Preview k zápasu
út 7.12.2021 | Tomáš Kalas

Lvi míří do neoblíbeného Liberce! Prolomí dvouleté čekání na výhru?

Po dvou nezdarech přišel Hradec se čtyřmi výhrami v řadě a znovu prohání Třinec na prvním místě tabulky. K tomu, aby Lvi přidali pátou čárku, však musí uspět v Liberci, kde se jim nedaří. Na výhru v tamní aréně čekají už přes dva roky a rádi by takto dlouhé období prolomili. Tradičně řevnivý duel začíná ve středečních 18:00.

„Zápasy s Libercem bývají vyhecované a mají skvělé tempo.“

#42 Petr Koukal (o duelech s Libercem)

Hradec i nadále sbírá body a dva duely s Boleslaví a Spartou, které prohrál hned za sebou, vykompenzoval čtyřmi vyhranými. Nejen Petr Koukal si ale uvědomuje, že to není ještě úplně optimální. „Z posledních výkonů nemáme jak my, tak trenéři, moc velkou radost. Kdybychom dokázali pracovat déle a drželi se všeho, co máme, tak jsme mohli mít tři body místo dvou,“ naráží hradecký útočník na herní výpadek proti Motoru, po kterém vyhráli Východočeši až v prodloužení.

„Jsou zápasy, kdy člověk tahá za kratší konec, celý tým to vidí, že moc nejdou nohy, nedaří se, ale nakonec se povede vyhrát. Jako třeba ve Vítkovicích nebo s Motorem. Pak ta spokojenost je menší, dobrá první třetina a další dvě trápení. Je furt na čem pracovat,“ ví útočník, který do Hradce dorazil v roce 2017 po úspěšné misi v Jekatěrinburgu. Na druhou stranu ale zkušený forvard podotýká, že je to i otázka bodového zisku, což se Lvům daří naplňovat. „Body za krásu nám nikdo nedá a nikdo nebude spokojený, když bude tým desátý, ale bude hrát krásný hokej, na který se dobře kouká,“ doplňuje mistr světa z roku 2010.

Pod Ještěd zamíří hradečtí hokejisté s negativní bilancí vzájemných zápasů v zádech. V Home Credit Aréně vyhráli jenom tři duely, naposledy 27. října 2019, a to 3:2. Mohou to mít hráči už v hlavách? „Liberec je především z dlouhodobého hlediska špičkový tým, který to potvrzuje dlouhé roky. Nemáme to asi úplně v hlavách, Tygři drželi to jádro týmu dlouho, kvalitu měli a každý rok šli na Prezidentský pohár. Letos se jim daří méně, přestože jsme tam první duel prohráli,“ říká 39letý útočník směrem k Tygrům.

„Tým, který chce na pohár útočit, doma neztrácí skoro žádné body a vyhraje párkrát venku. To se Liberci dlouhodobě dařilo. A jestli jsme tam vyhráli třikrát za devět let, to není moc velké číslo… Ale určitě se tam těším, souboje s Libercem bývají vyhecované a mají skvělé tempo,“ uzavírá s výhledem do duelu na severu Čech dlouholetý bývalý hráč Pardubic.

TomášFilippi
Po návratu z Ruska patří Filippi opět k libereckým tahounům. Za 27 utkání je s 10 brankami společně s Jaroslavem Vlachem nejlepší střelec týmu, s bilancí 10+10 pak i nejproduktivnější hráč.

Liberecké trápení nebere konce

Čekal by to zřejmě málokdo poté, co Liberec v loňské sezóně podlehl až ve finále Třinci a bral tak titul vicemistra republiky. I letní prognózy pasovaly Tygry do vyšších pater tabulky, avšak realita je velmi odlišná. Přitom pro ně ročník nezačal vůbec špatně, ze čtyř duelů měli bilanci tři výhry a jednu prohru po nájezdech. Jenže pak přišla černá série, která předznamenala pád Severočechů tabulkou. Mezi pátým a šestnáctým kolem totiž vyhráli jenom jeden duel, a to doma proti Motoru. Bolestivý pro ně byl obzvláště zápas devátého kola v Třinci. Repríza finále znamenala vysokou výhru Ocelářů poměrem 7:2!

Ačkoliv po prohře právě v Hradci vykompenzovali nepovedenou pasáž ročníku třemi výhrami v řadě, jedním bodem z derby s Boleslaví a výhrou ve Zlíně, není to stále úplně ono. Z posledních sedmi soubojů vyválčili pod Ještědem sedm bodů s bilancí tři výhry – z toho dvě v prodloužení – a čtyři prohry. V současnosti je z toho tak 12. místo s 36 body, na 13. Energii mají náskok Liberečtí jenom bod! Devízou šelem byly tradičně přesilové hry, ale ani o ně se nemohou opřít. V současnosti mají využití na 13,4 %, což je společně se Zlínem nejhorší procento v lize.

Nedaří se ani v útoku, 61 nastřílených branek je třetí nejhorší číslo v lize, velkou oporu však mají Severočeši v brance. Petr Kváča s úspěšností zákroků 91,67 % a průměrem 2,44 gólu na zápas patří statisticky do horní části přehledu, velký zájem o něj byl nedávno z Ruska, avšak zatím zůstává 24letý brankář v Česku. Liberci hodně chybí i osobnost v kabině, kterou Ladislav Šmíd bezesporu byl. Vleklé problémy s krční páteří vystavily obránci opětovně stopku v polovině října a jeho návrat je odhadován na přelomu roku.

Sestavy z minulého utkání


J. Pavelka (21. Kváča) – M. Rosandić, Štibingr, M. Ivan, Kolmann, Derner, J. Šedivý, Aubrecht – Ordoš, Filippi, Gríger – Birner, Klepiš, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – J. Šír, A. Najman, Faško-Rudáš.