Preview k zápasu
so 1.10.2022 | Jan Hirsch

V prvním říjnovém duelu se Hradec představí na ledě Litvínova

V pátek odehrál Mountfield zápas na ledě brněnské Komety a ačkoli na klec Marka Čiliaka vyslal 59 střel, z vítězství 4:0 se radovali Jihomoravané. Druhé venkovní utkání v řadě čeká hradecké hokejisty proti Litvínovu, který se v lize zatím trápí a je až na poslední příčce. Dojde si Hradec na Stadionu Ivana Hlinky pro výhru? Úvodní buly bude vhozeno v neděli v 17:20.

„Každá střela bude nebezpečná, čehož jsme si vědomi a doufám, že to bude v náš prospěch.“

#69 Marek Zachar (o změně rozměrů hřiště v Litvínově)

V 6. extraligovém kole Hradec pohostilo Brno. Výrazně střelecky aktivnější byli v tomto utkání Východočeši i s Markem Zacharem. Ale to nestačilo. „Na Marka Čiliaka jsme bohužel nenašli recept,“ komentuje 24letý útočník výkon soupeřova brankáře. „Byli jsme bezzubí, měli jsme sice hodně střel, ale vyložené šance jsme neměli. A když už se otevřela nějaká příležitost, tak byla zblokována brněnskými hráči. Nedá se nic dělat, musíme to hodit za hlavu a soustředit se na další zápas,“ mrzí frýdlantského rodáka prohra 0:4.

Kromě produktivity trápí v úvodních kolech sezony Lvy i široká marodka, díky čemuž se proti Brnu do sestavy probojovali mladíci Lukáš Pajer, Martin Štohanzl a Petr Moravec, pro kterého navíc šlo o extraligový debut. „Mory, Paji i Štohy měli šance a dostávali Kometu pod tlak. Vlili nám trošku čerstvé krve do žil,“ chválí své spoluhráče hradecká devětašedesátka. „Myslím, že jsme je spíš tlačili, ale bez gólu se prostě zápas vyhrát nedá,“ hlásí ex-liberecký forvard.

„Něco jsme si k tomu řekli, musíme se víc tlačit do brány, víc chodit do slotu, abychom gólmanovi zastínili výhled,“ poodkrývá, jakým způsobem se Tomáš Martinec snaží zlepšit hru svého týmu. „Potřebujeme taky dávat špinavé góly, jakmile je dáme, můžeme dávat i ty hezké,“ má jasno 175 cm vysoký rychlík. Lvy v neděli čeká zápas na Stadionu Ivana Hlinky v Litvínově, jehož ledová plocha byla před sezonou zúžena na rozměry zaoceánské NHL. „Očekávám hodně soubojů, každá střela je nebezpečná, čehož jsme si vědomi a doufám, že to bude v náš prospěch,“ uzavírá Marek Zachar.

ŠimonZajíček
Litvínov zatím hledá jedničku v brankovišti. Na začátku sezony jí je mladičký Šimon Zajíček, ale Verva se aktivně shání po novém brankáři. Jaká posila dorazí mezi tyče?

Litvínovu se v lize zatím nedaří

Během přestupového období byl kádr Vervy výrazně obměněn. Do svých obraných řad si trenér Vladimír Růžička přivedl hned tři lotyšské hráče: ze švédského Örebro čtyřiadvacetiletého Kristapse Zileho, ze Soči Janise Jakse a z Německa přišel Ralfs Freibergs. Jeho jméno není české hokejové scéně neznámé – působil ve Zlíně, Kometě Brno a v roce 2021 získal s Třincem mistrovský titul. Dalším bekem nově oblékajícím litvínovský dres je Radim Šalda, kterého si hradečtí fandové můžou velmi dobře pamatovat ještě z minulé sezony v trikotu Lvů. Nejnovějším přírůstkem je Američan Josh Wesley, jehož příchodem reagovalo vedení Vervy na nepříznivé výkony. I do útoku přibyla zvučná jména: z Českých Budějovic přišel Jindřich Abdul a Šimon Stránský se vrátil do Česka po povedené sezoně ve Finsku.

Před sezonou ale v litvínovské kabině proběhlo i dvojnásobné loučení. František Lukeš a Viktor Hübl, kteří patří mezi legendy jak Vervy, tak celé Tipsport extraligy. Druhý jmenovaný drží rekord za nejvíce utkání (1276) a nejvíce kanadských bodů (902) v české nejvyšší soutěži. Oba si našli nové působiště v Chomutově. Spolupráci Verva ukončila s Richardem Jarůškem, který v sezoně 2016/17 získal 45 bodů v dresu Hradce. 31letý forvard je prozatím bez angažmá. Tým opustil také Kanaďan Aaron Irving (SaiPa), v loňském ročníku s 12 góly třetí nejlepší střelec Litvínova a beci Uvis Janis Balinskis (Liberec) a Matěj Stříteský (Mladá Boleslav). 29letý Marek Hrbas nově hraje za brněnskou Kometu a oddaný litvínovský srdcař František Gerhát ukončil ve dvaatřiceti letech profesionální kariéru.

Vstup do 30. ročníku TELH se Severočechům nevydařil úplně podle jejich představ. V prvním kole podlehli Vítkovicím 2:3 na domácím ledě, první gól za Vervu si připsal Šimon Stránský. Proti Spartě Litvínov dlouhou dobu držel bezbrankové skóre, v poslední desetiminutovce však schytal 3 góly a odjížděl tak s prázdnou. I na utkání s Českými Budějovicemi by svěřenci Vladimíra Růžičky nejradši zapomněli, v půlce zápasu prohrávali 2:3 a došlo na výměnu brankářů. Čerstvě vystřídaný Šimon Zajíček se nestačil ani pořádně rozchytat a po necelých dvou minutách hry inkasoval. Litvínov nakonec prohrál 3:6. Následující dvě utkání odehráli Chemici doma a ačkoli pokaždé dotáhli zápas do prodloužení, ani jednou z něj nevyšli vítězně (2:3 s Libercem a 1:2 s Kladnem). Z úvodních pěti zápasů tak Verva získala jen 2 body za prohru po prodloužení a po nájezdech a krčí se až na spodní příčce tabulky. Dokáže nastartovat proti Hradci?

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Blain, Nedomlel, McCormack, Kalina, Čáp, Jank, Piegl – Veselý, Lalancette, R. Pavlík – Lev, Cingel, Smoleňák – Jergl, Zachar, Okuliar – Pajer, Štohanzl, Moravec.