúspěšnějším střelcem Energie.

Absence výher drží Vary ve spodní části tabulky

Karlovy Vary se v letošním ročníku zatím hledají. V posledních deseti zápasech zapsaly pouze dvě výhry, což jim přisuzuje až jedenácté místo s dvaceti body. Nejhorší období zažila Energie na přelomu září a října, kdy prohrála pětkrát v řadě. Myšlenky na lepší časy zažehl až zápas proti Plzni, kterou Západočeši vynulovali 3:0. Porážka silného soupeře ale tým nenakopla. Vary padly v Litvínově 3:4, a ačkoliv poté zdolali Kometu 5:3, v posledních dvou zápasech prohrály jak proti Vítkovicím (2:3), tak proti libereckým Tygrům (2:3).

Ve většině statistik jsou Západočeši spíše průměrní. Hůře se jim daří v oslabeních, která úspěšné ubrání jen v 77,78 % případů, problémy jim dělá také otevření gólového konta zápasu – vstřelit branku jako první se jim povedlo jen šestkrát. Pokud něco Energii jde, je to odolávání závěrečnému tlaku soupeře. Již čtyřikrát totiž naděje protivníka ukončila trefou do prázdné brány. Ještě v něčem se Vary vymykají – patří ke třem týmů, které letos ještě nemusely o osudu utkání rozhodovat v samostatných nájezdech.

Výsadní místo v karlovarském brankoviště patří Filipu Novotnému, který má po šestnácti odchytaných duelech úspěšnost 91,83 %. Nejproduktivnějším hráčem týmu je forvard Martin Kohout, který už nasbíral 13 kanadských bodů (3+10). Střelecky nejúspěšnější je Tomáš Vondráček se šesti přesnými trefami. Ve Varech hrají prim převážně útočníci. Jakub Flek je hráčem, který na ledě tráví v průměru nejvíce času (20:15 minut), Petr Koblasa naopak nasbíral nejvíce trestných minut, a to rovných třicet.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, T. Hanousek, T. Havlín, Pulpán, Weinhold – O. Beránek, T. Rachůnek, Flek – Průžek, Miškář, Hladonik – Koblasa, Jiří Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček.