Preview k zápasu
čt 22.9.2022 | Daniel Krátký

Zpátky do akce! Pod Bílou věží se představí neporažené Vítkovice

Celý pracovní týden museli čekat hradečtí hokejoví příznivci na další zápas Mountfieldu HK v rámci Tipsport extraligy. Nyní se dočkají: Svěřenci Tomáše Martince v pátek na svém kluzišti v ČPP Aréně přivítají dosud neporažené Vítkovice v čele s produktivním duem Peterů – Muellerem a Kriegerem. Druhé domácí utkání v ČPP Aréně startuje v 18:00.

„Musíme na něj dát pozor, protože je schopný dát z každé střely gól.“

#26 Aleš Jergl (o duelu s Vítkovicemi)

Do extraligy vstoupili hokejisté Mountfieldu HK porážkou po prodloužení s Libercem a výhrou po šedesáti minutách v Karlových Varech. Až do zápasů české nejvyšší soutěže se po zranění zapojil Aleš Jergl. Jak on je zatím spokojený se vstupem do Tipsport extraligy? „Za čtyři body jsme celkem rádi. Věříme, že další body budou do tabulky přibývat. Začátek extraligy je vždycky nejtěžší. Věřím, že v pátek vyhrajeme, připíšeme si další body do tabulky a posuneme se zase o krok dopředu,“ líčí hradecká šestadvacítka.

Duel ve Varech skončil těsnou výhrou pro Hradec Králové 3:2, ačkoliv o tři body se museli Východočeši strachovat až do poslední chvíle. „Bylo to celkem těžké utkání. Za stavu 3:1 jsme měli přesilovku pět na tři, kterou jsme nevyužili. To byla škoda, mohli jsme jim odskočit. Ale za tři body jsme rádi. Je hodně dobře, že jsme vyhráli,“ cení si osmadvacetiletý rodák z Hané, kterého stejně jako ostatní členy A-týmu štve (ne)využívání početních převah „Řekl bych, že nás nejvíce trápí přesilovky. Ty v hokeji rozhodují zápasy. Snažíme se na nich pracovat každý trénink, věřím, že to bude jenom lepší. Tak, abychom si v zápasech mohli přesilovkami pomáhat,“ poodhaluje šikovný útočník.

Pátečním soupeřem budou pod Bílou věží doposud neporažené Vítkovice. A to v čele s Petery Muellerem a Kriegerem, kteří zatím spolu v útoku válí, jejich společná bilance činí 4+5 během dvou zápasů. „Vítkovice jsou celkově mančaft, který je skvěle poskládaný. Peter Mueller je zvučné jméno, hlavně na něj musíme dát pozor, protože je schopný dát z každé střely gól,“ míní Aleš Jergl. „Bude to určitě těžký zápas, ale my do toho půjdeme na plno a budeme chtít urvat tři body,“ uzavírá hradecký útočník.

PeterKrieger
Rodák z amerického státu Minnesota se po povedené sezoně v barvách slovenského Zvolenu upsal Vítkovicím, osmadvacetiletý útočník navíc dostal prostor vedle Petera Muellera. Výsledek? Po dvou zápasech má na kontě pět asistencí, po čtyřech z nich Mueller skóroval.

Vítkovice vytasily největší letní bombu

Ostravané v loňské sezoně skončili, stejně jako Mountfield, před branami semifinále. Vítkovice padly po nejkratší možné čtvrtfinálové sérii s Třincem. Přes léto jejich kádr prošel několika zajímavými změnami. Největší přestup, největší bomba, největší šok. Nazývejte přesun Petera Muellera z Brna do Vítkovic jak chcete, nicméně tým Miloše Holaně tím získal obrovského tahouna k Dominiku Lakatošovi nebo Robertsi Bukartsovi. K němu navíc dorazilo duo Peter Krieger a Willie Raskob ze Slovenska, brankář Lukáš Klimeš z Komety, zkušení a na extraligu nadstandardní slovenští beci Juraj Mikuš a Mário Grman či mladíci z první ligy Roman Půček a Daniel Krenželok.

I přes velké posílení ale Vítkovice počítaly i velké ztráty, tým opustili dva elitní hráči: Kariéru se rozhodl ukončit Roman Polák, z něhož se stal hokejový skaut týmu NHL Columbus Blue Jackets. A také Rus Alexej Solovjov, u kterého Moravané vzdali boj o vízum, přestože smlouvu v Ostravě měl i nadále. Navíc poměrně velkou a rovněž dlouhotrvající stopu vyšlápl ve vítkovické kabině během dlouhých let brankář Daniel Dolejš, jenž Ostravu dokonce nechtěl opustit, a tak se upsal prvoligové Porubě. Za jedno ze známých hokejových firem se dá navíc jistě brát i jméno Jana Hrušky, ten se překvapivě upsal druholigovému Znojmu.

Během přípravy si Vítkovice zahrály hned deset přátelských utkání, během kterých si odskočily i na turnaj do Francie. Tam si Ostravané připsali všechny tři prohry během předzávodního období. Nicméně na území České republiky nenašli svěřenci Miloše Holaně přemožitele. A v nastoleném trendu pokračují i v novém ročníku Tipsport extraligy, ve kterém zvítězili v Litvínově 3:2, doma poté zdolali i Plzeň 4:2. Bodově vystřelilo hlavně duo Peter Mueller a Peter Krieger, které se přímo podílelo na čtyřech brankách z celkových sedmi, které Moravané ve dvou zápasech nasázeli, druhý jmenovaný má ještě navíc jednu nahrávku na gól Robertse Bukartse. Jak si ale produktivní cizinci v barvách Vítkovic povedou pod Bílou věží?

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Vítkovicím jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Kalina, Blain, Pilař, F. Pavlík, Nedomlel, McCormack, Jank – Okuliar, Kevin Klíma, Jergl – Štohanzl, Cingel, Lev – Smoleňák, Lalancette, Ščerbak – R. Pavlík, Zachar, Kelly Klíma.