Preview k zápasu
so 15.1.2022 | Petr Koval

Návrat na domácí led, do Hradce zavítá nevyrovnaná Kometa

Mountfield v pátek protáhl svoji nepříznivou bilanci s pražskou Spartou – osm utkání v řadě nedokázal proti Pražanům uspět za tři body. Nyní přichází šance na zisk dalších bodů, a to před domácím publikem. Pod Bílou věž zavítá aktuálně sedmý celek tabulky – brněnská Kometa. Vrátí se Lvi na vítěznou vlnu? Startujeme v neděli od 16:00.

„Jejich první lajna je velmi hokejová. Mají také velice nebezpečné přesilovky.“

#62 Radek Pilař (o síle Komety)

Východočeši v pátek podlehli Spartě 1:4, jak duel hodnotí Radek Pilař? „V pátek se nám vůbec nic nedařilo a svoji hru jsme hráli zhruba deset minut ve druhé třetině. Jinak jsme se vůbec nedostali do naší hry. Nefungoval nám forček. Přehrávali nás jejich dlouhými přihrávkami za obranu a často nám ujížděli dva na jednoho,“ popisuje důvody neúspěchu všestranný hráč.

V sestavě znovu figurovali i dva hradečtí junioři – obránce Matěj Pinkas odehrál necelých 13 minut, útočník Lukáš Pajer 11. „Myslím si, že kluci nehráli špatně. Jsou to naděje do budoucna a když na sobě budou pracovat, tak tady určitě můžou hrát,“ glosuje výkony svých spoluhráčů. Právě Radek Pilař byl v jedné formaci s mladým forvardem. „Měli jsme v lajně Koukyho, takže všechna komunikace šla přes něj. Všichni si k tomu snažíme něco říct, ale on je v naší pětce ten hlavní, kdo dává rady,“ odtajňuje přínos Petra Koukala.

Po devětatřiceti kolech Hradec drží sedmnáctibodový náskok na páté Vítkovice. „Nerad bych koukal na to, jaký máme polštář. Musíme jít zápas od zápasu a předvádět hru, co chceme,“ říká pětadvacetiletý forvard. Konstantní příděl bodů a udržení kroku s lídrem tabulky můžou Lvi potvrdit už v utkání s Kometou. „Jejich první lajna je hodně hokejová. Mají také velmi nebezpečné přesilovky – Mueller, Holík, Zaťovič – na ty si budeme muset dát velký pozor. Doma je ale musíme porazit!“ uzavírá hráč s číslem 62.

PeterMueller
Rekordman co do počtu bodů mezi cizinci v jedné sezóně z předchozího ročníku patří na špici bodování i letos. Hráč, jenž stihl 297 utkání v NHL, je se 44 body druhý v produktivitě celé soutěže.

Kometu opět táhne trio Mueller–Holík–Zaťovič

Moravané se aktuálně nachází na 7. příčce extraligové tabulky. Její střed je však obrovsky vyrovnaný. Vždyť na čtvrtou pozici zajišťující přímý postup do čtvrtfinále ztrácí jen šest bodů. Na druhou stranu na 13. Vary jich mají k dobru dvanáct. I v novém roce drží podobný standard. Ze čtyř posledních střetnutí získali šest bodů. To poslední nezvládli, když padli 3:6 proti Vítkovicím. Letošní vzájemná utkání vyznívají lépe pro Mountfield, jenž vede 2:0 na zápasy. V říjnu hradecká obrana nepovolila Brnu ani gól a pomohla k vítězství 3:0. O měsíc později pak z druhého největšího města odvezl vítězství 3:1.

Kometu trápí vstupy do zápasů. Po 38 odehraných kolech vstřelila úvodní branku pouze šestnáctkrát, což ji řadí mezi nejhorší celky. I speciální formace odráží postavení v tabulce, ty totiž rovněž patří do průměru soutěže. Přesilovka je s úspěšností 20,35 % sedmá nejlepší. V početní nevýhodě Brňané zase zastavili 79,13 % útoků soupeře. Mohou se však pyšnit titulem nejméně trestaným mužstvem. Svěřenci Jiřího Kalouse seděli za katrem 255 minut, což je o 151 minut méně než hráči Hradce Králové.

Tým modrobílých už čtvrtou sezónu v řadě táhne produktivní trio Mueller–Holík–Zaťovič. Americký sniper je s bilancí (21+23) opět lídrem produktivity svého týmu, navíc s průměrem přes 22 a půl minuty je nejvytěžovanějším hráčem kádru. Z obránců vévodí Radegast Indexu tradičně Michal Gulaši, jenž v této statistice figuruje před Richardem Nedomlelem. Mezi třemi tyčemi dostala nejvíce prostoru slovenská akvizice Matej Tomek (úspěšnost 90,15 %, průměr 2,75 branek na zápas). Devět zápasů stihla také listopadová posila Jakub Sedláček (úspěšnost 92,03 %, průměr 2,29 branek na zápas).

Pravidla vstupu na utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků – majitelé permanentek kategorií V.I.P. FANS (fialové karty), partneři klubu (zlaté GOLD karty, stříbrné SILVER karty) a majitelé sponzorských karet či členové fanklubu (červené karty bez uvedené ceny). Naopak všichni ti, kteří vlastní červené permanentky s uvedenou částkou na zadní straně, budou mít své karty pro následující zápasy zneplatněné. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Nedomlel, Blain, Šalda, Pinkas, Gaspar, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Miškář, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Pajer.

😷 Děkujeme! 🙏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 16. ledna 2022