Ohlasy k zápasu
so 13.8.2022 | Jan Brůna, Jan Vavřina

Ve finále chci Zug, říká Jakub Lev. Maže vajíčka ve statistikách

Prvním střelcem Hradce v novém ročníku je Jakub Lev. Ten se proti Mnichovu na turnaji v Kitzbühelu prosadil už v sedmé minutě. Na něj pak navázalo pět spoluhráčů, Lvi vyhráli vysoko 7:1 a těší se na nedělní finále. Útočník s číslem 30 nastoupil v lajně se dvěma nováčky. Jak se mu hrálo, proč chce ve druhém mači Zug a co znamená, že „maže vajíčka ve statistikách“?

Jakube, po utkání s Mnichovem lze mluvit o snovém vstupu do sezóny. Pamatujete si ve své kariéře takto povedenou úvodní třetinu?
Abych řekl pravdu, první zápasy takhle v létě si nikdy moc nepamatuji. Ale samozřejmě je to příjemné, vypracovat si takový náskok – spadlo nám tam všechno, na co jsme sáhli. Třetina vypadala dobře a pak už jsme celý duel kontrolovali.

Vy sám jste se prosadil jako první z týmu. Pomůže hráči, že nemusí čekat na úvodní gól dlouho?
Samozřejmě, pro každého je důležité, aby se mu dařilo jak herně, tak bodově. Osobně chci ta vajíčka, která tam svítí na začátku sezóny ve statistikách, co nejdříve smazat. Pak se dá hrát s čistou hlavou.

Byli jste na utkání hodně nažhaveni? Myslíte, že se to projevilo výkonem v první části?
Tréninků bylo už opravdu hodně. Trénovali jsme dvoufázově, takže jsme se těšili, že si konečně proti někomu zahrajeme. Jsme rádi, že jsme to zvládli, a můžeme se připravit na nedělní finále.

„Jsou to mistři nebo medailisté ze svých zemí.“

#30 Jakub Lev (o týmech na turnaji v Kitzbühelu)

Nastoupil jste ve formaci s nováčky Oliverem Okuliarem a Markem Zacharem. Jak fungovala vaše spolupráce?
Ještě je hodně na čem pracovat, byl to první zápas, což je o hodně jiné než trénink. Před dalším utkáním si ještě řekneme, co nám šlo a nešlo, abychom to vyladili před startem Ligy mistrů i extraligy. Pro nové kluky je těžší pobrat systém, v každém týmu je to trošku jiné. Jeden dva tři zápasy to trvá a sedne si to. Pak už je celkem jedno, kdo s kým hraje.

Jak se vám osobně zamlouvá turnaj v Kitzbühelu? Je to dobrá prověrka před ostrým startem?
Jsem hlavně rád, že hrajeme s jinými týmy – v extralize se potkáváme pořád se stejnými. Těší mě, že tu jsou dobrá mužstva, všechna hrají Champions League, jsou to mistři nebo medailisté ze svých zemí. Je to skvělá konkurence a prověří nás, jak na tom jsme.

Jak už jste zmínil, víkend uzavře večerní finále. Co je do té doby na programu?
Dáme si dobrou večeři, pak se s kluky půjdeme podívat na druhý zápas, abychom viděli ostatní týmy. Osobně bych chtěl ve finále Zug, protože s Honzou Kovářem jsem výborný kamarád. V pátek jsme byli na kafi a na večeři. Rád bych si proti němu zahrál, nepoštěstí se mi to každý rok. Ráno se protáhneme, potrénujeme, možná se půjdeme projít a vyjedeme lanovkou na kopec. Když hrajeme až v sedm, tak ať nám den trošku uteče a neležíme jen na hotelu. Jsem tu potřetí nebo počtvrté, takže to tady znám, byl jsem tu na dovolené jak v zimě, tak v létě. Už vím, kam jít, jaké jsou tu restaurace… Trošku to klukům ukážu, je to nádherné město – atmosférou, v rámci Rakouska je to TOP středisko, všechno krásně čisté, má historii.