Preview k zápasu
út 4.1.2005 | Daniel Višňák

Další důležitý zápas o play-off, ve středu přijede do Hradce Sareza Ostrava

Téměř dva týdny byli hradečtí fanoušci bez hokeje, ve středu se však dočkají dalšího pokračování první ligy, v úvodním utkání nového roku přivítají na svém ledě hradečtí Energetici od 18:00 celek Sarezy Ostrava, pro kterou to bude první zápas od tragické nehody jejich autobusu, při níž zahynul ostravský hlavní trenér Karel Metelka. „Kluci se už s výjimkou brankářů Štěpánka a Hamrly sešli na ledě a znovu trénují," řekl pro hokejový server iDnes na konci prosince generální manažer Sarezy Zdeněk Dobeš.

Vedení ostravského klubu již také našlo nového hlavního kouče. "Do konce sezony jím bude Vladimír Stránský, který vedl naši juniorku," řekl Dobeš. Novou posilou kádru bude útočník Lubor Dibelka z Havířova. „Jinak máme k dispozici čtyři kompletní pětky,“ doplnil manažer. Hradečtí hokejisté během vánoční přestávky napilno trénovali, aby se připravili co nejlépe do závěrečných bojů soutěže, které budou asi nejdůležitější fází letošního ročníku. Liga je totiž velmi vyrovnaná, postavení celků od devátého do třetího místa je tak „našlapané“, že prakticky každé zbytečné zaváhání by mohlo jakýkoliv celek stát postavení v první osmičce týmů zaručující účast v play-off. Hradec se díky své posední výhře v roce 2004 doma s Havířovem 4:0 posunul na čtvrté místo hned za Chomutov, když má na svém kontě stejný počet 55 bodů jako Severočeši, ovšem pátý celek se šestým mají o pouhé dva body méně a sedmá Kadaň má na Hradec ztrátu tří bodů, osmý Beroun nasbíral doposud 50 bodů, ale utkání se Sarezou bude ještě dohrávat. Ostravský klub je zatím na devátém místě se 49 body, ale dva zápasy mají ještě svěřenci nového trenéra Vladimíra Stránského k dobru, to potvrzuje pouze fakt, že boje o play-off naberou ještě ve zbývajících 17 zápasech pořádně na obrátkách a hlavně pro oko diváka na patřičné dramatičnosti. Hned první ostrá zkouška v novém roce čeká tedy Energetiky tuto středu s devátou Ostravou, zhuštění povánoční program tří zápasů během týdně bude pokračovat v sobotu zápasem v Písku, v pondělí se pak v Hradci Králové představí Mladá Boleslav. „Přes Vánoce jsme trénovali až do 30. prosince dvoufázově, teď se už kluci moc těší zase na zápasy,“ říká hradecký asistent Robert Horyna. Během svátků si dal na pár dnů pauzu kvůli viróze Patrik Beck a s chodidlem laboroval také Tomáš Martinec. „Oba jsou už v pořádku, normálně naplno trénují,“ upřesnil Horyna. „Do přípravy se s námi zapojil znovu Lukáš Fejgl, jenž se vrátil z měsíčního hostování v Chrudimi, trénoval už pozvolna i Michal Šeda, který měl od domácího zápasu s Budějovicemi nepříjemně naražená žebra, uzdravený je už i Roman Vondráček,“ popsal stav uzdravujících se marodů asistent. „Sestava s Ostravou by měla být podobná té s Havířovem, nebude hrát akorát Patrik Fořt, který měl vykloubené rameno a stále není jeho stav ještě úplně v pořádku, předpokládáme u něho týdenní pauzu, pak věříme, že by měl být v pořádku,“ upřesnil Robert Horyna. Ten jako bývalý výborný brankář ohodnotil i formu strážce hradecké klece Alexandra Hyláka, který v posledních dvou zápasech neinkasoval ani branku a dovedl tak svůj tým dvakrát za sebou k důležitým výhrám, v Opavě, poté i doma s Havířovem. „Chytal velmi jistě a to vždy pomůže týmu, doufáme, že mu tahle forma vydrží co nejdéle,“ uzavřel kouč.

Drobné změny rozlosování první ligy:
První zápasy po Novém roce se budou hrát podle pozměněného a posunutého programu, než bylo plánováno před sezónou, konkrétně se jedná o změny v úvodních třech zápasech v lednu. Oproti původnímu plánu, kdy měla celá soutěž po Vánocích odstartovat už 3.1. se začne 5.1., kdy Hradec přivítá na svém ledě Sarezu Ostrava, v sobotu 8.1. zajíždí Energetici do Písku a v pondělí 10.1. se představí opět na východě Čech tentokrát Mladá Boleslav. Ostatní zápasy pak už budou následovat dle předsezónního rozlosování. Nově opravené rozlosování si můžete přečíst v sekci ZÁPASY.

Platné nové termíny 36, 37. a 38. kola.
V závorkách jsou uvedeny již neplatné termíny.

36. kolo - středa 5. 1. 2005 – HC VČE – Sareza Ostrava 18:00 (3. 1. 2005)
37. kolo - sobota 8. 1. 2005 – IHC Písek – HC VČE 17:00 (5. 1. 2005)
38. kolo - pondělí 10. 1. 2005 – HC VČE – Ml. Boleslav 18:00 (8. 1. 2005)