Preview k zápasu
so 24.9.2022 | Jan Brůna

Hradečtí cestují do Kladna. Vyhrají potřetí v řadě?

V neděli směr ven. Hráči Mountfieldu HK si při návratu před své fanoušky poradili s do té doby stoprocentními Vítkovicemi po nájezdech a už vyhlížejí další duel. K němu pocestují do Kladna, kde před minulými Vánocemi vyhráli vysoko 9:2. S Rytíři mají Lvi obecně dobrou bilanci. Naváží na ni i teď? Úvodní buly bude provedeno v 16:00.

„Kdykoliv můžu hrát doma, je to pro mě speciální.“

#70 Radek Smoleňák (o návratu na kladenský led)

Hradečtí v pátek porazili Vítkovice 3:2 po nájezdech a připsali si druhou výhru ze tří mačů. „Začátek sezony je důležitý, abychom se lehce dostali do klidu a nemuseli to od druhého třetího kola někde honit. Jsme rádi za body, které máme,“ pochvaluje si Radek Smoleňák. Už v neděli čeká jeho tým další mač – po roční pauze, kdy Rytíři hráli v chomutovském azylu, se podívá do zrekonstruované arény na Kladně. „Těším se moc. Kdykoliv můžu hrát doma, je to pro mě speciální. Jsem zvědavý, jak je to opravené, ještě jsem tam nebyl. Přijde spousta kamarádů, rodina, bude tam hodně známých tváří. V létě tam trávím veškerý čas,“ popisuje kapitán.

Komu budou zmiňovaní návštěvníci utkání držet palce? „Moji sousedi z ulice budou fandit Kladnu. Za moje lístky,“ směje se. „Rodina určitě bude fandit mně, tam není o čem. Je to takové zvláštní, protože Kladno sleduji po nás úplně nejvíce. Chci, aby hráli dobře, na druhou stranu doufám, že je tam odrbeme o body,“ vysvětluje svoje menší dilema. Z mužstva soupeře se nejvíc těší na Tomáše Plekance. „Volal jsem si s ním. Probírali jsme, že si budu muset vzít holenní chrániče asi i na lýtka, jak mě pořád osekává,“ pokračuje v dobrém rozmaru. „Nemůže mi totiž zapomenout, že jsme proti sobě hráli v NHL jeden zápas a vsadili jsme se o večeři. S Tampou jsme v Montrealu vyhráli, takže je to 1:0 pro mě,“ vzpomíná s úsměvem rodák z Prahy.

Ten se v mládeži přesunul právě do Kladna, na které teď narazí. „Změnili spoustu věcí. Mají nové trenéry, spoustu nových kluků, výborného gólmana. Druhou polovinu loni měli fantastickou a hodně věcí si přenesli do této sezony. Jestli tam chceme vyhrát, musíme mít dobrý start. Protože když vycítí, že mají šanci na body, je to s nimi těžké,“ říká na závěr Radek Smoleňák.

AdamKubík
Bývalý útočník Mountfieldu zažívá na Kladně povedený vstup do sezony, když dosud vstřelil dvě branky ve třech kláních. Poslední vzájemný duel navíc v ČPP Aréně rozhodl právě on proměněným nájezdem.

Kladno zatím pokaždé bodovalo

Rytíři zakončili loňskou základní část extraligy ziskem 62 bodů, což znamenalo 14. místo a baráž o udržení. V cestě stála Jihlava, kterou Středočeši porazili 4:1 na zápasy a uhájili svoje místo v nejvyšší soutěži. Přes léto prošel mančaft výraznou obměnou. Ze Sparty se k týmu připojil Ladislav Zikmund, zadní řady zase vyztužil ex-hradecký Oskars Cibulskis. Klub byl na přestupovém trhu velmi aktivní na přelomu srpna a září, kdy přivedl forvardy Alberta Michnáče z Prešova, velezkušeného Jakuba Klepiše z Liberce a na závěr ještě Švéda Adama Brodeckiho z finského JYP.

Vedení se však muselo smířit i s citelnými odchody. Hned na startu přestupů mužstvo opustil střelec Nicolas Hlava ve prospěch Litvínova. Z Kladna se stěhovali také Markové Baránek a Račuk. Konkurenci z Českých Budějovic posílil Jakub Strnad, do Frýdku-Místku se přesunul mladík Ondřej Machala.

Kladenští sehráli v rámci přípravy deset utkání a v šesti z nich padli. V lize zatím ve všech třech duelech bodovali a start mohli mít ještě lepší, kdyby neztratili úvodní mač proti Pardubicím. Jenže hattrick Tomáše Zohorny se postaral o opak a tým Jaromíra Jágra prohrál 4:5 po prodloužení. Přestřelku s Libercem zase dotáhli svěřenci Jiřího Burgera až do nájezdů, kde rovněž nestačili. A tak přišla první výhra v pátek na ledě Komety, odkud Rytíři odvezli všechny body (3:1). Tým ze středu Čech zatím táhnou Matěj Beran s bývalým Lvem Adamem Kubíkem, kteří mají na svém kontě tři, respektive dvě branky.

Sestavy z minulého utkání


Brízgala – Dotchin, Cibulskis, Sotnieks, Ticháček, Babka, Kehar, Veber – Kubík, Plekanec, Brodecki – Procházka, Klepiš, Michnáč – Filip, Zikmund, Beran – Bláha, Indrák, Melka.