Preview k zápasu
čt 17.11.2022 | Eva Šafranková

Po pauze poprvé doma, Hradec přivítá zvedající se Litvínov

Po reprezentační přestávce začal Hradec prvním osmifinálovým zápasem CHL proti Färjestadu, ve kterém předvedl slušný výkon a stále může pomýšlet na postup do čtvrtfinále. Tipsport extraliga je také v plném proudu a Mountfield se po 12 dnech opět představí v ČPP Aréně, kde naposledy porazil brněnskou Kometu 5:1. Tentokrát ho čeká souboj s Litvínovem, na který v domácím prostředí umí. Šestkrát za sebou totiž slavil výhru s plným ziskem bodů. Podaří se mu prodloužit tuto šňůru a oplatí Vervě porážku ze začátku října? Utkání startuje v pátek v 18:00.

„Je škoda, že se nám to nepodařilo udržet.“

#45 Filip Pavlík (o dvoubrankovém vedení proti Färjestadu)

Hradec vyrazil na první osmifinálové utkání do švédského Karlstadu. Ačkoliv v průběhu navýšil své vedení na rozdíl dvou branek, nakonec si přivezl porážku 3:4. Neznamená to však, že by byl postup do další části Ligy mistrů nereálný. „Je škoda, že se nám to nepodařilo udržet. Odskočili jsme na dva góly, pak jsme ale během chvíle inkasovali na 3:2 a 3:3. Je škoda, že jsme si to neudrželi. Nicméně 3:4 není špatný výsledek do odvety, která nás čeká doma,“ vrací se k vývoji zápasu Filip Pavlík. V závěrečných vteřinách ho trefil puk, ale následně se ukázalo, že po zdravotní stránce je v pořádku. „Protože se mi už jedno podobné zranění letos přihodilo, zprvu jsem nevěděl, jestli je vše v pořádku. Po zápase jsem si mohl trochu oddechnout, když jsem zjistil, že se dá s rukou hýbat a je to pevné,“ říká třicetiletý obránce.

Zápasy jdou rychle za sebou, a tak čeká Východočechy tři dny po příletu opět extraliga. Bude náročné přepnout mezi CHL a domácí soutěží? „Je to v rychlém sletu. Přiletěli jsme a dostali jeden den volno, ve čtvrtek jsme potrénovali a v pátek zase hrajeme. I když Liga mistrů zrovna není, tak se hraje ob den. Je to náročnější, ale neviděl bych v tom žádný problém,“ zamýšlí se. Hradečtí si však museli v prvním osmifinálovém souboji zvyknout na jiný hokej a širší kluziště. „Styl hraní je trochu odlišný. Švédská liga je o něco bruslivější, hodně se to točí, kdežto v české extralize se někdy stane, že se to trošku uzavře,“ popisuje rodák z Třebíče rozdíly.

V pátek do ČPP Arény přijede Litvínov, u kterého nedávno došlo k výměně trenérů. Bude se tak jednat o trochu jiný duel, než jaký spolu odehráli na začátku října. „Asi tam něco změnili – možná taktiku nebo to trochu odlehčili, nastavili něco jiného. Určitě bude mít nový trenér nějaký rukopis, který tam zanechal. Bude to těžký zápas, protože pro nic za nic nebodovali pětkrát za sebou. Určitě sem přijedou dobře připraveni, ale to my budeme také,“ uzavírá hradecký bek.

KristapsZile
Lotyšský reprezentant se stal od této sezony novou posilou Litvínova. V hodnocení za pozitivní a negativní účast na ledě si s hodnotou +8 vede nejlépe z týmu. Zároveň je s 2 góly a 9 asistencemi třetím nejlepším nahrávačem.

Po změně trenéra se Litvínov výsledkově zvedl

Litvínovu se vstup do nové sezony úplně nevydařil, v prvních pěti zápasech totiž skončil na straně poražených. Pak sice následovaly dvě výhry, jedna z nich byla právě proti Hradci, ale následně byli Severočeši zahaleni dekou sedmi proher v řadě. Klub na tuto nepříznivou situaci zareagoval odvoláním trenéra Vladimíra Růžičky. A Karel Mlejnek, jeho dosavadní asistent, byl jmenován místo něj. Roberta Reichela a Davida Kočího si zvolil jako své asistenty. Po této změně se Verva zvedla a zaznamenala čtyři vítězství z pěti odehraných duelů. Naposledy si vyšlápla na Karlovy Vary, které doma před reprezentační pauzou porazila 5:3. Stále se však drží ve spodních patrech tabulky, aktuálně se nachází na 12. místě, na kontě má 21 bodů stejně jako předposlední Sparta.

Chemici vyšlou průměrně 31,05 střel na branku za zápas, což je dělá čtvrtým nejlepším celkem v této statistice. V zakončení by mohli být přesnější, ale ani 52 vstřelených gólů za doposud 19 odehraných utkání není zdaleka tak špatné a patří jim šestá pozice. Naopak v zadních řadách jim to tolik nefunguje, protože 60 inkasovaných branek znamená třetí nejvyšší číslo. Na co se však můžou docela spolehnout, jsou přesilové hry. V nich se jejich úspěšnost využití pohybuje lehce nad 19 %, a jsou tak pátí nejlepší. Litvínov tlačí bota ve vhazování, ve kterých jsou úspěšní jen na 46,72 %, hůře je na tom pouze brněnská Kometa.

Severočeši si neurčili jedničku v brankovišti, k dispozici mají tři gólmany, kteří se střídají. Šimon Zajíček i Denis Godla nastoupili do stejného počtu duelů, první jmenovaný je však s úspěšností 90,77 % o necelé tři procenta lepší. Slovák Matej Tomek odchytal o tři klání méně, ale má téměř 93% úspěšnost a dvakrát nepustil ani jeden puk za svá záda. Týmovou produktivitu Litvínova táhne Giorgio Estephan se 17 kanadskými body (4+13), který je zároveň jedenáctým nejproduktivnějším hráčem celé ligy a nejlepším nahrávačem. Útoku svými výkony také pomáhají Šimon Stránský (5+11) a Patrik Zdráhal (7+8), účastník Karjala Cupu 2022. Označení nejlepšího střelce týmu nese Andrej Kudrna, jenž se do soupeřovy svatyně trefil devětkrát. Pod Bílou věž naopak nepřicestuje exhradecký Matěj Chalupa, který zamířil na hostování do Karlových Varů.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Litvínovu jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – McCormack, Jank, Blain, Pilař, F. Pavlík, Rosandič, Piegl – Zachar, Lev, Okuliar – Jergl, Lalancette, Kevin Klíma – Kelly Klíma, Cingel, R. Pavlík – Doležal, Štohanzl, Smoleňák.